Η ΑΑ ομάς του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» το 1928

Shares

Ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Φλωρίνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» είναι η πρώτη επίσημη ποδοσφαιρική ομάδα της Φλώρινας.

Την έμπνευση της ίδρυσης του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» είχαν οι Περικλής Τάνος, Παναγιώτης Μουλιέρης, Νικόλαος Νώλης και Άγγελος Μαρμαρίδης, υπάλληλος της Εθνικής Τραπέζης.

Η πρώτη γενική συνέλευση των μελών του συλλόγου έγινε σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Εθνικόν» όπου και εκλέχτηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο το οποίο αποτελούσαν οι Περ. Τάνος, πρόεδρος, Παναγ. Μουλιέρης, αντιπρόεδρος, Αγ. Μαρμαρίδης, γενικός γραμματέας, Νικ. Νώλης, ταμίας και Χαράλ. Αριστείδου, έφορος.
Τα χρώματα του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» καθορίσθηκαν να είναι το κίτρινο και το μαύρο όπως του «Άρη» Θεσσαλονίκης. 1

Ο Δημήτρης Μεκάσης στο άρθρο του «Το ξεκίνημα του ποδοσφαίρου στη Φλώρινα ? Οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Φλώρινας» αναφέρει ότι ο Αναστάσιος Νικολαΐδης, καθηγητής καλών τεχνών και γυμναστής του εξατάξιου γυμνασίου Φλώρινας συγκεντρώνει τους καλύτερους ποδοσφαιριστές από κάθε γειτονιά και στις 10 Σεπτεμβρίου 1923 ιδρύεται η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα της Φλώρινας, ο «Μέγας Αλέξανδρος».

Η πρώτη περίοδος του συλλόγου ξεκινά από την ίδρυσή του το 1923 μέχρι το 1934, που διαλύθηκε, όταν διαλύθηκαν όλες οι ομάδες για να ιδρύσουν την νέα ομάδα «Ελλάς». Η δεύτερη περίοδος άρχισε κατά την γερμανική Κατοχή, το 1943 και μέχρι το 1961, που διαλύθηκε και οι ποδοσφαιριστές του πέρασαν στο «Νικηφόρο».  Η τρίτη περίοδος, από το 1976 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. 2

Η φωτογραφία μας είναι του φωτογράφου Λιναρά και προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ, συλλογή Ν. Αποστολίδη. Έχει βγει όπως σημειώνεται από τον Νικ. Αποστολίδη τον Νοέμβριο του 1928. Από το έτος 1927 ξεκινάει και επίσημα το πρωτάθλημα Δυτικής Μακεδονίας στο οποίο ο «Μέγας Αλέξανδρος» θεωρείται από τους σημαντικότερους και ισχυρότερους συλλόγους μαζί με τον «Ερμή» Αμυνταίου και τον «Ολυμπιακό» Κοζάνης.

Ο «Μέγας», όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε στις μέρες μας την ομάδα, είχε στεφθεί πρωταθλητής Δυτικής Μακεδονίας το 1930.

Στην φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά οι ποδοσφαιριστές της ΑΑ? ομάδας του «Μεγάλου Αλεξάνδρου»:
Παπαθανασίου Αναστάσιος, Άλτας Ευάγγελος, Βαλάκης Γεώργιος, Λιόντης Τραϊανός, Φιλιππίδης Χριστόφορος, Βράγγος Νικόλαος, Παπαβασιλείου Αντώνιος, Αποστολίδης Νικόλαος, Κεραμιτσής Γεώργιος και Μάντσος Κλείτος.

Στην εφημερίδα «Φωνή της Φλωρίνης» και στα φύλλα των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 1962, ο Θεόδωρος Βόσδου αναφέρεται με λεπτομέρειες στην ίδρυση και την πορεία του «Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Σπύρος Παπαχαρίσης

————————

1. Θ. Βόσδου, «Φωνή της Φλωρίνης», (Παληές δόξες του ποδοσφαίρου της Φλωρίνης ? Ο «Μέγας Αλέξανδρος»), φ. 53, 55/1962
2. Δημήτρης Μεκάσης, «Το ξεκίνημα του ποδοσφαίρου στη Φλώρινα ? Οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Φλώρινας»

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »