Οι Ζαχαροπλάστες της Φλώρινας γιορτάζουν το 1964 την προστάτιδά τους Αγία Τριάδα

Shares

Τη Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2017, η Εκκλησία μας γιόρτασε με τον απαιτούμενο σεβασμό την εορτή του Αγίου Πνεύματος και πανηγύριζαν όλοι οι ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Αγία Τριάδα.

Ταυτόχρονα, γιορτάζουν και οι συντεχνίες που ζητούν την προστασία και την ευλογία της Αγίας Τριάδας. Οι ζαχαροπλάστες της Φλώρινας, με προστάτιδα την Αγία Τριάδα, επί σειρά πολλών ετών, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, τελούσαν αρτοκλασία στον Άγιο Γεώργιο και ακολουθούσε στη συνέχεια το γιορτινό τραπέζι, με την συμμετοχή όλων των οικογενειών, συνήθως στο Άλσος, στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονος.

Μάλιστα, όπως μας πληροφορούν, η Δευτέρα της Αγίας Τριάδος, ήταν η μοναδική ημέρα της χρονιάς που τα ζαχαροπλαστεία της Φλώρινας ήταν κλειστά και άνοιγαν το απόγευμα μόνο τα πιο κεντρικά.

Από την γιορτή των ζαχαροπλαστών την ημέρα του Αγίου Πνεύματος το 1964 είναι η φωτογραφία μας. Στα σκαλιά του εξοχικού κέντρου παρατάχθηκαν γνωστοί ζαχαροπλάστες της πόλης μας και μέλη των οικογενειών τους για την αναμνηστική αυτή φωτογραφία.

Πάνω σειρά (από αριστερά): Παντελής Κουγιουμτζόγλου, Σάββας Κουγιουμτζόγλου, Βασίλης Τούσης, Γιώργος Παύλου, Ιωάννης Ζιούπας, Χαράλαμπος Κουγιουμτζόγλου, Ιωάννης (Βάγγος) Σιδέρης, Νικόλαος Ζιούπας, Αθανάσιος Σιδέρης, Γιώργος Παπαδόπουλος (Βιολέττα) και Δημήτριος Τσελίκας.

Μεσαία σειρά: Αλεξάνδρα Κουγιουμτζόγλου, Αγγελική Κουγιουμτζόγλου, Αναστασία Παύλου, Σοφία Κουγιουμτζόγλου, Μαρίκα Ζιούπα, Κυριακή Παπαδοπούλου, Ελευθερία Τσελίκα – Λαπατά, Αντιγόνη Τσελίκα, Κωνσταντίνος Ζαχαρία Τσελίκας.

Κάτω σειρά: Θεοδώρα Κουγιουμτζόγλου, Πηνελόπη Κουγιουμτζόγλου, Φανή Ζιούπα, Γιώργος Νικ. Ζιούπας, Αντώνης Κουγιουμτζόγλου, Νικόλαος Μητσκίνης και μπροστά η Παρασκευή Μητσκίνη-Ναλπαντίδου.

Ευχαριστούμε τον γνωστό φωτογράφο Σάββα Παπαδόπουλο που μας παραχώρησε από το οικογενειακό αρχείο την φωτογραφία, τον γνωστό ζαχαροπλάστη, συνταξιούχο πλέον, Κώστα Τσελίκα και τους Νικόλαο Μητσκίνη, Σάκη Υφαντή και Αντώνη Κουγιουμτζόγλου που συνέβαλαν στην αναγνώριση των προσώπων.

πηγή: «Φωνή της Φλωρίνης», φ. 2727/9-6-2017

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »