60 χρόνια ΦΟΟΦ – το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του 1960

Γράφει ο Σπύρος Παπαχαρίσης |

Ο ΦΟΟΦ (Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος Φλώρινας) συμπληρώνει αισίως φέτος 60 χρόνια ζωής στα φυσιολατρικά, πεζοπορικά, ορειβατικά και πολιτιστικά δρώμενα της Φλώρινας. Οι δε προοπτικές συνέχισης του συλλόγου με τη νέα διοίκησή του είναι ευοίωνες.

Για το χρονικό της ίδρυσής του έχουμε αναφερθεί σε άλλο μας άρθρο με τίτλο: «Το χρονικό της ίδρυσης του ΦΟΟΦ».

Όλες οι φωτογραφίες του άρθρου μας προέρχονται από το οικογενειακό αρχείο της κας Αναστασίας Παπαγεωργίου, κόρης του Κώστα Παπαγεωργίου, πρωτοπόρου, ιδρυτικού και ενεργού μέλους του ΦΟΟΦ, η οποία ευγενικώς μας τις παραχώρησε και για αυτό την ευχαριστούμε θερμά. Οι αρχικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες που παρουσιάζονται εδώ έχουν επιχρωματιστεί ψηφιακά.

Η είδηση για την ίδρυση ενός Φυσιολατρικού Ομίλου στη Φλώρινα

Οι Φλωρινιώτες και οι Φλωρινιώτισσες πληροφορούνται για πρώτη φορά περί της πρόθεσης ίδρυσης ενός Φυσιολατρικού Ομίλου από την μόνιμη στήλη της «Ελληνικής Φωνής» φ. 1332/13-2-1960 που υπογράφει η «Νίνα»:

Πληροφορήθηκα ότι πρόκειται να ιδρυθή στην πόλι μας φυσιολατρικός όμιλος, με σκοπό να αγαπήσουν όσο το δυνατόν πιο πολλοί την φύσι και ιδιαίτερα την τόσο ωραία φύσι του τόπου μας. Εκτός αυτού ο νέος όμιλος θα φροντίζη για την προστασία της φύσεως και του τοπίου, το οποίον δυστυχώς, καταστρέφεται από αδαείς προς ζημίαν οπωσδήποτε της πόλεώς μας. Ελπίζω και εύχομαι όπως ο υπό ίδρυσιν όμιλος επιτύχη στους σκοπούς του.

Πρώτες φυσιολατρικές δράσεις

Πριν εκλεγεί η πρώτη διοίκηση του ΦΟΟΦ δημοσιοποιείται και η πρώτη του δράση:

Η πρωτοβουλία του Φυσιολατρικού Ομίλου Φλωρίνης για την εκκαθάρισι της κάμπιας από τα πεύκα είναι καθ’ όλα αξιέπαινη και αξία μιμήσεως. Τα πεύκα μας, που στολίζουν τα βουνά μας, κινδυνεύουν από τον φοβερό εχθρό της κάμπιας. Η καταπολέμησίς της πρέπει να γίνη με σύστημα, ώστε ο κίνδυνος να εκλείψη. Η προσπάθεια όμως αυτή θα πρέπει να επεκταθή και στα άλλα δένδρα του δάσους και με συμμετοχή και άλλων σωματείων. Τα δάση μάς χαρίζουν ομορφιά, δροσιά, υγεία. Ας τα προστατεύσουμε. (Νίνα, «Ελληνική Φωνή» φ. 1337/19-3-1960)

20 Μαρτίου 1960. Μέλη του ΦΟΟΦ στον λόφο του 1033 για την καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων. Αριστερά με το μουστάκι ο Κώστας Παπαγεωργίου, στο μέσον ο Βασίλης Κοΐδης. Δεξιά ο Ηλίας Βυζάντης και δίπλα του ο Βασίλης Αγγελίδης.

Με νεότερη ανακοίνωσή του ο ΦΟΟΦ ενημερώνει:

Προστασία της φύσεως

Τα πεύκα μας κινδυνεύουν…
Η μάχη κατά της κάμπιας άρχισε… και συνεχίζεται κάθε Κυριακή στο ύψωμα 1033 (νότια πλευρά). Ομάδα του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Ομίλου Φλωρίνης είναι επί τόπου, επί το έργον, δια την σωτηρίαν της κινδυνευούσης φύσεως. Όποιος θέλει μπορεί… και όποιος μπορεί ας έλθη στην μάχη κατά της κάμπιας την Κυριακήν 27 Μαρτίου 1960. ΦΟΟΦ «Ελληνική Φωνή» φ. 1338/26-3-1960

Πρόσκληση για εκλογές

Στα φύλλα 1343/7-5-1960 και 1344/14-5-1960 της «Ελληνικής Φωνής» δημοσιεύεται η πρόσκληση πραγματοποίησης της πρώτης γενικής συνέλευσης του ΦΟΟΦ:

Καλούνται άπαντα τα μέλη του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Ομίλου Φλωρίνης (Φ.Ο.Ο.Φ.) την Κυριακή 15ην Μαΐου και από ώραν 10 π.μ. εις την αίθουσαν του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης» εις πρώτην γενικήν συνέλευσιν και με θέμα: Εκλογαί προς ανάδειξιν Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής του Ομίλου δια το 1960.
Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

15 Μαΐου 1960 – Την ημέρα των πρώτων εκλογών του ΦΟΟΦ ο πρώτος πρόεδρός του Ηλίας Βυζάντης περιστοιχιζόμενος από μέλη του Ομίλου σε αίθουσα του κτηρίου που στέγαζε τότε τον «Αριστοτέλη».

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο

Στις 28 Μαΐου 1960 στην «Ελληνική Φωνή» φ. 1346 γίνεται γνωστό το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΟΦ:

Το νέον Διοικητικόν Συμβούλιον του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Ομίλου Φλωρίνης κατηρτίσθει εις σώμα ως εξής: Πρόεδρος Ηλίας Βυζάντης, αντιπρόεδρος Θωμαΐς Τσομπάνου, γενικός γραμματεύς Γεώργιος Κρητικός, ταμίας Βασίλειος Αγγελίδης, έφορος Μιχαήλ Τάχος και μέλη Γεώργιος Κοΐδης και Βασίλειος Κοΐδης.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΟΦ:

Καθήμενοι από αριστερά: Ηλίας Βυζάντης, Θωμαΐς Τσομπάνου, Γεώργιος Κρητικός.

Όρθιοι από αριστερά: Μιχάλης Τάχος, Γιώργος Κοΐδης, στο μέσον Κώστας Παπαγεωργίου από τα ιδρυτικά και ενεργά μέλη του ΦΟΟΦ, Βασίλης Αγγελίδης, Βασίλης Κοΐδης.

Και οι επίσημες ορειβατικές εξορμήσεις ξεκινούν

Κυριακή 5-6-1960: Εις Ελληνικάς Άλπεις – Πισοδέρι (χωριό) – δάσος Κοσάγια – Κιβανίτσα – Καλό νερό υψμ. 2153 (Μπέλα Βόδα) – Κατάβασις εις Μονήν Αγίας Τριάδος.

Δευτέρα 6-6-1960: Εκδρομή με λεωφορεία εις μονήν Αγίας Τριάδος Πισοδερίου το μαγευτικότερο Αλπικό Τοπίο της Ελλάδος. Αναχώρησις 5 π.μ. Εισιτήριον μετ΄επιστροφής δρχ. 22.

Πληροφορίαι: Κατάστημα ΕΡΜΙΝΑ – Καρακατσάνης – Καλυβιάνος.

  • Ευχαριστώ τους Στέλιο Τάχο και Λεωνίδα Βόσδου για τη συμβολή τους στην αναγνώριση των προσώπων του Διοικητικού Συμβουλίου.

Φλώρινα 24.05.2020

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »