Ο «δάσκαλος» Γιάννης Φούζας

Shares

Ο ρόλος του δασκάλου στην σχολική παράσταση της φωτογραφίας μας πιθανόν να ήταν η πρώτη «παράδοση μαθήματος» του Γιάννη Φούζα. Διότι στην επιστημονική του διαδρομή η διδασκαλία ήταν συνυφασμένη με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, καθηγητής Γενικής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Η είδηση του θανάτου του Γιάννη Φούζα, του διακεκριμένου επιστήμονα, έπεσε σαν κεραυνός στην Φλώρινα και σκόρπισε θλίψη σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Γιατί για τους Φλωρινιώτες ήταν ο φίλος Γιάννης των παιδικών χρόνων, ο γιατρός που ανταποκρινόταν άμεσα και προσέτρεχε πάντα αρωγός σε όποιον αναζητούσε την συνδρομή του.

Στη φωτογραφία μας, από σχολική εκδήλωση της Β’ τάξης του Α’ Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας το 1967, ο Γιάννης Φούζας σε ρόλο δασκάλου, με την ανάλογη ενδυμασία του εκπαιδευτικού της εποχής, κουστούμι με γραβάτα και το διακοσμητικό μαντηλάκι στο πέτο. Και ακολουθώντας πιστά την διαδικασία του μαθήματος, έχει «σηκώσει» για εξέταση τους Θανάση Μίσσια, Γιώργο Κωνσταντάκο και Νίκο Κούκα ενώ καθισμένοι, με ανοιχτά τα αναγνωστικά, «παρακολουθούν» προσηλωμένοι την παράδοση οι Γιάννης Λιούκρας, Νίκος Σταυρέτης, Θωμάς Κωτσόπουλος, Κώστας Κουτσουμπίδης
και Γιώργος Μαυρουδής.

Από δεξιά: Όρθιοι: Φούζας Ιωάννης, Μίσσιας Αθανάσιος, Κωνσταντάκος Γεώργιος, Κούκας Νικόλαος. Καθιστοί: Λιούκρας Ιωάννης, Σταυρέτης Νικόλαος, Κωτσόπουλος Θωμάς, Κουτσουμπίδης Κωνσταντίνος και, μόλις διακρίνεται, ο Μαυρουδής Γεώργιος.

Η φωτογραφία προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Πολιτικού Μηχανικού Γιώργου Κωνσταντάκου, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση της.


Πηγή: “Φωνή της Φλωρίνης”, φ. 2862/6-3-2020

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »