Φλωρινιώτες ορειβάτες στην Μπέλα Βόδα τον Μάιο του 1942

Shares

Στα τέλη Ιουνίου του 1941 η Φλώρινα και όλη η Ελλάδα, βρίσκονταν υπό την Γερμανική κατοχή. Εκείνη ακριβώς την εποχή, ιδρύθηκε στην Φλώρινα ο και σήμερα ευφήμως δρων Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Φλωρίνης “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”. Την ίδρυσή του από τους μπαρουτοκαπνισμένους στα βορειοηπειρωτικά βουνά Φλωρινιώτες μαχητές του 33ου Συντάγματος Πεζικού, με την προτροπή και την ολόψυχη συμπαράσταση του τότε νομάρχου Φλωρίνης Κων/νου Μπόνη και τότε δημάρχου Φλωρίνης Νικολάου Χάσου, την επέβαλαν οι γερμανικές κατοχικές καταστάσεις και κυρίως η αντιμετώπιση της βουλγαρικής προπαγάνδας, με τις πλάτες των Γερμανών κατακτητών, η οποία είχε άγρια εξαπολυθεί στον νομό μας, με στόχο την εθνοτική αλλοίωση του τόπου.

Την ίδρυση του “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ” πλαισίωσαν σύντομα δεκάδες νέοι και νέες της πόλεώς μας, οι οποίοι συγκρότησαν μικτή χορωδία, άλλα καλλιτεχνικά τμήματα, καθώς και ορειβατικό τμήμα. Η δράση των μελών του “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ” ήταν αποτελεσματική, γιατί τόνωσε το εθνικό φρόνημα των κατοίκων που αντιστάθηκαν γενναίως στην βουλγαρική προπαγάνδα και έπεισαν τους Γερμανούς ότι ο τόπος αυτός ήταν ανέκαθεν ελληνικός.

Θα αναφερθούμε σήμερα μόνο στο Τμήμα Ορειβασίας του Συλλόγου, τα μέλη του οποίου, ως φίλοι του βουνού και της φύσεως, πραγματοποιούσαν εξορμήσεις στα γύρω βουνά μας.

Μια τέτοια ορειβατική εξόρμηση πραγματοποίησε τον Μάιο του 1942, μία δωδεκαμελής ομάδα ορειβατών – μελών του “ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ” στην περιοχή της Μπέλα Βόδα, όπου ελήφθη και η δημοσιευομένη φωτογραφία μας. Την ωραία, πράγματι, φωτογραφία μάς την έστειλε ο συμπολίτης μας Γηρίατρος κ. Πέτρος Καραντζίδης, που είναι, εδώ και πολλά χρόνια, εγκατεστημένος στην Θεσσαλονίκη, ασκώντας το Ιατρικό λειτούργημα. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Στην φωτογραφία μας, όπως μας τους κατονόμασε ο κ. Καραντζίδης, είναι:

Καθήμενοι από αριστερά: Γαϊτάνης Σταύρος,  Κοντίδης Αριστοτέλης, Καζίας Ηλίας.
Όρθιοι από αριστερά: Μισυρλής Θεόδωρος, Βύσσιος Λάζαρος (;), Ιωαννίδης Γεώργιος, ένας στρατιωτικός, ο οποίος ήταν και ο αρχηγός της ομάδος, (του οποίου το όνομα δεν θυμάται  κ. Καραντζίδης), Καραντζίδης Πέτρος, Τάσσου Χρήστος, Κούρτης Πέτρος, Χορομίδης Αλέκος και Θεοδοσίου Γεώργιος, ο οποίος, σημειωτέον, το 1957 ήταν πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου (Ε.Ο.Σ.) Φλωρίνης.

Όσον αφορά τον άγνωστο αξιωματικό και αρχηγό της ομάδας, πιθανολογούμε ότι είναι ή ο αξιωματικός της Στρατολογίας Φλωρίνης Λυριτζής ή επίσης αξιωματικός πεζικού και γαμπρός Φλωρίνης, Ρήγας Κανέλλος, οι οποίοι ήσαν φίλοι της ορειβασίας. Όποιος τον αναγνωρίσει, παρακαλείται να μας το κάνει γνωστό.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »