Η πιανίστα Ρίτα Βούρτση σε ρεσιτάλ του «Αριστοτέλη» το 1970

Shares

Γράφει ο Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης |

Στις 23 Ιανουαρίου του 1970, οι φίλοι της κλασσικής μουσικής της Φλώρινας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της πόλης, όπου στεγαζόταν ο «Αριστοτέλης» την ήδη διακεκριμένη τότε πιανίστα Ρίτα Βούρτση.
Η «Φωνή της Φλωρίνης» στο φύλλο 395 της 30ης Ιαν. 1970 θα γράψει:

Ρεσιτάλ πιάνου της κ. Ρίτας Βούρτση
Διοργανώθη υπό του «Αριστοτέλους»

Την 8,30 μ.μ. της παρελθούσης Παρασκευής εις το Πνευματικόν Κέντρον έλαβε χώραν, υπό την αιγίδα του Φ.Σ.Φ. «Αριστοτέλης», ρεσιτάλ πιάνου της διακεκριμένης καλλιτέχνιδος κ. Ρίτας Βούρτση. Την καλλιτέχνιδα παρουσίασεν ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γ. Θεοδοσίου. Η φημισμένη πιανίστρια ερμήνευσε έργα Μπετόβεν, Σοπέν, Σουμάν κ.ά. με καταπληκτικήν δεξιοτεχνίαν και ευαισθησίαν, δι’ ό και δικαίως το φιλόμουσον κοινόν την εχειροκρότησε θερμώς και την ανεκάλεσε επί της σκηνής. Η κ. Βούρτση ερμήνευσε εκτός του προγράμματος μίαν σύνθεσιν του Σούμπερτ.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ – συλλογή Γ. Θεοδοσίου.


Η κα Ρίτα Βούρτση είναι μία από τις μεγαλύτερες ελληνίδες πιανίστα στο τομέα της κλασσικής μουσικής και όχι μόνο. Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ευρώπη (Μόναχο, Βιέννη κ.λπ.) σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν μία από τις πρώτες πιανίστα που εκτελούσε έργα ελλήνων συνθετών όπως Σκαλκόττα, Βούρτση, Καλομοίρη κ.α. κάνοντάς τα γνωστά στο εξωτερικό.Ο μεγάλος Μανώλης Καλομοίρης την αποκαλούσε «Ιέρια της Τέχνη» και της αφιέρωσε το κονσέρτο του για πιάνο.

Η κα Ρίτα Βούρτση σήμερα είναι έφορος της σχολής πιάνου του Εθνικού Ωδείου (παραρτήματος Αγίας Παρασκευής) καθώς και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Διοίκησης τους Εθνικού Ωδείου.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »