Η σκληρή ξενιτιά

Γράφει ο Θεόδωρος Βόσδου |

Φλώρινα του 1954. Ήταν η εποχή, που πολλοί Φλωρινιώτες από την Φλώρινα και τα χωριά της, που σαγηνευμένοι από τις ελκυστικές σειρήνες της πολυτραγουδισμένης πονεμένης ξενιτιάς, αλλά και σπρωγμένοι από την φτώχεια και την αναδουλειά, έπαιρναν τα καράβια και όδευαν στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Αμερική και λίγα χρόνια αργότερα, στην αναγεννημένη Δυτική Γερμανία. Στο Τορόντο, υπάρχει δεύτερος νομός Φλωρίνης, ενώ χιλιάδες συντοπίτες μας, έχουν εγκατασταθεί στην Μελβούρνη, στην Αδελαΐδα, στην Πέρθη, στην Καμπέρα, όπου διαπρέπουν στον επιχειρηματικό τομέα, στις επιστήμες και σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, τιμώντες την Φλώρινα και την Ελλάδα.

Στην αναμνηστική φωτογραφία μας, την οποία ευγενώς μάς την παρεχώρησε ο εκ Τροπαιούχου κ. Φώτης Μποσδελεκίδης, τον ευχαριστούμε θερμά, σκηνοθετείται μια συνήθης εκείνη την εποχή εικόνα, από την κατευόδωση των αδελφών Πλούταρχου και Γεωργίου Δεληγιάννη και Χρυσόστομου Γαβριηλίδη, που ξεκινούσαν από τον Τροπαιούχο Φλωρίνης, το μακρινό ταξίδι για την Αυστραλία, μια μέρα του 1954. Τέτοιες σκηνές αποχωρισμού, σαν αυτή της φωτογραφίας μας, ήσαν συχνές εκείνη την εποχή στον νομό μας. Σκηνές και εικόνες, που προκαλούσαν συγκίνηση κι έφερναν δάκρυα στα μάτια. Ποιος ήξερε τότε πότε και αν ξανασυναντιόντουσαν στο μέλλον!!!

Συγγενείς και φίλοι και γείτονες ξεπροβόδιζαν και εύχονταν κατευόδιο και καλή τύχη στην σκληρή και άγρια ξενιτιά, σε εκείνους που για διάφορους λόγους αποφάσιζαν να αφήσουν τον γενέθλιο τόπο και να πάνε στα μακρινά ξένα. Στην αναμνηστική φωτογραφία μας απαθανατίστηκε μια τέτοια εικόνα. Πολλοί συγγενείς και φίλοι πλαισιώνουν τους τρεις συγχωριανούς τους, που η ζωή τούς ανάγκασε να πάρουν τον δύσκολο δρόμο της ξενιτιάς.

Στη φωτογραφία μας, όπως μας τους ονόμασε ο κ. Φώτης Μποσδελεκίδης, από αριστερά είναι:

Όρθιοι από αριστερά: Παράσχος Δεληγιάννης, Πέτρος Γαβριηλίδης, Μάρθα συγγενής του Γαβριηλίδη, Αναστασία, Ελισσάβετ, Πλούταρχος και Χρυσή Δεληγιάννη, Στυλιανός Αβραμίδης, Γεώργιος Δεληγιάννης, Μελησινή Δεληγιάννη (μητέρα), Χρυσόστομος Γαβριηλίδης, Αρετή Γαβριηλίδου, Ηρακλής Ρεζίδης, Όμηρος Γαβριηλίδης, Αναστάσιος Παπαφωτίου, Γρηγόριος Γρηγοριάδης.

Καθήμενοι από αριστερά: Χριστίνα Μποσδελεκίδου, Καντζίδου, Φώτης Μποσδελεκίδης (ο μικρός), Σοφία Γαβριηλίδου, Νίκη Μποσδελεκίδου, Χαραλαμπίδου, άγνωστη, Αρχοντή Παναγιωτίδου (το κοριτσάκι), Πεντερίδου, Αναστασία Γαβριηλίδου (το κοριτσάκι), Σοφία Γαβριηλίδου, Τρισεύγενη Γεγκενίδου, Τσάτσου, Θεοφάνης Δεληγιάννης, Ελευθέριος Ρεζίνης (ξαπλωμένος) και Δημήτριος Δεληγιάννης.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »