florinapast

Το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

0 0
0Shares

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Φλώρινα και η κοινωνία της ζουν με το άγχος αν επιζήσουν οι σχολές και τα τμήματα, που σήμερα λειτουργούν στην Φλώρινα, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ένα θέμα λίαν ζωτικό για τον τόπο μας που σήμερα βρίσκεται σε εκκρεμότητα και έχει συνταράξει την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και όλους τους Δυτικομακεδόνες. Παρά την επικρατούσα ζοφερή αυτή κατάσταση, υπάρχουν μερικές αχτίδες αισιοδοξίας ότι θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις και τελικά δεν θα θιγούν γενικά το Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ύστερα, μάλιστα, από τις σθεναρές αντιδράσεις όχι μόνο των Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Κοινωνιών, αλλά και των κοινωνιών της Δυτικής Μακεδονίας.

Εκφράζουμε αυτήν την ελπίδα και την αισιοδοξία από το γεγονός ότι και άλλοτε στο μακρύτερο και στο πρόσφατο παρελθόν ελήφθησαν από τις κεντρικές διοικήσεις μέτρα συρρικνώσεως ή και ολοσχερούς καταργήσεως, κυρίως, της Παιδαγωγικής μας Ακαδημίας, αλλά τελικά, με την δραστηριοποίηση των βουλευτών μας, των λοιπών αρχόντων και κυρίως των Φλωρινιωτών ανετράπησαν τέτοιες αποφάσεις, αντίθετα δε η Φλώρινα απέκτησε και πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα του ΤΕΙ.

Μια τέτοιου περίπου είδους κατάσταση έζησε η Φλώρινα στις αρχές του έτους 1947. Υπήρχε, τότε, λόγω του ανταρτοπόλεμου, η άρνηση των διοριζομένων καθηγητών στην Παιδαγωγική μας Ακαδημία να προσέρχονται για να αναλάβουν υπηρεσία (η οποία Ακαδημία, σημειωτέον, είχε ιδρυθεί τον Νοέμβριο του 1941 για εθνικούς λόγους). Αυτό, βεβαίως, σήμαινε ότι η Παιδαγωγική Ακαδημία μας κινδύνευε να μην λειτουργήσει και οι φοιτούντες φοιτητές να μην μπορέσουν να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους. Τότε μια δραστήρια ομάδα Φλωρινιωτών, ως εκπροσώπων των κηδεμόνων των επιτυχόντων φοιτητών, αλλά και ολοκλήρου της τοπικής κοινωνίας, ανέλαβε την πρωτοβουλία και απέστειλε προς την κυβέρνηση, τους πολιτικούς αρχηγούς, τους βουλευτές του νομού μας και σε άλλους αρμοδίους παράγοντες, τηλεγραφική επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία δημοσιεύθηκε στην τότε εκδιδομένη εφημερίδα του Δ. Τσώγκου “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ” της 15ης Μαρτίου 1947, η οποία έχει ως εξής:

“Επικειμένης λήξεως σχολικής περιόδου Παιδαγωγικών Ακαδημιών όλων άλλων περιφερειών, φέρει απόγνωσιν σπουδαστάς μη λειτουργησάσης μέχρι σήμερον Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλωρίνης, ελλείψει Παιδαγωγών. ?ρνησις Παιδαγωγών αφίξεώς των ενταύθα ακραίον σημείον Πατρίδος μας ένθα απαιτείται όλως ιδιαιτέρως εκπαίδευσης σπουδαστών δια λόγους Εθνικούς αποδεικνύει περιφρόνησιν δια πολλοστήν φοράν ιθυνόντων Πολιτείας και πραγματικήν αστοργίαν Κράτους μόρφωσιν ελληνοπαίδων τελευταίου σημείου Βορείου Ελλάδος, ενώ λοιπαί Ακαδημίαι Ελλάδος συνεπληρώθησαν δι’ υπεραρίθμων μάλιστα Παιδαγωγών, εξ ων τεκμαίρεται αμαχήτως ότι ούτοι θεωρούσι Φλώριναν τόπον εξορίας και μη ικανήν μορφώσεως τέκνων της. Ποιούντες δια τελευταίαν φοράν υστάτην έκκλησιν παρακαλούμεν διαταχθή Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαιδεύσεως Κοζάνης και διατάξη ενταύθα υπηρετούντας καθηγητάς και Γυμνασιάρχην Θηλέων, αρτίως μορφωμένους και λίαν ευγενικώς προσφερομένους, όπως προβώσιν αμέσως έναρξιν μαθημάτων σπουδαστών ενταύθα Ακαδημίας, ανερχομένων πεντήκοντα, μέχρις αφίξεως ενταύθα Παιδαγωγών προς πρόληψιν απωλείας ενός έτους μη ευθυνομένων τούτων. Εντολή Κηδεμόνων επιτυχόντων σπουδαστών και σπουδαστριών Ακαδημίας Φλωρίνης. Η Επιτροπή Αργυρόπουλος, Οικονόμου, Φραγκιαδούλης, Δημητριάδης, Παπανούσης, Λαβασίδης”.

Η ανωτέρω τηλεγραφική διαμαρτυρία των Φλωρινιωτών, κατά το κοινώς λεγόμενον, “έπιασε τόπο”. Το Υπουργείο Παιδείας ανταποκρίθηκε αμέσως θετικά, όπως αυτό προκύπτει από το εξής δημοσίευμα της “ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ”, που καταχωρήθηκε στην 2η σελίδα, στο φύλλο της 25ης Μαρτίου 1947:

“Κατόπιν των επανειλημμένων ενεργειών του κ. Νομάρχου και των διαμαρτυριών των γονέων των σπουδαστών ως και τοιούτων της εφημερίδος μας, το Υπουργείον Παιδείας δια τηλεγραφήματός του προς τον κ. Νομάρχην, τον Διευθύνοντα την Ακαδημίαν και τον Γυμνασιάρχην Θηλέων, ενέκρινε την λειτουργίαν της Ακαδημίας Φλωρίνης με το υπάρχον προσωπικόν υπό την επίβλεψιν του Γυμνασιάρχου κ. Γρίβα”.

Σημείωση “ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ”: Γιατί, λοιπόν, να μην ευδοκιμήσουν, όπως τον Μάρτιο του 1947, και οι διαμαρτυρίες του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, αλλά και των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να μην θιγεί καμία σχολή και κανένα τμήμα του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας; Είναι απαίτηση όλων των κατοίκων, της ακριτικής Βορειοδυτικής Μακεδονίας.

Διαβάστε επίσης...
0 0
0Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »
error: προστατευμένο περιεχόμενο - επικοινωνήστε με τον διαχειριστή