Οι απόφοιτοι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας το 1971

Shares

Το τελευταίο κουδούνι, εκτός από την λήξη της σχολικής χρονιάς, ιδιαίτερα για τους μαθητές του δημοτικού, σήμανε και την έναρξη του ξένοιαστου παιχνιδιού. Το ενδεικτικό στο χέρι ισοδυναμούσε με την «απελευθέρωση» από το βάρος των μαθημάτων και το πρωινό ξύπνημα. Όλοι έχουμε συγκρατήσει αναμνήσεις από τις τελετές παράδοσης των ενδεικτικών και τους αποχαιρετισμούς.

Η ημέρα όμως της αποφοίτησης από το δημοτικό και η «αναβάθμιση» στην γυμνασιακή ζωή ήταν ιδιαίτερη. Μία περίοδος τελείωνε και μια νέα ήταν μπροστά, θα ξαναγινόσουν «πρωτάκι».
Με την λήξη του σχολικού έτους, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου τότε, γινόταν η παράδοση των ενδεικτικών και των απολυτηρίων. Και με την χαρά αποτυπωμένη στα γελαστά πρόσωπά τους οι μαθητές επέστρεφαν στο σπίτι, κρατώντας στο χέρι το χαρτί που, θεωρητικά, αποτύπωνε την επίδοσή τους όλη την χρονιά, για να το αφήσουν και να βγουν κατευθείαν για παιχνίδι. Ακόμα και αυτοί που δεν είχαν πάρει καλό βαθμό.

25 Ιουνίου 1971, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Α΄ Δημοτικού Σχολείου μόλις έχουν πάρει τα απολυτήριά τους και κρατώντας τα στα χέρια φωτογραφίζονται με τον δάσκαλό τους, Ιορδάνη Παπαδόπουλο, στην αυλή του σχολείου. Σε λίγες μέρες βέβαια ακολουθούσε και νέα δοκιμασία, όπως ήταν τότε το σύστημα, οι εξετάσεις για την εισαγωγή στο, 6τάξιο τότε, Γυμνάσιο. Και θα συνεχίσουν, από τον Σεπτέμβριο, σε άλλο περιβάλλον, αυτό του Γυμνασίου. Χωρίς όμως να αποχωριστούν την αυλή του σχολείου τους που συνέχισε να είναι τόπος συνάντησης και παιχνιδιού.

Πρώτη σειρά: Κουλίδης Χρήστος, Κούκας Νίκος, Λιούκρας Γιάννης, Γαζίνος Τάσος, Χαραλαμπάκη Εύη, Κοτσασαρίδου Κατερίνα, Νικολάου Αθηνά, Σιώπη Ντάνη.

Δεύτερη σειρά: Λαζάρου Αθανάσιος, Κωνσταντάκος Γιώργος, Αντωνιάδης Γιάννης, Νικολάου Νίκος, Δοσίου Εύη, Ηλιάδου Σόφη, Μάνου Βιολέττα, Κοΐδου Βούλα.

Τρίτη σειρά: Μπούτζιος Βασίλης, Σαμαράς Γιάννης, Σκαρμούτσος Αθανάσιος, Κουτσουμπίδης Κώστας, Αλεξίου Κώστας, Μίσσιας Θανάσης, Φούζας Γιάννης, Πορίτσα Ουρανία, Μαρίνου Ρωξάνη, Σέρβου Αναστασία, Ξυραφάκη Ρίτσα, Ραγκούση Άννα, Παράσχου Ζωή (+), Μιτσκίνη Βούλα, Καραλίβανου Ρούλα.

Τέταρτη σειρά: Γεωργίου Γιάννης, Αργυρόπουλος Γιώργος, Παπαδόπουλος Στέργιος, Ιορδάνης Παπαδόπουλος (ο Δάσκαλος της τάξης), Παπατριανταφύλλου Φανή, Ευαγγέλου Φανή, Παππά Μαρία, Μαυρουδή Φανή, Προκοπίδου Ρίτα, Σιέμπη Βασιλική και Κουτσουμπίδου Αλίκη.

Ευχαριστούμε τον πολιτικό μηχανικό κ. Γιώργο Κωνσταντάκο που μας «άνοιξε» το σημερινό ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

—————–

αναδημοσίευση: «Φωνή της Φλωρίνης», φ. 2729/23-6-2017

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »