Μια χειμωνιάτικη φωτογραφία στη Φλώρινα

Shares

Ήταν χειμώνας της προπολεμικής περιόδου, όταν ελήφθη η ανωτέρω αναμνηστική φωτογραφία στα σκαλοπάτια του όμορφου κτιρίου της Εθνικής Τραπέζης της πόλεώς μας. Το μαρτυρούν το πυκνό χιόνι και η αμφίεση των φωτογραφιζομένων ανδρών κι γυναικών. Προφανώς όλες οι καλοντυμένες Κυρίες και οι καλοντυμένοι Κύριοι και αξιωματικοί του Στρατού και της, πάλαι ποτέ, Χωροφυλακής ετοιμάζονται για κάποια ερανική εξόρμηση, ίσως του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ή άλλης οργανώσεως. Ο κ. Χρήστος Καϊμάρας, ο οποίος μας παρεχώρησε ευγενώς την φωτογραφία, δεν μπόρεσε να μας βοηθήσει για την ημεροχρονολογία που ελήφθη η φωτογραφία και το κυριότερο να μας προσδιορίσει τον σκοπό της συνάξεως τόσων συμπολιτών και τα ονόματά τους. Βέβαια πολλοί από αυτούς ήσαν ξένοι και υπηρετούσαν σε δημόσιες υπηρεσίες του νομού μας, καθώς και αξιωματικοί του Στρατού και της Χωροφυλακής.

Θα θέσουμε τους πολλούς αναγνώστες της στήλης “Παράθυρο στο Παρελθόν” σε μία δοκιμασία (τεστ) μνήμης, να αναγνωρίσουν, φυσικά οι παλαιότεροι, μερικούς από τους εικονιζόμενους. Με κάθε επιφύλαξη, σημειώνουμε ότι αναγνωρίσαμε ελάχιστους άνδρες και γυναίκες.

Στο άκρο αριστερό της φωτογραφίας με το ρεμπούπλικο, τον Ιωάννη Βαλασιάδη, τότε διευθυντή της Αγροτικής Τραπέζης, δίπλα του και λίγο πίσω, τον Θεμιστοκλή Λιάνη πατέρα του βουλευτού κ. Γ. Λιάνη, (τον αναγνώρισε ο κ. Χρ. Καϊμάρας), διευθυντικό στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας. Πέμπτη από αριστερά στην πρώτη γραμμή, την Κική Καραπάνου (μετέπειτα σύζυγο του ιατρού Μπέϊκου), δίπλα της την Ελένη Χατζητύπη – Ματσούκα, πίσω από την άγνωστη γυναίκα, τον Βασίλειο Λιάτση, τότε Ιατρό του Νοσοκομείου μας, ο τρίτος από κάτω στην δεξιά πλευρά, ο ξενοδόχος Σουρέτης, στο κέντρο τον Παναγιώτη Χατζημαλιάκα, διευθυντή του ταχυδρομείου μας και στο βάθος δεξιά ακουμπισμένο στον τοίχο, τον Θεόδωρο Δεληνούση, υπάλληλο της Εθνικής Τραπέζης. Πιθανολογούμε ότι στο κέντρο ο κύριος με τα γυαλιά είναι ο τότε Δήμαρχος Φλωρίνης Νικόλαος Χάσος. Ο διπλανός του επίσης με τα γυαλιά, μας είναι άγνωστος. Ζητούμε συγγνώμη αν σας ταλαιπωρήσαμε, κάντε, όμως, οι παλαιότεροι, μια προσπάθεια μήπως αναγνωρίσετε και άλλα πρόσωπα της φωτογραφίας. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »