Α’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών στην Πρέσπα το 1949

Shares

Γράφει ο Σπύρος Παπαχαρίσης |

1 με 3 Μαρτίου 1949 (το τελευταίο έτος του εμφυλίου πολέμου) στην περιοχή των Πρεσπών πραγματοποιήθηκε η Α’ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών. Οι εργασίες πραγματοποιούνταν σε αμπρί. Σχετικό φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες της συνδιάσκεψης φιλοξενείται στα ΑΣΚΙ (www.askiweb.eu).

Η φωτογραφία (επιχρωματισμένη) είναι από την υπαίθρια σκηνή που είχε στηθεί, κάπου εκεί στην Πρέσπα, για την πραγματοποίηση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που πλαισίωναν τη συνδιάσκεψη. Από το τεύχος 9/15-3-1949 της εφημερίδας “Μαχήτρια” είναι το ακόλουθο κείμενο:

Το θέατρό μας

«Το βράδυ της πρώτης μέρας της Συνδιάσκεψης ο καλλιτεχνικός όμιλος του ΔΣ παρουσίασε ένα όμορφο πρόγραμμα ειδικά φτιαγμένο για τη γυναικεία Συνδιάσκεψη. Δύο μονόπραχτα από τη ζωή του ΔΣ και των μαχητών μας και ένα κοινωνικό σκετς «η ναρκοφοβία», που σκορπάει αβίαστα το γέλιο και το κέφι, ενθουσιάζουν τις γυναίκες μας. Τα λαϊκά τραγούδια συμπληρώνουν το πρόγραμμα.
Όλοι χειροκροτάνε τους μαχητές ηθοποιούς του θιάσου.
Είναι τα αγαπημένα παιδιά του λαού μας και μαχητές που τους ξέρουν καλά, γιατί τους είδαν στο πρώτο τους πρόγραμμα στο χωριό τους και στο χαράκωμα της πρώτης γραμμής.»

Φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες (πηγή: ΑΣΚΙ)

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »