Τα εγκαίνια του Γυμνασίου Θηλέων Φλώρινας το 1960

Shares

Τα εγκαίνια του Γυμνασίου Θηλέων Φλώρινας το 1960

Τα δύο διδακτήρια, του Γυμνασίου Αρρένων και του Γυμνασίου Θηλέων – σήμερα 1ου Γυμνασίου και 1ου Γενικού Λυκείου αντίστοιχα – άρχισαν να κατασκευάζονται το 1958 κατόπιν ενεργειών του τότε βουλευτή Φλώρινας και Υπουργού Εσωτερικών στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, Δημητρίου Μακρή.

Τον Οκτώβριο του 1957 είχαν ήδη τελειώσει τα έργα ισοπέδωσης του χώρου ανέγερσης του Γυμνασίου Αρρένων και είχε ξεκινήσει η κατασκευή των θεμελίων του. Οι εργασίες κατασκευής του διδακτηρίου προχώρησαν γρηγορότερα από αυτές του γυμνασίου θηλέων και τα εγκαίνιά του έγιναν την Κυριακή στις 14 Ιουνίου του 1959.

Η κατασκευή του Γυμνασίου Θηλέων ξεκίνησε τον Απρίλιο του ΄58 και τα εγκαίνιά του έγιναν την Κυριακή στις 18 Σεπτεμβρίου 1960.

Τα εγκαίνια του Γυμνασίου Θηλέων Φλώρινας το 1960

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι από την τελετή των εγκαινίων του Γυμνασίου Θηλέων. Ο Δημήτριος Μακρής εμφανίζεται στο μέσον της δεύτερης φωτογραφίας με το ανοιχτόχρωμο σακάκι. Αριστερά του, με τα γυαλιά, ο τότε Νομάρχης Φλώρινας Παναγιώτης Μάτσος, και δίπλα του ο Δήμαρχος Φλώρινας Γεώργιος Θεοδοσίου. Στο δεξί πλευρό του Δ. Μακρή, ο βουλευτής Φλώρινας Γεώργιος Ανδρεάδης.

Για εκείνη την ημέρα η «Ελληνική Φωνή»* είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ το οποίο και παρουσιάζουμε:

Εν μέσω γενικής χαράς του Λαού
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Δημήτριος Μακρής
Εγκαινίασε το νέον Γυμνάσιον Θηλέων

Την 11ην π.μ. της παρελθούσης Κυριακής υπό του Υπουργού Εσωτερικών κ. Δημ. Μακρή ενεκαινιάσθη το νεόδμητον γυμνάσιον Φλωρίνης, το οποίον ανηγέρθη παραπλεύρως του γυμνασίου αρρένων δαπάναις του εράνου «προνοίας συμμοριοπλήκτων» κατόπιν σχετικής επιμόνου εισηγήσεως του υπουργού μας κ. Μακρή.
Κατ΄ αρχήν υπό του γενικού αρχιερατικού επιτρόπου κ. Χρηστίδη, βοηθούμενου υπό του αιδεσημωτάτου κ. Ρούκαλη, ετελέσθη αγιασμός, μετά τον οποίον ωμίλησαν ο εκρπόσωπος της «προνοίας συμμοριοπλήκτων» καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Σημαντήρας, ο γυμνασιάρχης θηλέων κ. Συγκολίτης και ο πρόεδρος της σχολικής εφορίας κ. Τυρπένου. Ακολούθως ο κ. Σημαντήρας απεκάλυψεν εντειχισμένην πλάκα, ο δε υπουργός κ. Μακρής εν μέσω γενικής χαράς του λαού έκοψεν την ταινίαν και ήνοιξεν την κεντρικήν είσοδον εισελθών εντός του κτηρίου, ακολουθούμενος υπό των λοιπών επισήμων. Ο κ. Υπουργός περιήλθεν ολόκληρον το κτίριον και εξέφρασε την ικανοποίησίν του. Επηκολούθησε δεξίωσις.

Και στην στήλη «Ξεφυλλίζοντας την ζωή» που υπέγραφε η Νίνα διαβάζουμε:

Με ιδιαίτερη χαρά ο λαός της Φλωρίνης δέχτηκε τα εγκαίνια του νέου γυμνασίου θηλέων. Πρόκειται περί ενός αρτίου διδακτηρίου το οποίον θα προσφέρη μια τεραστία εθνικοκοινωνική υπηρεσία στον τόπο μας. Οι μαθηταί και οι μαθήτριες ξεφεύγουν πια από το παλιούρι και την βρώμα. Μπαίνουν σε πολιτισμένο περιβάλλον, καθαρό, ευπρεπές, ευάερο και ευήλιο. Είναι μια εθνική προσφορά προς την νεολαία μας τα γυμνάσια. Και σαν τέτοια την δέχτηκε ο λαός της Φλωρίνης, ο οποίος με ευγνώμονα αισθήματα ευχαριστεί τους βασιλείς μας και τον υπουργόν μας κ. Μακρήν. Η μαθητιώσα νεολαία, αντιλαμβανόμενη την σημασίαν των νέων διδακτηρίων, πιστεύω, ότι θα ανταποκριθή πλήρως στην αποστολή της.

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης

————————-

* «Ελληνική Φωνή», φύλλο 1363/24-9-1960

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »