Η οδός Αβέρωφ στη Φλώρινα το 1936

Shares

Γράφει ο Θανάσης Βογιατζής |

Η σπάνια προπολεμική φωτογραφία του αρχείου μου που δημοσιεύουμε σήμερα, είναι της παραποτάμιας οδού Αβέρωφ, στο ύψος του Δημαρχείου.

Ο τοίχος του ποταμού στην αριστερή πλευρά σύμφωνα με την ροή του, υπήρχε στο σημείο αυτό από την εποχή της τουρκοκρατίας, καταστράφηκε όμως από την μεγάλη πλημμύρα του 1929. Λίγα χρόνια αργότερα, κατά το 1937-1938, κατασκευάσθηκε και πάλι, αυτή την φορά και στις δύο πλευρές του, όπως και τα περισσότερα τμήματα του ποταμού κατά το μήκος του στην πόλη μας, επί Δημαρχίας (1934-1943) του αειμνήστου Δημάρχου της Φλώρινας Νικολάου Χάσου (1892-1943),

Δεξιά της φωτογραφίας η πίσω πλευρά του Δημαρχείου, κτίριο της δεκαετίας του 1890, που από την δεκαετία του 1920 στεγάζει τις υπηρεσίες του Δήμου της πόλης μας.

Δεξιότερα το χαμηλό σπιτάκι όπου διέμενε ο γνωστός στους παλιούς Φλωρινιώτες, πολυτάλαντος Δημήτριος (Μήτσος) Κωνσταντίνου (Κρούλης) (1917-1977), ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα, αλλά συγχρόνως και λογοτέχνης, ποιητής, ζωγράφος σχεδίων, μουσικός, λάτρης της όπερας και άνθρωπος της παρέας, της ταβέρνας και του τραγουδιού. Τις δεκαετίες του 1940 και 1950, με το ταλέντο που διέθετε, προσέφερε τις υπηρεσίες του στον ιστορικό Σύλλογο της πόλης μας «Ο Αριστοτέλης».

Αριστερά του Δημαρχείου η νεόκτιστη τότε οικία (1935) του γιατρού Ανδρέα Μπέϊκου (1914-2003), που για πολλές δεκαετίες ήταν συγχρόνως και το ιατρείο του. Ο αείμνηστος γιατρός, εξαίρετος άνθρωπος και επιστήμονας, από το 1940 που ξεκίνησε το λειτούργημά του και μέχρι λίγα χρόνια πριν από τον θάνατό του, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πόλη μας και στον Νομό μας γενικότερα, τόσο ως γιατρός όσο και ως Πρόεδρος, κατά διαστήματα, του Ιατρικού Συλλόγου της Φλώρινας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της πόλης μας, του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» κ.λ.π., ήταν δε πολύ αγαπητός σε όλους τους Φλωρινιώτες.

Αριστερότερα η τότε οικία του παλιού εμπόρου της πόλης μας, μακαρίτη εδώ και πολλά χρόνια Θεόδωρου Γρούϊου, η οποία ανεγέρθηκε το 1921 όπως αναγράφεται στην πρόσοψή της, ιδιοκτησία σήμερα των οικογενειών Παρασκευόπουλου και Ξενίδη.

Δίπλα, βρίσκεται το σπίτι της κ. Σταυρούλας (Ρούλας) Ελευθερίου, το οποίο όμως δεν φαίνεται στην φωτογραφία.

Στο βάθος αριστερά μόλις διακρίνεται το κτίριο που κατασκευάσθηκε την δεκαετία του 1890 και που από την ίδρυση του Πρωτοδικείου το 1914 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960, στέγασε τις Δικαστικές Φυλακές της Φλώρινας. Το κτίριο ανακαινισμένο σήμερα, στεγάζει εδώ και μερικά χρόνια το Ειρηνοδικείο της Φλώρινας.

Πίσω από τα τελευταία κτίρια, επίσης διακρίνονται στο βάθος η παλιά Νομαρχία, κτίριο του 1905-1907 και το Δικαστικό Μέγαρο, κτίριο του 1900 περίπου, που από τον Απρίλιο του 1914 στεγάζει της δικαστικές υπηρεσίες της πόλης μας.

Όλα τα κτίρια της φωτογραφίας διασώζονται μέχρι σήμερα (2019).-

Θανάσης Βογιατζής
Φλώρινα 2-3-2019

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »