Η οδός Αθηνών, νυν Φουλεδάκη στην Φλώρινα

Shares

Στα παλαιότερα χρόνια η οδός Αθηνών, η σημερινή οδός Μιχαήλ Φουλεδάκη, που αντικατέστησε το όνομα Αθηνών, (Ο Φουλεδάκης ήταν Ταγματάρχης του Στρατού που υπηρετούσε στην Φλώρινα στην περίοδο του 1945 – 1949 και σκοτώθηκε σε μάχη με τους αντάρτες στην περιοχή του Βιτσίου), ήταν το κεντρικό μέρος της αγοράς της πόλεώς μας. Όλοι οι καταστηματάρχες της εποχής ήσαν καλοί έμποροι και νοικοκυραίοι – όπως φυσικά και οι σημερινοί μαγαζάτορες-.

Ένας από τους εκλεκτούς εμπόρους ήταν και ο εικονιζόμενος στην δεύτερη φωτογραφία μας του 1950 (στην ακρίβεια στις 4 Ιουλίου 1950) Λεωνίδας Τζήμας. Το μαγαζί του ήταν στην οδό Αθηνών, όπου σήμερα είναι το ωραίο κατάστημα του Γιάννη Καρόζη. Εκείνη την εποχή συνέταιρος του Λεωνίδα Τζήμα ήταν ο αδελφός του Γεώργιος Τζήμας, ο οποίος αργότερα εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου άνοιξε νέο κατάστημα στην οδό Ίωνα Δραγούμη με αντικείμενο διάφορα νήματα, αν θυμόμαστε καλά.

Στην πρώτη φωτογραφία μας, η οποία τραβήχθηκε στις 14 Ιουλίου 1971, εικονίζονται νέοι, εκείνη την εποχή, μαγαζάτορες στην οδό Φουλεδάκη. Είναι από αριστερά: Μιχαήλ Μπατσάνης, Πέτρος Ιωσηφίδης, (διατηρεί σήμερα το καφενείο του στην ίδια οδό), Μενέλαος Καλυβιάνος, Γρηγόριος Γιαννόπουλος, Γεώργιος Μπέλλης, Στέργιος Καλυβιάνος και Γεώργιος Καλυβιάνος.

Στην δεύτερη, όπως είπαμε φωτογραφία καθισμένος είναι ο Λεωνίδας Τζήμας και όρθιοι οι καλφάδες του από αριστερά ο Αλέξανδρος Κώτας και ο Μενέλαος Καλυβιάνος, εκλεκτός επιχειρηματίας και ο ίδιος, ο οποίος αρχικά, με συνέταιρο τον κ. Τάκο Καρακατσάνη, είχαν κοινό κατάστημα στην οδό Αθηνών – Φουλεδάκη και αργότερα στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου είναι το ξενοδοχείο ΛΥΓΚΟΣ.

Άλλες ωραίες εποχές τότε, χωρίς τρόϊκες και μεγάλες σκοτούρες  και άλλες τώρα με κυρίαρχα τα μεγαλόστομα ευρωπαϊκά τρωκτικά. Και οι δύο φωτογραφίες είναι από το φωτογραφικό αρχείο του αείμνηστου Μενελάου Καλυβιάνου.

Με την ευκαιρία της δημοσίευσης των ανωτέρω φωτογραφιών, θα αναφέρομε και τα ονόματα των μαγαζάτορων της εποχής εκείνης, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήσαν Μοναστηριώτες. Μπαίνοντας στην οδό Αθηνών – Φουλεδάκη από την μεριά της αγοράς, στην δυτική πλευρά διατηρούσαν καταστήματα οι εξής:

Ευάγγελος Τάχος, έμπορος βελεντζών, Λεωνίδας Βόσδου, χρυσοχόος και Αριστείδης Βόσδου, αντιπρόσωπος της μπύρας ΦΙΞ, μαζί με τον Δημήτριο Τσώγκο, Αδελφοί Ιωσηφίδη Μιχαήλ και Σταύρος, ψιλικά, Γεώργιος Δημητριάδης και Σπύρου, έμποροι ψιλικών, Νικολάκης Δίμπας, χρυσοχόος, Γεώργιος και Θωμάς Μπέλλης, βελέντζες, Γρηγόριος και Βασίλειος Γιαννόπουλος και μετέπειτα Γρηγόριος Γιαννόπουλος, κεριά και καφέ, Ραδίσης Θωμάς και Σταύρος, ρουχισμό και μετέπειτα Μαζάρης και Μιχαήλ Αντωνίου, είδη ρουχισμού, (υπάρχει ακόμη), Πέτρος Πιτόσκας και μετέπειτα Ευάγγελος Πιτόσκας, κηροπωλείο και καφέ.

Στην ανατολική πλευρά της οδού, στην γωνία ήταν το κατάστημα ειδών διατροφής του Πέτρου Παπαχρήστου και αργότερα του Χρήστου Παπαχρήστου και λίγο αργότερα του Μιχάλη Αντωνίου και του Γεωργίου Ζιούπα, είδη στολισμού, Τάκης Πασχαλίδης, είδη ψιλικών, ένας εβραίος τενεκετζής, του οποίου το όνομα δεν θυμόμαστε, παρ? όλο που τον είχαμε γείτονα στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, Μενέλαος Καλυβιάνος, αρχικά με συνέταιρο τον Τάκο Καρακατσάνη , Νικόλαος Πέπης, χρυσοχόος, (ιδιοκτησία Ανδρέα Καραντζίδη – αντιπροσώπου σιγαρέτων Ματσάγκου, που ήταν στην στοά Σπυράκη), Δημήτριος και Μιχαήλ, Μπατσάνης, υφάσματα, Ιωάννης, Στέργιος, Τάκος και Κων/ντίνος, Καρόζης, υφάσματα, Κηπουρός Ευάγγελος και Κων/νος, υφάσματα. Τζήμας Γεώργιος και Λεωνίδας, είδη ψιλικών, όπου σήμερα είναι το κατάστημα του νεώτερου Ιωάννη Καρόζη, Θωμάς Κωνσταντίνου, ψιλικά, Τάχος Γεώργιος, υποδήματα, αδελφοί Βασίλειος, Πέτρος και Σωκράτης Μπασιακούλης, χρυσοχόοι και είδη υπόδησης, Εβραίος Αλπέρτος Σαρφατής, ράφτης και έτοιμα ενδύματα, που βρίσκεται στην Χιλή, ιατρείο Μιλτιάδη Λουκά και τέλος στην γωνία το υφασματοπωλείο των αδελφών Γεωργίου και Πέτρου Ζουρδούμη.

Σημείωση: Αν τυχόν διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψαμε ονόματα, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για να τα διορθώσουμε. Ευχαριστούμε.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »