Η ταυτότητα του παπα Δημήτρη Σταμπουλή ως μέλους της Εθνικής Οργάνωσης «Παύλος Μελάς»

Η ταυτότητα (Ατομικόν Βιβλιάριον) μέλους του Συλλόγου Μακεδονομάχων της Εθνικής Οργάνωσης «Παύλος Μελάς», του παπα Δημήτρη Σταμπουλή από τη Σκοπιά.

Ο παπα Δημήτρης Σταμπουλής απαγχονίσθηκε από τους Γερμανούς μαζί με 14 πατριώτες στην Κλαδοράχη στις 9 Αυγούστου 1943 σε αντίποινα των κατακτητών.

Παπα Δημήτρης Σταμπουλής 1874 - 1943

Ήταν νεότερος αδερφός του παπα Κώστα Σταμπουλή , που δολοφόνησαν οι Βούλγαροι κομιτατζήδες το 1905. Γεννήθηκε το 1874 στη Σκοπιά και σπούδασε δάσκαλος στο Μοναστήρι, επάγγελμα που εξάσκησε σε διάφορα χωριά της περιφέρειας Φλώρινας μέχρι που έγινε κληρικός. Εκάρη κατά το έτος 1927. Πριν γίνει κληρικός ταξίδεψε και παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμαθε βυζαντινή μουσική. Αργότερα έφυγε για την Αμερική και όταν γύρισε έγινε μέλος της εθνικής οργάνωσης ?Παύλος Μελάς? στο παράρτημα της Φλώρινας ως αγγελιοφόρος ή τροφοδότης και όργανο κατασκοπίας σύμφωνα με το ατομικό βιβλιάριο που παρουσιάζουμε.

Το τεκμήριο ανήκει στo προσωπικό αρχείο του κ. Δημητρίου Σταμπουλή, εγγονού του παπα Δημήτρη. Ευχαριστούμε τον ίδιο και τον Κυριάκο Παρλαπανίδη για την δυνατότητα ψηφιοποίησης του.

Πηγή κειμένου: http://florina-history.blogspot.gr

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »