Ο εορτασμός της εποποιίας του 1940-41 στην Φλώρινα το 1945

Shares

Γράφει ο Θεόδωρος Βόσδου |

Στο αρχείο μας βρέθηκε η δημοσιευομένη φωτογραφία, η οποία ανάγεται στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 1940 – 41 στην Φλώρινα το 1945. Μαθήτριες του Γυμνασίου Θηλέων του 1945, με αναπεπταμένη περήφανα την ένδοξη Ελληνική Σημαία παρελαύνουν για να τιμήσουν το μεγάλο και ιστορικό “ΟΧΙ” που βροντοφώναξαν στις 28 Οκτωβρίου 1940 όλοι οι Έλληνες δια στόματος του τότε Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Μεταξά στους Ιταλούς φασίστες, που εζήτησαν, δια του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα Γκράτσι, γη και ύδωρ, την υποδούλωση, δηλαδή, της Ελλάδος στην Ιταλία.

Το υπερήφανο “ΟΧΙ” με ανατέλλοντα τον ήλιο της 28ης Οκτωβρίου 1940, έργο του αείμνηστου ζωγράφου μας Ηλία Βυζάντη, προβάλει σε ένα πανό θυμίζοντας στους κατοίκους της Φλωρίνης την θριαμβευτική εποποιία του Έλληνα Στρατιώτη, ο οποίος, όπως λέει ένα τραγούδι της εποχής, “με μια ρέγγα και με δυόμιση ελιές”, έγραψε το ιστορικό θαύμα, νικώντας τους κοκορόφτερους ιταλούς πάνω στα αγέρωχα βορειοηπειρωτικά βουνά, στο Ιβάν, στα στενά της Κλεισούρας, στο Τεπελένι, στο Πόγραδετς και αλλού, δίνοντας την πρώτη Νίκη των Συμμάχων κατά του φοβερού μηχανοκίνητου άξονα.

Περήφανη Σημαιοφόρος είναι η κ. Ξανθίππη Μιχαήλ Δοσίου – Μίσσια, παραστάτρια αριστερά της η Δροσούλα Γεωργοπούλου – Σαπουντζή και η Νανά Αργυροπούλου.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »