Το 1ο Τμήμα Χιονοπροσκόπων της Φλώρινας (1965-70)

Shares

Γράφει ο Γιώργος Ανθόπουλος

Το 1966, στο τοπικό σώμα προσκόπων συστάθηκε ? λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών της περιοχής κατά τη διάρκεια του χειμώνα – το πρώτο τμήμα χιονοπροσκόπων με επικεφαλής τον Λάζαρο Γούναρη που ήταν και ο εμπνευστής. Ήταν μια πρωτοποριακή κατά τα άλλα κίνηση που άνοιξε το δρόμο σε μετέπειτα αντίστοιχες δραστηριότητες. Η ζωή του τμήματος ήταν δυστυχώς σύντομη, σταμάτησε τη δράση του περίπου το 1970, κυρίως λόγω των σπουδών των μελών του, χωρίς να καταφέρει την ανανέωση και τη συνέχεια ύπαρξής του για αρκετά χρόνια. Ανασυστάθηκε και πάλι το 1977.

Μέλη στο τμήμα αυτό μεταξύ άλλων υπήρξαν οι: Χρήστος Χατζηλάμπρου, Βογδάνου Στάθης, Μπανάς Αντώνιος,  Βόσδου Ιωάννης, Σβάρνας Γεώργιος, Μίμης Σουλιώτης,  Πέτσης Αλέξανδρος, Γιώργος Ανθόπουλος, Κώστας Δράμπης, Ηλίας Κοΐδης, Μαραγκός Παναγιώτης, Βασιλόπουλος Ευστράτιος, Παλιάς Γεώργιος, Γιώργος Δάφας, Κώστας Ζούμπος, Γιώργος Χάρης, Πάνος Χατζημαλιάκας, Γιάννης Δουδούμης, Ηλίας Ρασάικος, Βασίλης Δανιηλίδης,  Τάκης Σίμου, Γιώργος Μαραγκός, Ηλίας Γιαννάτσης, Γιώργος Αδάμ, Βασίλης Βαγιάκης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Κωνσταντίνος Δημητριάδης, Γιάννης Γεωργόπουλος, Δημήτρης Γάκης, Τζίμης Χατζηλάμπρου, Αλέκος Αναστασίου, Θωμάς Παπαποστόλου κ.α. (επειδή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, θα είναι ευπρόσδεκτη η προσθήκη  επιπλέον ονομάτων που τυχόν δεν αναφέρονται).

Αρχικά το τμήμα είχε στεγαστεί σε κατάστημα της οικίας Μίσσια (Μ. Αλεξάνδρου 105) και στη συνέχεια στο κτίριο της τοπικής εφορείας Προσκόπων (στην είσοδο της πόλης).

Σκοπός και στόχος, στα πλαίσια πάντα των αρχών του προσκοπισμού, ήταν οι χειμερινές και χιονοδρομικές δραστηριότητες, η ορειβασία, η παροχή πρώτων βοηθειών σε δύσκολες συνθήκες βουνού, κυρίως κατά τους μήνες του χειμώνα και άλλα. Οι εξορμήσεις στα βουνά της Φλώρινας ήταν πολύ τακτικές όπως και οι δραστηριότητες στο χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας Πισοδερίου. Κορυφαία εξόρμηση ήταν η ανάβαση στον Όλυμπο και την κορυφή Μύτικα τον Αύγουστο του 1967 από μια ομάδα χιονοπροσκόπων (υπάρχει σχετική παρουσίαση στο florinapast).

Η διάκριση των μελών του τμήματος ήταν ξεχωριστή στη χιονοδρομία και την ορειβασία. Η βοήθεια προς το κοινωνικό σύνολο ήταν ιδιαίτερη και έκανε μεγάλη αίσθηση η εν γένει δραστηριότητα του τμήματος όπως  και η παρουσία του (σημαντικό στοιχείο της εποχής) στις παρελάσεις, λαμπαδηδρομίες και σε άλλες εκδηλώσεις.

Οι φωτογραφίες είναι από την παρέλαση στις 28η  Οκτωβρίου 1967 και 25η Μαρτίου 1968. Στη δεύτερη φωτογραφία αξιοσημείωτο είναι ότι διακρίνεται και η ανέγερση του ξενοδοχείου «ΛΥΓΚΟΣ», ιδιοκτησία για πολλά χρόνια της οικογένειας Ρώμπαπα. Σήμερα ανήκει στην εταιρία «Δημ. Τόττης».

Στην πρώτη φωτογραφία, με χιονοδρομικό εξοπλισμό (28η Οκτ. 1967) διακρίνονται οι: Γιώργος Ανθόπουλος, πίσω πρώτη σειρά ο Βασίλης Βαγιάκης και ο Γιώργος Μαραγκός, στην δεύτερη σειρά ο Κώστας Δράμπης, ο Τάκης Σίμου και ο Ηλίας Ρασάϊκος, και στην τρίτη ο Πάνος Χατζημαλιάκας.

Στη δεύτερη φωτογραφία (25η Μαρτίου 1968) αναγνωρίζονται στην πρώτη σειρά ο Κώστας Δράμπης, ο Γιώργος Ανθόπουλος και ο Ηλίας Κοΐδης, στη δεύτερη σειρά ο Βασίλης Βαγιάκης και Γιώργος Μαραγκός, στην τρίτη σειρά διακρίνεται  ο Γιώργος Αδάμ (δεξιά), στην τέταρτη αριστερά μόνο ο Πάνος Χατζημαλιάκας και τελευταίος αριστερά ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »