28 Οκτωβρίου 1983: Ο Δημήτρης Λιώτσης εγκαινιάζει το κτήριο του «Αριστοτέλη»

Shares

fp5

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 1983, γίνονται τα επίσημα εγκαίνια το κτηρίου του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης». Την κορδέλα των εγκαινίων θα κόψει ο Μεγάλος Ευεργέτης του συλλόγου Δημήτρης Λιώτσης.

Πριν εγκαινιάσει το κτήριο, σε σύντομη ομιλία του μεταξύ άλλων είχε πει:

«Κρίμα που δεν έχω την κατάλληλη ευγλωττία να μιλήσω τώρα για τον «Αριστοτέλη» όπως του ταιριάζει. Φαντάζομαι όμως οι πράξεις μου προς αυτόν ν΄ αναπληρώνουν την αδυναμία μου αυτή.
Πριν από πολλά χρόνια, πάνω από σαράντα, καθόμουν συχνά εδώ απέναντι στο μπαλκόνι της πρώτης στέγης του «Αριστοτέλη», περιμένοντας τα παιδάκια της χορωδίας κι άκουγα το κελάρυσμα του Σακουλέβα, το θρόισμα των δένδρων γύρω από αυτόν και προσπαθούσα να μαντέψω τι έκρυβε εκείνο το συμφωνικό τους τραγούδι.

Από τότε όπου κι αν βρισκόμουν άκουγα και ξανάκουγα τον απόηχο εκείνου του τραγουδιού έβλεπα και ξανάβλεπα κάθε μέρα πιο καθαρά αυτό που κοιτάτε τώρα εσείς εδώ, τον νέο «Αριστοτέλη».

Το 1972 με τις πρώτες ενέργειές μου γι αυτό το κτήριο, πρόβαλα το εξής σύνθημα: «Μόνοι μας ξεκινήσαμε τον «Αριστοτέλη», μόνοι μας θα τον ολοκληρώσουμε».

Ο «Αριστοτέλης» κατά την κατοχή ξεκίνησε πάνω στην ιδέα της εθνικοπολιτιστικής Αντίστασης, και με αυτήν προφυλάξαμε τη Φλώρινα από την πέμπτη επιδρομή των Βουλγάρων κατά της Μακεδονίας. Τώρα ο «Αριστοτέλης» θα συνεχίσει την αντίσταση εναντίον κάθε πνευματικής υποδούλωσης των Φλωριναίων από οπουδήποτε κι? αν προέρχεται αυτή.

Δεν υπάρχει ανώτερη επιστήμη, υψηλότερη τέχνη, ευφυέστερη πολιτική από την καλλιέργεια μιας ανθρώπινης ψυχής

Γνωρίζω καλά τις αδυναμίες μου και δεν πιστεύω πως αρκεί μόνο το δικό μας πιστεύω. Όχι, αλλά το πιστεύω όλων των Φλωριναίων ενωμένων μέσα στον «Αριστοτέλη» χωρίς τα κομματικά μας πάθη, αυτό ναι. Αυτό μπορεί να προσθέσει ένα ακόμα Έπος στο Έπος του 40 που γιορτάζουμε σήμερα όλοι οι Έλληνες με ίδιο παλμό».

Στην διάρκεια της τελετής εγκαινίων ο Δήμαρχος Φλώρινας Νικόλαος Χάσος θα επιδώσει στον Δημήτρη Λιώτση το μετάλλιο της Πόλεως για την προσφορά του προς την Πατρίδα, την Φλώρινα και τον «Αριστοτέλη».

—————–

Πηγή: Περιοδικό «Αριστοτέλης» τ.162/163

Η παραπάνω ανάρτηση γίνεται με αφορμή τον θάνατο του Δημήτρη Λιώτση (1-11-2015), και παρουσιάζεται την παραμονή της κηδείας του (4-11-2015).

Επιμέλεια Σπύρος Παπαχαρίσης

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »