Μια χιουμοριστική εικόνα της Φλώρινας του 1960

Shares

Μερικοί Φλωρινιώτες, όπως οι εικονιζόμενοι στην φωτογραφία μας, έχουν αυξημένη την αίσθηση του χιούμορ, του χορατού και το εκφράζουν κατά τον δικό τους αποκλειστικά τρόπο. Στην φωτογραφία μας, η οποία πάρθηκε γύρω στα 1960, είναι αριστερά ο μακαρίτης πια από το 1975 Αναστάσιος Στεφ. Δούμτσης και δεξιά ο Σωκράτης Κεσίδης.

Αμφότεροι εκείνη την εποχή δούλευαν στο ΚΤΕΛ Φλωρίνης, ο μεν Τάσος Δούμτσης ως υπάλληλος, ο δε Σωκράτης Κεσίδης, ως οδηγός λεωφορείου.

Κάποια ημέρα του 1960 το ζεύγος της φωτογραφίας, μερακλωμένο ίσως, μπήκε στο γνωστό από τα προπολεμικά χρόνια εστιατόριο – ταβέρνα του Βύρωνα Τυρπένου και μετέπειτα των αδελφών Βασιλείου και Χρήστου Τυρπένου, επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου (ήδη το κτίσμα κατεδαφίσθηκε και την θέση του θα πάρει κανένα οικιστικό μεγαθήριο), προκειμένου να δοκιμάσει τους νόστιμους μεζέδες του καταστήματος και να πιει ένα κρασάκι. Δεν γνωρίζουμε αν οι εικονιζόμενοι τα έτσουξαν κιόλας. Κάποια στιγμή, όμως, βλέποντας τις αρμαθιές με τα κρεμμύδια, που περίμεναν το μαχαίρι του έμπειρου μάγειρα Τυρπένου, τις άρπαξαν, τις κρέμασαν στον λαιμό τους και βγήκαν στο πεζοδρόμιο του καταστήματος, όπως το βλέπουμε, άλλωστε και στην φωτογραφία.

Έτσι εξεδήλωσαν πηγαία και αυθόρμητα το κέφι τους και έτσι έγραψαν μια χιουμοριστική σελίδα της ζωής τους και ζωγράφισαν με ζωηρές πινελιές μια εικόνα της Φλώρινας του 1960.

Την φωτογραφία μας την παραχώρησε ευγενώς η κ. Νίκη Δούμτση – Τσορλάκη, αδελφή του Τάσου Δούμτση. Την ευχαριστούμε.

Θεόδωρος Βόσδου, «Φωνή της Φλωρίνης», φ. 2214, 24-11-2006

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »