To κόψιμο της βασιλόπιτας των Μοναστηριωτών Φλωρίνης το 1970

Την ερχόμενη Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009, ο ιστορικός Σύνδεσμος των εν Φλωρίνη Μοναστηριωτών και πέριξ ” Η ΕΛΠΙΣ”, πραγματοποιεί την ετήσια εκδήλωσή του της κοπής της βασιλόπιτας στην ιδιόκτητη στέγη του, η οποία, ως γνωστόν, αποκτήθηκε και εξοπλίσθηκε, χάρις στις δωρεές των μελών του και ιδίως των μεγάλων ευεργετών του Νίνας Ρεσέγκου, Βασιλείου Τούση, Δώρας Βαφειάδου, Φανής Στεργιοπούλου και άλλων. Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1913 από τους πρώτους Μοναστηριώτες, που, ως αστοί πρόσφυγες, κατέφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην Φλώρινα, όταν η πολύκλαυστη πατρίδα τους, το αλησμόνητο Μοναστήρι, περιήλθε στα χέρια των Σέρβων και εντάχθηκε στο Βασίλειο των Σέρβων και έκτοτε συνεχίζει την δραστηριότητά του από τους απογόνους της δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Στόχος του Συνδέσμου είναι η διατήρηση στα μέλη του της μνήμης του δοξασμένου Μοναστηρίου, που ήταν τότε ο φάρος του Ελληνισμού εδώ ψηλά στον ελληνικό βορρά, στην Μακεδονία μας. Αφορμή για τα λίγα αυτά λόγια για τον Σύνδεσμο των εν Φλωρίνη Μοναστηριωτών, έγινε, μία φωτογραφία, που βγήκε τυχαία στην επιφάνεια από το πλούσιο αρχείο φωτογραφιών του Συνδέσμου και φυλάσσεται στην στέγη με την φροντίδα των Μενελάου Καλυβιάνου και Θεόδωρου Ν. Πέπη.

Η φωτογραφία ανάγεται στις 25 Ιανουαρίου 1970. Μας γυρίζει, δηλαδή, 38 ακριβώς χρόνια πίσω και απεικονίζει το τότε διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου κατά την διάρκεια της τελετής κοπής της βασιλόπιτας, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Φλωρίνης. Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο πατήρ Ιερόθεος, οποίος μέχρι και σήμερα προσφέρει το θρησκευτικό έργο του στην Φλώρινα. Την τελετή τίμησε με την παρουσία του και ο τότε Διευθυντής της Νομαρχίας Φλωρίνης Νικόλαος Χίος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και ευχές στους παρευρισκομένους πολλούς Μοναστηριώτες. Για την ιστορία σημειώνουμε τα ονόματα των εικονιζόμενων στην φωτογραφία, όπως αυτά αναγράφονται στο οπίσθιο μέρος της φωτογραφίας και αποτελούσαν το τότε διοικητικό συμβούλιο:

Από αριστερά: Παρίσης Μανώλης, Πιτόσκας Ευάγγελος, Καλυβιάνος Μενέλαος, Χίος Νικόλαος, Διευθυντής της Νομαρχίας, Τσαλαγιώργος Γεώργιος, πρόεδρος τότε, Χρυσικός Γεώργιος, πατέρας Ιερόθεος, ιερέας του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Παντελεήμονος, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, Δαμούσης Ευάγγελος, Παρίσης Θαλής. Τα μικράκια είναι ο Άλκης Καλυβιάνος, η Δήμητρα Καλυβιάνου και η Νανά Πιτόσκα. Στην πρώτη θέση είναι ο τότε διοικητής του Συντάγματος Παπαϊωάννου και δίπλα του με το ρεπούμπλικο, πρέπει να είναι ο παλαιός πρόεδρος του Συνδέσμου Ιωάννης Καρόζης.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »