Η παλιά Νομαρχία και το Δικαστικό Μέγαρο της Φλώρινας το 1922

Shares

palia nomarxia

Γράφει ο Θανάσης Βογιατζής |

Χαρακτηριστική φωτογραφία της πλακόστρωτης τότε οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος των δύο θαυμάσιων κτιρίων που βλέπουμε στην φωτογραφία, της παλιάς Νομαρχίας και του Δικαστικού Μεγάρου. Την τράβηξε στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο παλιός φωτογράφος και καθηγητής γυμναστικής Αναστάσιος Νικολαΐδης (1883-1965;), ο οποίος μας έχει αφήσει πολύ όμορφες φωτογραφίες της εποχής εκείνης.

Αριστερά, το τότε διώροφο κτίριο της παλιάς Νομαρχίας, το οποίο κατασκευάσθηκε το έτος 1906. Το 1938 προστέθηκε σε αυτό και τρίτος όροφος, όπως είναι και στην σημερινή του μορφή. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, το κτίριο αυτό ήταν η κατοικία του τούρκου καϊμακάμη (Έπαρχου).

Στο κτίριο αυτό είχε εγκατασταθεί λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Φλώρινας και ο Βασιλιάς Αλέξανδρος (1893-1920), για να δεχθεί τις αρχές της πόλεώς μας, όταν τον Ιανουάριο του 1918 επισκέφθηκε την Φλώρινα και ενώ διαρκούσε ακόμη ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος.

Το ίδιο συνέβη και λίγους μήνες αργότερα, όταν τον Αύγουστο του 1918 επισκέφθηκε την πόλη μας και ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος(1864-1936).

Επειδή στο αρχείο μου έχω δύο σπάνιες φωτογραφίες από τις ιστορικές αυτές επισκέψεις του 1918, θα ασχοληθούμε με αυτές σε επόμενα κείμενά μας.

Δίπλα το Δικαστικό Μέγαρο, κτίριο του 1900 περίπου, που από τον Απρίλιο του 1914 στεγάζει τις Δικαστικές υπηρεσίες της Φλώρινας και διατηρείται μέχρι σήμερα (2016) στην ίδια μορφή. Μετά το Δικαστικό Μέγαρο η οικία Γιαννώτα και στο βάθος δεξιά μόλις διακρίνεται η οικία Κοντίδη.-

Θανάσης Βογιατζής
Φλώρινα 2-12-2016

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »