Τα «Θεοφάνια» του 1960 στη Φλώρινα

Shares

Γράφει ο Σπύρος Παπαχαρίσης |

Στις 6 Ιανουαρίου του 1960, ημέρα Τετάρτη, ήταν «των Φώτων» και η φωτογραφία είναι από τη στιγμή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στον Σακουλέβα της Φλώρινας.

Στη γέφυρα μεταξύ του πλήθους διακρίνονται στο μέσον ο τότε Γενικός Αρχιεαρατικός Επίτροπος Γερμανός Χρηστίδης πλαισιωμένος από ιερείς. Αριστερά και δίπλα από τον αξιωματικό ο τότε Δήμαρχος Φλώρινας Γεώργιος Θεοδοσίου και δίπλα του ο Νομάρχης Φλώρινας Χρήστος Δέπας. Δεξιά του Γερμανού Χρηστίδη διακρίνεται ο Βουλευτής Γεώργιος Ανδρεάδης.

Αναδιφώντας στην «Ελληνική Φωνή» βρίσκουμε στο φύλλο 1327, της 31ης Δεκεμβρίου 1959 το «Πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών της πρώτης του νέου έτους 1960 και των Θεοφανείων», εκδοθέν εκ του Γραφείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης – Αλμωπίας και Εορδαίας.

Διαβάζοντάς το πληροφορούμαστε μεταξύ των άλλων ότι την παραμονή των Φώτων η έναρξη της Ιερής Ακολουθίας θα γινόταν: «την 6ην π.μ. ώραν.»

«Τη Εορτή των Φώτων, έναρξις της Ιεράς ακολουθίας την 6ην π.μ. ώραν. Μετά την Θείαν Λειτουργίαν θα τελεσθή ο Μέγας Αγιασμός, μετά το πέρας δε αυτού θέλει διεξαχή η ειθισμένη εισφορά των Αγίων Εικόνων.
Την 10ην και 1/2 π.μ. ώραν θα γίνη η εκκίνησις της Λιτανείας εκ του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου πόλεως Φλωρίνης και την 11ην π.μ. ώραν η κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού.»

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης

Διαβάστε επίσης το άρθρο μας: Ο Αγιασμός των υδάτων στην πισίνα της Φλώρινας

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »