Η άφιξη του διαδόχου Κωνσταντίνου στη Φλώρινα τον Δεκέμβριο του 1960

Shares

Στις 28 Δεκεμβρίου 1960, ημέρα Τετάρτη, επισκέπτεται τη Φλώρινα ο τότε Διάδοχος και μετέπειτα Βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος Β’.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διανείμει 125 βιβλιάρια προικοδοτήσεως σε «ισαρίθμους απόρους κορασίδας», καθώς και να εγκαινιάσει τις δύο προσκοπικές εστίες (εντευκτήρια) Φλώρινας και Αμυνταίου.

Η «Ελληνική Φωνή» στο φύλλο 1377 της 31ης Δεκεμβρίου του 1960 παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδό της ρεπορτάζ από αυτή την επίσκεψη το οποίο και παραθέτουμε.

Οι φωτογραφίες  προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ ? συλλογή Γ. Θεοδοσίου.

Στην πρώτη από αυτές ο Διάδοχος εξέρχεται από τον κινηματογράφο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Ο δήμαρχος Φλώρινας Γεώργιος Θεοδοσίου υποδέχεται τον Κωνσταντίνο. Δεξιά διακρίνεται ο νομάρχης Φλώρινας Παναγιώτης Μάτσος.

Ο Κωνσταντίνος χαιρετώντας το πλήθος.

Ο δήμαρχος Φλώρινας Γεώργιος Θεοδοσίου προσφωνεί τον Κωνσταντίνο. Διακρίνονται ο Δημήτριος (Τάκος) Μακρής, βουλευτής Φλώρινας και Υπουργός Εσωτερικών, οι βουλευτές Γεώργιος Ανδρεάδης, Ευστάθιος Κωστελίδης και Αντώνιος Ζούγκας. Ο Πέτρος Βούλτσης, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας.

Ο δήμαρχος Φλώρινας Γεώργιος Θεοδοσίου προσφωνεί τον Κωνσταντίνο.

Ο έφορος Θεσσαλονίκης Δ. Μακρίδης προσφωνεί τον Κωνσταντίνο στον εσωτερικό χώρο της προσκοπικής εστίας της Φλώρινας. Όρθιος διακρίνεται ο έφορος Φλώρινας Στέργιος Τριανταφυλλίδης.

Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες προέρχονται από το φωτογραφικό αρχείο (εικονοθήκη) του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Η πρώτη είναι από τα εγκαίνια της προσκοπική εστίας της Φλώρινας και η δεύτερη από τα εγκαίνια της εστίας του Αμυνταίου. Και στις δυο δίπλα από τον Διάδοχο διακρίνεται ο έφορος Θεσσαλονίκης Δ. Μακρίδης.

Αφίκετο εις την πόλιν μας
ο διάδοχος Κωνσταντίνος
Διένειμε βιβλιάρια προικοδοτήσεως
(«Ελληνική Φωνή» φ 1377/31-12-1960)  

Με ειλικρινή και ενδοκάρδιον ενθουσιασμόν υπεδέχθη την παρελθούσαν Τετάρτην ο λαός της Φλωρίνης την Α.Β.Υ. τον ολυμπιονίκην ? Διάδοχον Κωνσταντίνον. Ο Διάδοχος αφίκετο εις την Φλώριναν την 3ην μ.μ. Εις τα όρια του νομού υπεδέχθησαν τον Διάδοχον ο νομάρχης κ. Μάτσος και λοιπαί αρχαί της πόλεως. Η επίσημος υποδοχή εγένετο προ του κινηματογράφου «Ολύμπιον» όπου είχεν στηθή επιβλητική αψίς με την φωτογραφίαν του Διαδόχου και την επιγραφήν «Καλώς ήρθατε». Προ της αψίδος, υπεδέχθησαν τον Διάδοχον ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μακρής, ο γ. επιθεωρητής νομαρχιών κ. Βασιλειάδης, οι δήμαρχοι Φλωρίνης και Αμυνταίου κ.κ. Θεοδοσίου και Χατζής, οι βουλευταί κ.κ. Ανδρεάδης, Κωστελίδης και Ζούγκας αι λοιπαί αρχαί και οι εκπρόσωποι των διαφόρων συλλόγων και σωματείων.

Εις τον διάδοχον επεφυλάχθη θερμοτάτη υποδοχή εκ μέρους του λαού, ο οποίος είχε κατακλύσει τον χώρον, ενώ νεάνιδες με τοπικάς ενδυμασίας τον έρραινον με άνθη. Ο δήμαρχος κ. Θεοδοσίου δι΄ ωραίας προσλαλιάς καλοσώρισε τον Διάδοχον, ο οποίος κατόπιν υπό τας ζωηράς επευφημίας του λαού εισήλθεν εις τον κινηματογράφον «Ολύμπιον», όπου τον υπεδέχθη ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ.κ. Βασίλειος. Τον Διάδοχον προεσεφώνησεν ο δ/ντής της Εθνικής Τραπέζης κ. Τριαντ. Λυκίδης, ακολούθως δε ο Διάδοχος διένειμεν ιδιοχείρως 125 βιβλιάρια προικοδοτήσεως εις ισαρίθμους απόρους κορασίδας της περιοχής.

Μετά την τελετήν και υπό τας θερμάς εκδηλώσεις λατείας του λαού, ο Διάδοχος μετέβη εις το εντευκτήριον των Προσκόπων το οποίον μετά τον καθιερωμένον αγιασμόν, ενεκαινίασε, απένειμε δε μετάλλια εις φίλους του προσκοπισμού ως και διπλώματα ανδρείας εις παλαιούς προσκόπους, ανδραγαθήσαντες κατά την θρυλικήν μάχην της Φλωρίνης.

Την εσπέραν ο Διάδοχος παρεκάθησεν εις γεύμα παρατεθέν προς τιμήν του εις το ξενοδοχείον «Ξενία» υπό του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μακρή.

Ο Διάδοχος, αφού διενυκτέρευσεν ενταύθα επί του βασιλικού σιδηροδρομικού οχήματος, ανεχώρησε την επομένην εις Αμύνταιον, όπου του επεφυλάχθη αποθεωτική υποδοχή. Εις Αμύνταιον ο Διάδοχος διένειμε βιβλιάρια προικοδοτήσεως και ενεκαινίασεν το εξαιρετικά ωραίο προσκοπικό εντευκτήριο.

————————————–
Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »