Η ίδρυση της Φιλαρμονικής του Δήμου Φλώρινας: πρώτος μαέστρος ο Παντελής Τριανταφύλλου

Shares

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης

«Στους κόλπους όμως των εκτελεστών της μουσικής του «Ορφέως» άρχισε να ωριμάζη η ιδέα εντάξεώς της στο Δήμο σαν οργανικό και μόνιμο τμήμα του. Φαίνεται ότι προς την κατεύθυνση αυτήν είχαν γίνει σχετικές βολιδοσκοπήσεις από πολλούς παράγοντας για το σοβαρό αυτό πρόβλημα που έγινε και το μοναδικό θέμα της ημέρας την εποχή εκείνη.

Γύρω από την μπάντα εστρέφετο πάντα η συζήτησι των συμπολιτών μας στα σπίτια, σε καφενεία και στους περιπάτους των ακόμη. Αυτό δείχνει με πόσο μεγάλο πάθος οι Φλωρινιώται μικροί και μεγάλοι αγάπησαν την μουσική.

Δεν ήθελαν με κανένα τρόπο να χαθούν καλές προσπάθειες και τόσοι κόποι απ΄την αδυναμία που παρουσιάζει ο μουσικός Σύλλογος να μη μπορεί να διατηρήση την μπάντα με τις νέες αντιλήψεις και τις μικρές απαιτήσεις των μελών της πού ‘σαν και δίκαιες στο σύνολο.

Άρχισαν όλοι να δυσανασχετούν και σύντομα είχαμε την άρνησι των εκτελεστών να συνεχίσουν το έργο με τις ίδιες συνθήκες. Δεν είναι πια τακτικοί. Στις πρόβες δεν προσέρχονται όπως πρώτα. Η διαρροή είναι φανερή και επηρεάζει επικινδύνως την εσωτερική κατάστασι για την απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού αυτού ο οποίος τόσες πολύτιμες υπηρεσίες προσέφερε από την ίδρυσί του στην πόλι μας.

Το αίτημα αυτό κατέστη πλέον γνωστόν. Ζητούσαν αποζημίωσιν έστω και μικρή για την απασχόλισίν των και για την προσφορά υπηρεσίας.

Ο δραστήριος Δήμαρχός μας Νικόλαος Χάσος έχει επισημάνει τις αδυναμίες αυτές και όλα τα τρωτά σημεία του προβλήματος. Είναι αισιόδοξος και ελπίζει ότι θα εξευρεθή ικανοποιητική λύσις για το θέμα που παρουσιάσθηκε τόσο απότομα.

Σκέπτεται με αρμοδίους και σε επανειλημμένες συνεδριάσεις με το Δημοτικό Συμβούλιο εξέτασαν τρόπους και μεθόδους δια την αντιμετώπισι της καταστάσεως. Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι διαπιστώνεται η ανάγκη διατηρήσεως της μουσικής και αναγνωρίζεται το επιτελεσθέν έργο της.

Σε συνέχεια γίνεται σύστασις και λαμβάνεται απόφασις ότι πρέπει να προχωρήση προσφέρουσα την πολύτιμη αυτή μουσικοκαλλιτεχνική υπηρεσία δια την πρόοδο του τόπου.

Για την ένταξι, την ενσωμάτωσί της στο Δήμο αποφασιστική θέσι είχε πάρει και ο δικηγόρος συμπολίτης μας Νικόλαος Βαρβέρης νομικός σύμβουλος του Δήμου.
Προσκαλούμαι συντόμως απ, τον ακούραστο Δήμαρχό μας και παρουσία του νομικού συμβούλου του σε ιδιαίτερη σύσκεψι εξετάσαμε το όλο θέμα από διοικητικής, οργανικής και οικονομικής πλευράς ως και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την ένταξι της μπάντας στο Δήμο και γενικά το όφελος που θα έχουμε στην πόλι από κάθε άποψι.

Καταλήγουμε τέλος σε οριστική συμφωνία με την τελική μορφή που δώσαμε στο επεξεργασθέν σχέδιο κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας και για το οικονομικό πού ΄ταν και η βάσις της συζητήσεώς μας.

Γίνεται αμέσως διαχωρισμός των εκτελεστών μουσικών όπως φυσικά ήταν και πρώτα σε κατηγορίες, βαθμούς και τάξεις με χρόνια υπηρεσίας και την πρόοδο των στην μουσική.

Με την πλήρη αυτή ενημέρωσι που είχε ο Δήμαρχος αμέσως στην πρώτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου εισάγεται για συζήτησι το θέμα της φιλαρμονικής ως κατεπείγον με μια υπέροχη και ενθουσιώδη εισήγησί του.

Απ’ όλους τους δημοτικούς συμβούλους αναγνωρίζεται η ανάγκη της υπάρξεως της μπάντας, εγκρίνονται με εκτίμησι αι προτάσεις του Δημάρχου και σε συνέχισι ομοφώνως επιλύονται όλα τα συναφή προβλήματα που προέκυψαν.
Εγκρίνει τη σχετική πίστωσι που προβλέπεται και στην άλλη συνεδρίασι αναμορφώνεται και ο προϋπολογισμός του Δήμου για τα έξοδα της μπάντας. Η απόφασις αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου εχαιρετίσθη απ΄όλους τους φιλόμουσους συμπολίτας μας. Σύλλογοι και οργανώσεις συνεχάρησαν το Δήμαρχον για την πρωτοβουλία του να εντάξη την μουσική του Μ.Σ.Φ. «Ορφεύς» στο Δήμο. Την 1-10-1935 μετονομάζεται η μουσική εις Φιλαρμονική Δήμου Φλωρίνης. Προσωρινά οι μισθοδοτικές καταστάσεις είχαν συνταχθή και εγκριθή απ΄τους Παντελή Λουκίδη Πρόεδρο του Μ.Σ.Φ. «Ορφεύς» και τον ταμία του Στέφανο Πατσούρην. Στις 11-10-35 ορκιζόμεθα πλέον όλοι σαν έκτακτοι υπάλληλοι του Δήμου Φλωρίνης.

Με συνεργείο εργατών του Δήμου μεταφέρονται τα όργανα, οι πάγκοι, αναλόγια, πίνακες και άλλα αντικείμενα σ΄άλλο οίκημα πιο ευρύχωρο και κατάλληλο.
Φεύγουμε οριστικά απ΄το καφενείο Τέγου Σαπουντζή πού ΄ταν στους πρόποδες του βουνού κάτω απ΄το εκκλησάκι, τον αγιασμό του Αγίου Παντελεήμονα πολιούχου της πόλεώς μας.

Το νέο αυτό κτίριο είναι προς τον σιδηροδρομικό σταθμό όπου αργότερα τα σφαγεία του Δήμου. Έχει όλες τις ανέσεις για την κανονική εγκατάστασι της μπάντας μας πού΄ναι τόσο απαραίτητες.»

Στη φωτογραφία μας η οποία είναι του 1936 διακρίνονται:

Πρώτη σειρά: Ευαγ. Τοσίου, Παντελ. Οσλόφτσης, Κ. Κύρκος, Αρχιμουσικός Παντ. Τριανταφύλλου, Ανεσ. Χάρης, Παντ. Γάστης, Γ. Στρέζος, Αθαν. Παπαθεοδώρου.
Δεύτερη σειρά: Γ. Ασπάσιος, Μητούλης κλητήρ, Γ. Πιτόσκας, Θεόδ. Μισυρλής, Γ. Ζησίδης, Αλέξ. Παπαθεοδώρου.
Τρίτη σειρά: Θωμ. Βαρβέρης, Γ. Γεωργίου, Π. Νοβάτσης, Θεόδ. Οσλόφτσης, Μιχαήλ Λιάκος.
Τέταρτη σειρά: Ιπ. Καραμπατάκης, Χαρ. Μισυρλής, Ειρην. Τσούρλης, Γεώργ. Μιχαήλ.

* Περιοδικό «Αριστοτέλης», τεύχος 79-80, 1970 (Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης»

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »