Οι απόφοιτες της 8ης Γυμνασίου Φλωρίνης το 1949

Shares

Η δεκαετία του 1940 άφησε στη Φλώρινα έντονα σημάδια. Ο πόλεμος, η τριπλή κατοχή, ο ξενοκίνητος αδελφοκτόνος πόλεμος έφερε δεινά στους Φλωρινιώτες. Και ιδιαίτερα χαραγμένη έχει μείνει στους Φλωρινιώτες η επίθεση που δέχθηκε η Φλώρινα τον Φεβρουάριο του 1949. Πολλοί νέοι συνέδραμαν εκείνες τις ημέρες στην περίθαλψη των τραυματικών προσφέροντας υπηρεσίες στο Νοσοκομείο. Σίγουρα και κάποιες από τις μαθήτριες της φωτογραφίας μας.

Η περίοδος δύσκολη – όμως η νεανική ζωντάνια φέρνει ελπίδα και χαρά. Και με τη χαρά αποτυπωμένη στα χαμογελαστά πρόσωπά τους οι απόφοιτες της Ογδόης Γυμνασίου του 1949 φωτογραφήθηκαν στα σκαλιά του Γυμνασίου τους φορώντας για τελευταία φορά τη μαθητική μπλε ποδιά με το άσπρο γιακαδάκι. Τρεις καθηγήτριες και ένας καθηγητής συμμετέχουν στην αναμνηστική φωτογράφιση από την τελευταία ημέρα στο σχολείο ενώ ο Γυμνασιάρχης Τσακούλιας ξεχωρίζει στο κέντρο.

Την επόμενη ημέρα άνοιξαν άλλοι ορίζοντες για τις νεαρές Φλωρινιώτισσες.

Καθήμενες: Αλίκη Βόσδου (τέταρτη από αριστερά), Άννα Τέγου – Κυρίτση (πρώτη από δεξιά).

Πρώτη σειρά από αριστερά: Αγγέλα Μπούσιου (πρώτη), Ελένη Χαλάτση (τρίτη), Ερικέτη Κοντογιάννη (τέταρτη), Ρένα Χασοπούλου (έκτη, στο κέντρο), Βούλα Λούστα (όγδοη), Πολυτίμη Γεωργιάδου (ένατη), Βέτα Κοσκοσίδου (δέκατη), Λούλα Κοσκοσά (δωδέκατη, πρώτη από δεξιά)

Δεύτερη σειρά: Τσίρου (στο κέντρο), Φρόσω Κίττου (τρίτη από δεξιά), Μυσρίνη Δοσίου (δεύτερη από δεξιά), Βαλεντίνη Μούζα (πρώτη από δεξιά).

Τελευταία σειρά: Ελισώ Φωτιάδου (πρώτη από δεξιά), Αθηνά Ζάρου (δεύτερη από δεξιά).

Η φωτογραφία ανήκει στο προσωπικό αρχείο της κας Αλίκης Βόσδου – Λουκίδου.

Πηγή: «Φωνή της Φλωρίνης», φ.2849/29-11-2019

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »