Ο αποχιονισμός του γηπέδου τον Δεκέμβριο του 1962

Shares

Γράφει ο Σπύρος Παπαχαρίσης |

Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 1962 επρόκειτο να διεξαχθεί στο Εθνικό Στάδιο της Φλώρινας, ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ του «Νικηφόρου» Φλώρινας και του «Ερμή» Αμυνταίου στο πλαίσιο του πρωταθλήματος Βορειοδυτικής Μακεδονίας.

Μια εβδομάδα νωρίτερα λόγω των έντονων χιονοπτώσεων είχαν ματαιωθεί οι αγώνες.

Μάλιστα κατά το ταξίδι τους 200 και πλέον φίλαθλοι του «Νικηφόρου» προς Καστοριά – όπου η ομάδα της Φλώρινας θα αντιμετώπιζε τον τοπικό «Άρη» – παγιδεύθηκαν στο λεωφορείο που τους μετέφερε, μεταξύ των χωριών Βασιλειάδας και Βέργας. Χρειάστηκε δε να διανυκτερεύσουν στο χωριό Βέργα, οι κάτοικοι του οποίου με συγκινητική προθυμία τους φιλοξένησαν. *

Το πρωτάθλημα του 1962 είχε ξεκινήσει στις 11 Νοεμβρίου. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης ήταν εκείνη τη χρονική στιγμή να υπολείπονται 11 αγωνιστικές γεγονός που και σχολιάζεται έντονα από τον τύπο της εποχής με τις ευθύνες να βαραίνουν την τότε διοίκηση της ΕΠΣΒΔΜ.

Για την διεξαγωγή του αγώνα της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου ο αγωνιστικός στίβος χρειάστηκε να καθαρισθεί από τον όγκο του χιονιού. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκε το γκρέιντερ των φωτογραφιών οι οποίες έχουν ληφθεί την ημέρα του καθαρισμού, στις 6 Δεκεμβρίου, και προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ – συλλογή Γ. Θεοδοσίου.

Τελικά ο αγώνας μεταξύ του «Νικηφόρου» και του «Ερμή» πραγματοποιήθηκε και έληξε ισόπαλος 0-0.

Σε μια από τις φωτογραφίες μας μπροστά από το γκρέιντερ φωτογραφίζονται ο τότε Δήμαρχος Φλώρινας Γεώργιος Θεοδοσίου (αριστερά) και ο τότε πρόεδρος του «Νικηφόρου» Θεόδωρος Λούστας. Ο οδηγός του γκρέιντερ είναι ο Λευτέρης Ιωάννου, ο αποκαλούμενος και “μάστορας”. (Ευχαριστώ τον Γιώργο Ανθόπουλο για την πληροφορία ως προς το όνομα του οδηγού).

Για την ιστορία μεταφέρουμε το σχετικό με εκείνο τον αγώνα ρεπορτάζ όπως δημοσιεύθηκε στη «Φωνή της Φλωρίνης», φ. 40, 15-12-1962

Η αθλητική κίνησης
Ισόπαλος έληξεν ο αγών των δύο ομάδων του νομού Νικηφόρου και Ερμού 0-0

Ο Νικηφόρος καίτοι καλύτερος του Ερμού Αμυνταίου εξήλθεν ισόπαλος 0-0 κατά τον διεξεχθέντα αγώνα εις το γυμναστήριον Φλωρίνης της παρελθούσα Κυριακήν. Παρά το λασπώδες του γηπέδου (προ δύο ημερών είχεν εκαθαρισθή δια γκρέιντερ υπό των χιόνων), το ματς παρουσίασεν ενδιαφέρον, το παρηκολούθησαν δε πολλοί φίλαθλοι, μεταξύ των οποίων και υπερτριακόσιοι εξ Αμυνταίου.

Και αι δύο ομάδες απώλεσαν σπανίας ευκαιρίας δια να επιτύχουν τέρματα, πλην όμως η αστοχία των κυνηγών και η ετοιμότης της αμύνης απεσόβησαν και τους πλέον σοβαρούς κινδύνους.

Πάντως ο Νικηφόρος απώλεσεν εις το γήπεδόν του ευκαιρίαν νίκης. Και τούτο διότι η επίθεσης αγωνίζεται χωρίς συνοχήν και πνεύμα ομαδικόν. Και φοβούμεθα ότι, εάν συνεχισθή η αυτή τακτική, οι φίλαθλοί μας δεν θα μπορέσουν να επευφημήσουν επιτυχίας τερμάτων και νίκας.

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης

——————————–

* «Φωνή της Φλωρίνης», φ. 39, 8-12-1962

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »