Γυμναστικές επιδείξεις του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας στις αρχές του ’60

Shares

Γράφει ο Σωτήρης Βόσδου |

Οι γυμναστικές επιδείξεις των σχολείων σηματοδοτούσαν το τέλος της σχολικής χρονιάς και αποτελούσαν κοινωνικό γεγονός για την πόλη μας. Τέλος Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν απονεμηθούν τα ενδεικτικά και τα απολυτήρια, οι μαθητές και οι μαθήτριες των δημοτικών σχολείων και των γυμνασίων συμμετείχαν στις καθιερωμένες ετήσιες γυμναστικές επιδείξεις.

Οι αυλές των σχολείων, αλλά και του παλιού γηπέδου, πλημμύριζαν από κόσμο που ήθελαν να καμαρώσουν τα νιάτα της πόλης. Γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, αδέλφια, συγγενείς περίμεναν με χαρά αυτό το σχολικό «πανηγύρι» και συμμετείχαν με ενθουσιασμό και καταχειροκροτούσαν την προσπάθεια των αγοριών και των κοριτσιών.

Αλλά και οι αρχές του τόπου έδιναν το «παρών». Οι σχηματισμοί που παρουσίαζαν οι μαθητές και οι μαθήτριες, μετά από πολλές ώρες προετοιμασίας, εντυπωσίαζαν τους παραβρισκόμενους ενώ κάθε χρόνο οι δάσκαλοι και οι γυμναστές αναζητούσαν να παρουσιάσουν νέα θεάματα.

Η φωτογραφία μας είναι από τις γυμναστικές επιδείξεις του Β Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας το 1961 (;). Μαθήτριες της Πέμπτης (Ε) και της Έκτης (ΣΤ) Δημοτικού φωτογραφίζονται χαμογελαστές (άραγε για τις επιδείξεις ή για την λήξη του σχολικού έτους;) στην αυλή του σχολείου λίγο πριν ξεκινήσουν οι γυμναστικές επιδείξεις.

Την παρέα των κοριτσιών συμπληρώνει και ένα αγόρι, ο αείμνηστος δημοσιογράφος Τηλέμαχος Κόκκος.

Από αριστερά: Μαίρη Κοτσασαρίδου, Βιολέττα Κοΐδου, Βιβή Παπαγεωργίου, Εριέττα Μάρκου – Μητσάκη, Ντίνα Χάσου (πίσω), Καίτη Λούστα – Βακάλη, Μαίρη Μπέλλη – Καπάνταη (+) (πίσω), Ελευθερία Χατζηπαυλίδου – Καϊμάρα, Σοφία Ρατοπούλου, Μάρω Βαραχίδου, Νίτσα Νικολάου – Νάτση, Πόλα Κατσανίδου, Φλώρα Κωνσταντινίδου, Μάχος Κόκκος και Ελενίτσα Ευτυχιάδου.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Ελευθερία Χατζηπαυλίδου – Καϊμάρα για την παραχώρηση της φωτογραφίας και τη συνεργασία.

Πηγή: «Φωνή της Φλωρίνης», φύλλο 2877/3-7-2020

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »