Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1937 στον Παπαγιάννη Φλώρινας

Γράφει ο Γαβριήλ Μήνου |

Ο διάκοσμος ήταν πλούσιος, ήταν η πρώτη εθνική γιορτή επί πρωθυπουργίας Ιωάννη Μεταξά αφότου κήρυξε τη δικτατορία την 4η Αυγούστου 1936 με την σύμφωνη γνώμη του Βασιλιά Γεωργίου Β’.

Οι μαθητές και οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται μπροστά από την σιδερένια αυλόπορτα του μεγαλοπρεπούς σχολείου που χτίστηκε το 1926.

Στην πρώτη σειρά είναι καθισμένοι στο αυλάκι οι αρχές του χωριού, το κοινοτικό συμβούλιο και η μπάντα. Από αριστερά διακρίνονται ο Μήνος Στέφανος του Αναστασίου πρόεδρος του χωριού παππούς μου, ο Δίβιος Δημήτριος του Κων/νου κοινοτικός Σύμβουλος, ο χωροφύλακας, ο Γούμπερης Δημήτριος γραμματέας του χωριού άγνωστος ίσως δάσκαλος (πίσω), Γαζέας Στέφανος του Νικολάου κοινοτικός σύμβουλος, ο Παπαγιάννης (Παπαϊωάννου) Νικόλαος του Κων/νου κοινοτικός σύμβουλος, στη συνέχεια ο Δίβιος Αθανάσιος του Κων/νου με το τρομπόνι, ο Βογδάνης Δημήτριος με το τύμπανο, ο Δίβιος Απόστολος του Κων/νου με την τρομπέτα και ο Κατσίνος Θεόδωρος με το κλαρίνο, τέσσερις φορούν ενθόσημο στο πέτο.

Μετά είναι οι μαθητές του Δημοτικού με τους δασκάλους τους, στη μέση ο Δ/ντης Σερταρίδης Δημήτριος του Θεοδώρου με την νηπιαγωγό Κεραμιτσή Κατίνα του Δανιήλ σύζυγός του και ανάμεσά τους η κόρη τους Φωτεινή. Μέσα στους μαθητές διακρίνονται δύο δασκάλες μία αριστερά και μία δεξιά, εκείνο το σχολικό έτος λειτούργησε τετραθέσιο.

Πάνω από την αυλόπορτα υπάρχει διακοσμητική αψίδα, όπου κρέμεται κάδρο με τον Βασιλιά Γεώργιο Β’. Στους δύο στηλοβάτες της πόρτας, υπάρχουν δύο σημαίες καθώς και ανάμεσα στους μαθητές αριστερά κρατάει ο σημαιοφόρος του δημοτικού σημαία, άλλη μια σημαία κρατάει ένας νέος δεξιά της Εθνικής Οργάνωσης Νέων (Ε.Ο.Ν.) Ο Σερταρίδης Δημήτριος και η νηπιαγωγός Κεραμιτσή Κατίνα τοποθετήθηκαν προσωρινά και οι δύο τους το σχολικό έτος 1933-34 στο Τρίβουνο.

Την επόμενη χρονιά ο Σερταρίδης το σχολικό έτος 1934 – 35 διορίζεται στον Παπαγιάννη όπου υπηρετεί τέσσερα χρόνια. Η Κεραμιτσή Κατίνα παίρνει μετάθεση στον Παπαγιάννη σχολικό έτος 1936-1937 όπου υπηρετεί για δύο χρόνια. Το σχολικό έτος 1938-39 παίρνουν μετάθεση και οι δύο στο Πλατύ Πρεσπών.

Το σχολικό έτος 1957-1958 η Κεραμιτσή Κατίνα εργάζεται για δεύτερη φορά στον Παπαγιάννη. Είχα την τύχη να έχω νηπιαγωγό την κυρία Κατίνα, μια υπέροχη γυναίκα, ευγενική, προπάντως μας αγαπούσε πολύ. Θα την θυμάμαι πάντα.

——-

πηγή: «Φωνή της Φλωρίνης», φύλλο 2758/2 Φεβρουαρίου 2018, στήλη «Παράθυρο στο Παρελθόν»

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »