Γιώργος Κόρας (George Koras) – ο Φλωρινιώτης γλύπτης

Επιμέλεια Σπύρος Παπαχαρίσης |

Ο Γιώργος Κόρας (1925 – 2015) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλώρινα. Εντάχθηκε στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» και στη διάρκεια της κατοχής έκανε μαθήματα βιολιού κοντά στον μαέστρο του συλλόγου Θεόδωρο Θωμαΐδη.

Μετά τον απαγχονισμό του Θωμαΐδη από του Γερμανούς στράφηκε στη ζωγραφική και στελέχωσε τον Όμιλο Καλών Τεχνών του συλλόγου.

Στη διάρκεια του εμφυλίου σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από όπου αποφοίτησε πρώτος στην κατεύθυνση της γλυπτικής.

Το 1955 μετανάστευσε στις Η.Π.Α. Στη Νέα Υόρκη, εργάστηκε για τον κορυφαίο γλύπτη Jacques Lipchitz, για περίοδο πέντε ετών. Κατά την ίδια περίοδο σπούδασε στο Arts Students League και έμαθε τις τεχνικές χύτευσης μετάλλου στο Χυτήριο Μοντέρνας Τέχνης.

Το 1975 θα βρεθεί στην Ιταλία και στην Ισπανία με υποτροφία για σπουδές. Για 27 χρόνια δίδαξε γλυπτική στο New York State University όπου και δημιούργησε ένα χυτήριο για τους φοιτητές του. Έργα του παρουσιάστηκαν σε πολλές εκθέσεις ενώ έχουν λάβει πάνω από 40 βραβεία, ένα εκ των οποίων του επιδόθηκε από τον Marcel Duchamp. Υπηρέτησε ως Διευθυντής του τομέα της γλυπτικής του Audubon Society για 6 χρόνια. Το 1988 φιλοτέχνησε το Μνημείο Πεσόντων στον πόλεμο του Βιετνάμ στο Danbury των Η.Π.Α. Ονομάστηκε δάσκαλός της χρονιάς από την Αμερικάνικη Ελληνική Ένωση Καθηγητών το 1989.

Οι αναγνώστες μπορούν να γνωρίσουν τον Γιώργο Κόρα και το έργο του μέσα από ένα αυτοβιογραφικό βίντεο.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »