Εκδήλωση στο «Σπίτι Παιδιού» Κάτω Κλεινών το 1959

Shares

Την δημοσιευομένη φωτογραφία, μας την έστειλε η γνωστή συγγραφέας και ποιήτρια κ. Αντιγόνη Τσάμη. Έχει παρθεί στην είσοδο του τότε (1959) «ΣΠΙΤΙΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» Κάτω Κλεινών.
Η κ. Τσάμη μας γράφει: Στην φωτογραφία διακρίνεται στο κέντρο η εντεταλμένη Βάσου, η αρχηγός του «Σπιτιού Παιδιού» Κάτω Κλεινών Τσάμη Αντιγόνη, ο Διευθυντής του τομέως Γεωργίου Δημήτριος, τα κορίτσια του Σπιτιού Παιδιού, όσα βέβαια βρέθηκαν εκείνη την στιγμή, η Ρωμανίδου Κλεονίκη, η Φουλίδου κι’ άλλες που δεν θυμάμαι τα ονόματά τους. Ήταν το έτος 1959. Ας αναγνωρίσουν τους εαυτούς τους. Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που ανέβαζαν τα παιδιά ως και έργα του Ψαθά. Φυσικά τα μεγάλα παιδιά που ήσαν οι περισσότεροι μαθητές του Γυμνασίου.

Αντιγόνη Τσάμη

* Πέραν των όσων γράφει η κ. Τσάμη, συμπληρώνουμε ότι την δεκαετία του 1950 στον νομό μας είχαν ιδρυθεί πολλά «Σπίτια Παιδιού», υπό την σκέπη και την χορηγία της Βασιλικής Πρόνοιας, στα χωριά, όπου πήγαιναν αγόρια και κορίτσια. Οι επικεφαλής των «Σπιτιών» παρείχαν στα κορίτσια μαθήματα μαγειρικής, ραπτικής, καλής συμπεριφοράς, και τις δίδασκαν πρώτες βοήθειες, φαρμακευτικές οδηγίες και άλλα. Επίσης δύο φορές την εβδομάδα, οι Δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου του χωριού έκαμναν ομιλίες στα παιδιά για ιστορικά γεγονότα, για κοινωνικά θέματα κ.ά. Στα «Σπίτια του Παιδιού» λειτουργούσαν και ξυλουργεία, στα οποία επαγγελματίες ξυλουργοί παρέδιδαν στα αγόρια μαθήματα ξυλουργικών εργασιών, που μπορούσαν μετέπειτα να τις χρησιμοποιήσουν επαγγελματικά.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »