Το 20ετές μνημόσυνο των απαγχονισθέντων της Κλαδοράχης το 1963

Shares

Ο Κωνσταντίνος Μπόνης, εκφωνεί την ομιλία του

Ανασύρουμε από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ φωτογραφικό υλικό από την τέλεση του 20ετούς μνημοσύνου που είχε γίνει με τη μέριμνα του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» την Κυριακή 11 Αυγούστου 1963, για τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την ημέρα κατά την οποία απαγχονίσθηκαν στην Κλαδοράχη της Φλώρινας, από τους Γερμανούς στις 9-8-1943, 15 Έλληνες πατριώτες.

Στην τοπική εφημερίδα «Φωνή της Φλωρίνης», φ.73/17-8-1963, διαβάζουμε μεταξύ άλλων:

Σεμνόν και απέριτον ήτο το 20ετές αρχιερατικόν μνημόσυνον, το οποίον ετελέσθη την 10,30 π.μ. της Κυριακής, μερίμνη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης «Αριστοτέλης», εις μνήμην του μαέστρου της χορωδίας του Θεοδώρου Θωμαΐδου, του ιερέως Σκοπιάς Παπαδημητρίου Σταμπουλή και 13 άλλων πατριωτών, οι οποίο, την 9 Αυγούστου 1943, απηγχονίσθησαν έξωθι του χωρίου Κλαδοράχη υπό των γερμανών, τη υποδείξει και υποκινήσει των βουλγάρων. Το μνημόσυνον ετελέσθη εις τον τόπον της εκτελέσεως των 15 Ελλήνων πατριωτών.

Μετά την κατανυκτικήν επιμνημόσυνον δέσησιν, την οποίαν ανέπεμψεν ο αρχιερατικός επίτροπος κ. Γερμανός Χρηστίδης, ωμίλησαν επί των γεγονότων της εποχής εκείνης, ο επί κατοχής Νομάρχης Φλωρίνης, κ. Κων. Μπόνης, ο τέως υπουργός κ. Γεώρ. Μόδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αριστοτέλης» κ. Ευάγ. Τυρπένου. Αι ομιλίαι συνεκίνησαν βαθύτατα τας εκατοντάδας των παρσιταμένων. Επικολούθησε κατάθεσις στεφάνων του προέδρου του «Αριστοτέλους», του Δημάρχου Φλωρίνης κ. Θεοδοσίου, του μαέστρου κ. Παππά εκ μέρους όλων των χορωδών της Φλωρίνης, του προέδρου της Κοινότητος Σκοπιάς κ. Μήτσου, του δημοδιδασκάλου Κλαδοράχης κ. Σκόκλη, εκ μέρους των κατοίκων Κλαδοράχης και του προέδρου Κάτων Κλεινών κ. Παυλίδη.
Προηγουμένως η χορωδία του «Αριστοτέλους» υπό την διεύθυνση του κ. Μούσιου έψαλλε το «αιωνία η μνήμη».

Διαβάστε περισσότερα για το γεγονός του απαγχονισμού εδώ.

επιμέλεια Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »