Φλωρινιώτες από το Τορόντο

Shares

Ανοίγοντας το σημερινό “Παράθυρο στο Παρελθόν”, θα κάνουμε ένα νοερό υπερατλαντικό ταξίδι στο Τορόντο του Καναδά. Ήταν τέλη Ιουνίου του 1963, όταν ήλθε στον γράφοντα, ως δημοσιογράφο της “ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ”, μία πρόσκληση, που τον καλούσε να παραστεί στο 17ο Συνέδριο της Παπαμμακεδονικής Ενώσεως Αμερικής και Καναδά, που θα συνέρχονταν στις 3 έως 7 Ιουλίου 1963 στο Τορόντο. Αποστολέας ο εκ των οργανωτών του Συνεδρίου Χάρης Γρηγορίου. Ο γράφων πήγε στο Τορόντο και χάρηκε τις τετραήμερες εργασίες του συνεδρίου, όπου χτύπησε η καρδιά της Ελλάδος και κυρίως η καρδιά των Μακεδόνων.

Ήταν ένα υπέροχο Συνέδριο, που πάλλονταν από πατριωτικό ενθουσιασμό και που από τους πρωταγωνιστές ήσαν οι ομογενείς από τον νομό μας. Στα πλαίσια του συνεδρίου έγινε στις 7 Ιουλίου 1963 και το γνωστό αμερικάνικο πικ νικ στο απέραντο Σπρίγκ Χιλλ Πάρκ, όπου μερικοί Φλωρινιώτες βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν μια αναμνηστική φωτογραφία έχοντες στο μέσο τον γράφοντα, την οποία δημοσιεύουμε.

Όρθιοι από αριστερά είναι: άγνωστος, Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Πέτρος Νεστερόπουλος, ο οποίος εξελέγη παμψηφεί Κυβερνήτης της Παμμακεδονικής για τον Καναδά, Θεόδωρος Βόσδου, Αλέκος Γιάμος, Κυριάκος Χολέρης, Απόστολος Πραπαβέσης, Θέμις Πύρζας, που ήταν πράκτορας ταξιδίων στο Τορόντο. Καθήμενοι από αριστερά: άγνωστος, Δημήτριος Ζηβόντσης, από τους δραστηριότερους ομογενείς μας, Πέτρος Θεοδωρλής, ο κουρέας των ομογενών και Φίλιππος Κατσούτας, από την Υδρούσα. Η φωτογραφία μάς έχει σταλεί εδώ και δεκάδες χρόνια από τον Πέτρο Θεοδωρλή.

Με την ευκαιρία δημοσιεύομε μία ακόμη φωτογραφία, που ελήφθη τότε στο Τορόντο, για να θυμίσουμε στους παλαιοτέρους αλλά να γνωρίσουν και οι νεώτεροι τρεις δόξες του ποδοσφαίρου εκείνης της εποχής. Από αριστερά είναι: Ο Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αναδείχθηκε στο Τορόντο ως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του Τορόντο, στο κέντρο ο Σίμος Παπαλαζάρου – Χατζηβαρδέας, ο οποίος ήταν ο γκολτζής της πάλαι ποτέ προπολεμικής περίφημης ποδοσφαιρικής ομάδος “ΕΛΛΑΣ” της Φλωρίνης, που συνέχισε, επίσης διακρινόμενος για την ποδοσφαιρική του δεινότητα, στην ΑΕΚ Αθηνών και κατόπιν στην “Ελλάδα” του Τορόντο και ο Κώστας Λινοξυλάκης, εξαιρετικός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Αθηνών, ο οποίος βρέθηκε τότε στο Τορόντο, όπου έδωσε αγώνες η μικτή Αθηνών με την μικτή Τορόντο και την Ιτάλια Τορόντο. Τους αγώνες παρακολούθησαν χιλιάδες Έλληνες του Τορόντο.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »