Ξεπροβόδισμα μετανάστριας στη Φλώρινα το 1957

Shares

Γράφει ο Θεόδωρος Βόσδου |

Την δεκαετία του 1950, η μετανάστευση Ελλήνων και φυσικά και Φλωρινιωτών (στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν οικογενειακή) προς την Αυστραλία, την Αμερική και τον Καναδά (αργότερα προστέθηκαν το Βέλγιο στα ορυχεία και την Γερμανία) είχε λάβε την μορφή καταιγίδας. Οι πολεμικές συνθήκες, που στον νομό μας ιδιαίτερα ήσαν τραγικές, και τα επακόλουθά τους, ανάγκασαν πολλούς συμπατριώτες μας να αφήσουν τις εστίες τους και τα χωριά τους και την Φλώρινα (πολλοί και ως συμμοριόπληκτοι) και πήραν τον δύσκολο δρόμο της ξενιτιάς για εξεύρεση καλύτερης τύχης. Αποτέλεσμα αυτής της φυγής ήταν να αποψιλωθεί πληθυσμιακά η ύπαιθρος του νομού μας και να δημιουργήσουν στο Τορόντο και την Μελβούρνη πολυπληθείς παροικίες Φλωρινιωτών, οι πλείστοι των οποίων διέπρεψαν στην δεύτερη πατρίδα τους.

Η φωτογραφία μας είναι γύρω στο 1957 και απεικονίζει το ξεπροβόδισμα στον σιδηροδρομικό σταθμό Φλωρίνης από στενούς συγγενείς, φίλους και γείτονες, της Γιαγιάς Αθηνάς Γαρδάνη, που έφευγε για το Τορόντο και την Αμερική, όπου είχαν μεταναστεύει οι δύο κόρες της Αναστασία Χάσου και Ελένη Δημητριάδου και ο γιος της Σπύρος Γαρδάνης. Τέτοιες σκηνές αποχαιρετισμού μεταναστών, στον σιδηροδρομικό σταθμό Φλωρίνης και το ΚΤΕΛ, ήσαν συνήθεις εκείνη την εποχή.

Στο κέντρο της φωτογραφίας είναι η μετανάστρια Αθηνά Γαρδάνη, στα μαύρα ντυμένη και με το τσεμπέρι στο κεφάλι, πλαισιωμένη από συγγενείς και φίλους, που έσπευσαν στον σιδηροδρομικό σταθμό Φλωρίνης για την αποχαιρετήσουν και να της ευχηθούν «καλό ταξίδι».

Στην φωτογραφία μας είναι: καθήμενοι από αριστερά: άγνωστη, Ζαχαρούλα (Ρούλα) Μπέλλη, Κώστας Σιδέρης, Δημήτριος Μπέλλης, ο της ΕΡΤ3 εικονολήπτης, Τζένη Μπέλλη και στο άκρο δεξιό η Μαίρη Ηλιάδου (Στάϊου).

Όρθιοι από αριστερά: Βέτα Κομνηνού (Κων/νίδου), Θεοδώρα Κομνηνού, Θωμαϊς Γαρδάνη (Ηλιάδου), Ασημούλα Ηλιάδου (Βόσδου), Ελευθερία Χάσου, η μεταναστεύουσα Αθηνά Γαρδάνη, Περσεφόνη Γαρδάνη (Σιδέρη), Πατσιμαρία Δημητριάδου, Τασούλας Μπέλλη, Σωτήριος Ηλιάδης, Ειρήνη Μπέλλη (Τσομπάνου), Αθανάσιος Σιδέρης.

Την φωτογραφία μας την παρεχώρησε ευγενώς η εγγονή της μετανάστριας κ. Μαίρη Ηλιάδου – Στάϊου. Την ευχαριστούμε.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »