Οι παλιοί και οι νέοι «Μπουνταλάδες» και οι αποκριάτικοι χοροί τους

Shares

Την δεκαετία του 1960 ιδρύθηκε, ανεπίσημα, στην Φλώρινα ο Σύλλογος «Μπουνταλάδων». Ιδρυτικά μέλη ήσαν κυρίως μαγαζάτορες της οδού Μ. Φουλεδάκη και όχι μόνο. Μέλη του συλλόγου ήσαν ακόμη και ο τότε Βουλευτής Φλωρίνης και Υπουργός Εσωτερικών αείμνηστος Τάκος Μακρής, οι αείμνηστοι επίσης Δήμαρχος Φλωρίνης Γεώργιος Θεοδοσίου, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γεώργιος Τσώτσος, το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Στέργιος Κουτουράτσας και πολλοί άλλοι. Στέκι τους ήταν το καφενείο του Στέργιου Μπέλκα, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου σήμερα είναι η Τράπεζα Κύπρου και έφερε τίτλο «Καφενείο των Μπουνταλάδων».

Η δραστηριότητα του συλλόγου ήταν πολυποίκιλη,  με την οργάνωση διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων (στις οποίες ελάμβανε μέρος, όταν βρίσκονταν στην Φλώρινα και ο Υπουργός Τάκος Μακρής), όπως π.χ. διανομή δεμάτων με ρούχα και γλυκίσματα σε κατοίκους της τότε περιοχής του Τσιφλικίου, κατά τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων.

Κάποτε το καφενείο των «Μπουνταλάδων» έκλεισε, με συνέπεια να διαλυθεί και ο Σύλλογος των «Μπουνταλάδων».

Αργότερα, εκεί κοντά στο 1970, οι Μενέλαος Καλυβιάνος και Πέτρος Βόσδου, επανίδρυσαν, φυσικά ανεπίσημα, τον Σύλλογο των «Νέων, τώρα, Μπουνταλάδων» και συνέχισαν τις δραστηριότητες των παλαιοτέρων. Οι «Νέοι Μπουνταλάδες» δώριζαν σε σεμνές τελετές Ελληνικές Σημαίες στα συνοριακά φυλάκια, τσολιαδίτικες στολές στα σχολεία των παραμεθορίων χωριών και σε άλλους.

Εκείνοι που ιδιαιτέρως έμειναν στο νου των γλεντζέδων Φλωρινιωτών, ήσαν οι χοροί και δη οι αποκριάτικοι, που οργάνωναν οι «ΝΕΟΙ» στο ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» και στο ωραίο περίπτερο του Φ.Ο.Ο.Φ. Οι νέοι Μπουνταλαδες έκαμναν στους χορούς τους και φάρσες. Έτσι σε έναν χορό τους είπαν ότι βγάζουν σε λαχείο μία τηλεόραση, την οποία έβαλαν σε μία κάσα, στην οποία τοποθέτησαν και τροχούς. Κατά την διάθεση των λαχνών, κράτησαν τον αριθμό ενός γνωστού Φλωρινιώτη χιουμορίστα. Γίνεται, υποτίθεται, η κλήρωση και… «τυχερός» βγήκε ο χιουμορίστας συμπολίτης μας. Ένας από τους οργανωτές του χορού, σπρώχνει την κάσα προς στα πρώτα τραπέζια, όπου ήταν και ο…  «τυχερός». Οπότε ξεσκεπάζουν την κάσα, από την οποία ξεπετάγεται ένας νεαρός (δεν σημειώνουμε το όνομά του). Το τι έγινε στην αίθουσα δεν περιγράφεται με λόγια…

Οι φωτογραφίες μας προέρχονται από το αρχείο Μενελάου Καλυβιάνου, και είναι από έναν τέτοιο χορό των «Νέων Μπουνταλάδων», ο οποίος είχε γίνει στο ΦΟΟΦ στις 23 Φεβρουαρίου 1974.

Στην πρώτη από αυτές γνωρίσαμε τον Βαγγέλη Πιτόσκα που ίσως να παρίστανε τον βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ. Αριστερά του με τα γυαλιά είναι ο Ηλίας Αποστόλου και δίπλα του ο Αγησίλαος Φίλιος (;).  Μπροστά δεξιά φαίνεται ο Μιχάλης Τσορλάκης (Μίσκος).

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »