Η πρώτη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομάδας «Φλώρινα» το 1968

Γράφει ο Σπύρος Παπαχαρίσης |

Ο Αθλητικός Σύλλογος Φλωρίνης «Φλώρινα», η ποδοσφαιρική ομάδα που αποτέλεσε την μετεξέλιξη του «Νικηφόρου» Φλώρινας, των «Μπέμπηδων του Βορά», της θρυλικής ομάδας της Φλώρινας απέκτησε το πρώτο διοικητικό του συμβούλιο το 1968.

Ο «Νικηφόρος» την περίοδο εκείνη ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του και από τους παράγοντες του τοπικού ποδοσφαίρου αναζητείται η μετεξέλιξή του ή η ίδρυση ενός νέου συλλόγου.

Στη λήξη του πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 1967 – 1968, λόγω της κακής πορείας του, ο «Νικηφόρος» είναι υποψήφιος προς υποβιβασμό από τη Β΄ εθνική κατηγορία στην οποία αγωνιζόταν έως τότε.

Η παρέμβαση του γενικού γραμματέα αθλητισμού Κωνσταντίνου Ασλανίδη για παραμονή του «Νικηφόρου» στην Β εθνική κατηγορία

Στο φύλλο 313 της 8ης Ιουνίου 1968 στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Φωνή της Φλωρίνης», διαβάζουμε τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο Νικηφόρος παραμένει εις την Β Εθνικήν Κατηγορίαν».

Κατά δήλωσιν του γενικού γραμματέως Αθλητισμού κ. Ασλανίδη ο «Νικηφόρος» Φλωρίνης θα παραμείνη εις την β’ εθνικήν κατηγορίαν. Εκφράζοντες την γνώμην των φιλάθλων ολοκλήρου του νομού Φλωρίνης χαιρετίζομεν με ιδιαίτερον ενθουσιασμόν την ορθήν αυτήν απόφασιν του κ. Ασλανίδη. Η απόφασις, όμως, αυτή δημιουργεί εις την διοίκησιν και τους ποδοσφαιριστάς του «Νικηφόρου» προσθέτους υποχρεώσεις κατά την επομένην ποδοσφαιρικήν περίοδον. Και θέλομεν να πιστεύωμεν ότι θα εκτιμήσουν την χειρονομίαν αυτήν του κ. Ασλανίδη αρκούντως, ώστε ο «Νικηφόρος» να μην ευρεθή και πάλιν εις την δυσάρεστον θέσιν να ερευνά δια ευνοϊκάς δι αυτήν λύσεις.

Η μετονομασία του «Νικηφόρου» και η νέα Διοίκηση του Α.Σ.Φ. «Φλώρινα»

Την Τετάρτη 3 Ιουλίου 1968 έγιναν οι εκλογές για την διοίκηση του νέου συλλόγου Α.Σ.Φ. «Φλώρινα»

Στην διοίκηση του Αθλητικού Συλλόγου Φλωρίνης «Φλώρινα» εκλέχθηκαν και συνέστησαν αργότερα το σώμα του Δ.Σ., αντιστοίχως οι εξής:
Κώστας Μανίκας, Πρόεδρος, Γιώργος Μηλώσης, α’ αντιπρόεδρος, Αβραάμ Πολατίδης, β’ αντιπρόεδρος, Αλκιβιάδης Λάζου, γραμματέας, Δημήτριος Τσούκας, ειδικός γραμματέας, Δημήτριος Ντούλης, ταμίας, Παντελής Τέγου, έφορος υλικού, Βασίλειος Οικονομίδης, έφορος κλασικού αθλητισμού, Αναστάσιος Ζουρδούμης, Σπυρίδων Κίττας, Μενέλαος Καλυβιάνος και Δημήτριος Ευτυχιάδης, σύμβουλοι.

Στο φύλλο 317/6-7-1968 η σύνταξη της εφημερίδας «Φωνή της Φλωρίνης» στη στήλη «Φλωρινιώτικα» σχολιάζει:

Η ποδοσφαιρική μας ομάς

Την παρελθούσα Τετάρτην εξελέγη η νέα διοίκησις του αθλητικού μας συλλόγου «Φλώρινα» (ο «Νικηφόρος» ως γνωστόν μετωνομάσθη εις «Φλώριναν»). Τα πρόσωπα τα οποία απαρτίζουν την διοίκησιν είναι εγνωσμένης δραστηριότητας και αγάπης προς την ποδοσφαιρικήν μας ομάδα. Τούτο, όμως, όπως απέδειξε το παρελθόν, δεν είναι αρκετόν. Εκείνο, που κυρίως επιβάλλεται να γίνη είναι να δραστηριοποιηθή η ποδοσφαιρική ομάς, να επέλθη πλήρης ομόνοια μεταξύ των παικτών, ως και διοικήσεως και παικτών, να ενισχυθή παντοιοτρόπως ο προπονητής εις το έργον του, να ληφθούν, με δύο λόγια, μέτρα ώστε συμπαγής η ομάς, να παρουσιασθή εις το προσεχές ποδοσφαιρικόν πρωτάθλημα. Όταν επιτευχθή τούτο, νομίζομεν, ότι, τότε είναι δυνατόν οι φίλαθλοι να επαναγκαλιάσουν την ομάδα μας και οι κερκίδες του γηπέδου μας να ξαναγεμίσουν από ενθέρμους φιλάθλους. Η νέα διοίκησις έχει χρέος να κινηθή προς την, κατά την γνώμην μας, σωστήν αυτήν κατεύθυνσιν.

Ο ορισμός των πρώτων προπονητών της «Φλώρινας»

Δι’ αποφάσεως της διοικήσεως του Αθλητικού Συλλόγου «Φλώρινα» προσελήφθησαν ως προπονηταί των ποδοσφαριστών της οι κ.κ. Μιχ. Κοϊδης και Ιωάν. Κεσίδης. Οι δύο προπονηταί θ’ αρχίσουν συντόμως την εκπαίδευσιν των ποδοσφαιριστών, θα πρέπει, όμως, να τύχουν της πλήρους συμπαραστάσεως ολόκληρου του φιλάθλου κόσμου και της τυφλής υπακοής των ποδοσφαιριστών εις τα τεχνικάς οδηγίας των. («Φ.Φ.» φ.320/26-7-1968)

Το πρωτάθλημα 1968 – 1969 αρχίζει

Το πρωτάθλημα της Β’ εθνικής στο οποίο θα κάνει την παρθενική της εμφάνιση η «Φλώρινα» είναι της περιόδου 1968 – 1969. Αγωνίστηκε στον Βόρειο Όμιλο στον οποίο συμμετείχαν 18 ομάδες:

Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη Πτολεμαΐδα, Εδεσαϊκός Γιαννιτσά, Απόλλων Καλαμαριάς, Μακεδονικός, Μέγας Αλέξανδρος Θεσσαλονίκης, Δόξα Δράμας, Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολις, Λάρισα, Ολυμπιακός Βόλου, Νίκη Βόλου, Λαμία και Ορχομενός.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο πρώτος αγώνας της «Φλώρινας» ήταν εντός έδρας με την ομάδα της «Ξάνθης» την οποία και νίκησε με 1-0.

Στο τέλος του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος η «Φλώρινα» είχε βρεθεί στην 12η θέση για να καταλάβει τελικώς στο τέλος του πρωταθλήματος έτους 1968 – 1969 την 8η θέση.

Ο Α.Σ.Φ. «Φλώρινα» σήμερα, έχει μετονομαστεί σε Π.Α.Σ. «Φλώρινα» συνεχίζοντας την φλωρινιώτικη ποδοσφαιρική παράδοση.

DS_FLORINA 1968

Στην φωτογραφία μας, η οποία προέρχεται από το αρχείο του αείμνηστου Μενέλαου Καλυβιάνου εικονίζονται τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Α.Σ.Φ. «Φλώρινα»:

Καθιστοί από αριστερά:
Ντούλης Δημήτριος, Πολατίδης Αβραάμ, Μανίκας Κώστας, Μηλώσης Γιώργος, Λάζου Άλκης.

Όρθιοι από αριστερά:
Καλυβιάνος Μενέλαος, Ζουρδούμης Αναστάσιος, Τέγου Παντελής, Κίττας Σπυρίδων, Οικονομίδης Βασίλειος και Τσούκας Δημήτρης.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »