4 Απριλίου: Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος της Δροσοπηγής Φλώρινας

Γράφει ο Μιχαήλ Μάρου* |

Το χωριό μας, Δροσοπηγή (πρώην Μπελκαμένη) κάηκε από τους Γερμανούς στις 4 Απριλίου το 1944.

Οι κάτοικοι του χωριού αγόρασαν την περιοχή από τον Φατίλ Μπέη για να μπορέσουν να εδραιώσουν τη ζωή τους και ζούσαν ευτυχισμένοι ωσότου κάηκαν με βίαιο τρόπο τα σπίτια και οι κόποι μιας ζωής. Πριν έρθει η μαύρη μέρα του ολοκαυτώματος, οι κάτοικοι είχαν παρατηρήσει ότι ερχόντουσαν συχνά στο χωριό πρόσωπα που δεν είχαν ξαναδεί, άνδρες, γυναίκες και παιδιά ξένοι προς αυτούς φέρνοντας, έτσι, μαζί τους μια ανησυχία για το τι πρόκειται να συμβεί. Λίγο αργότερα, πληροφορήθηκαν ότι επρόκειτο να συντελεστεί η συνέλευση του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) στο χωριό ενώ απείχε μόλις τρία χιλιόμετρα από την τοποθεσία των Γερμανών.

Στις 2 Απριλίου ξεκίνησε η συνεδρίαση του ΕΑΜ που κράτησε ως τις πρώτες ώρες της 3ης Απριλίου. Λίγο αργότερα και αφού οι Γερμανοί είχαν ρωτήσει κάποιον συγχωριανό αν υπάρχουν αντάρτες στο χωριό και αυτός αρνήθηκε, στέλνουν μια ομάδα από 7 Γερμανών για να ελέγξουν το χωριό. Οι αντάρτες τους είχαν στήσει ενέδρα και έτσι κατάφεραν να καθυστερήσουν αυτά που θα συνέβαιναν.

Στις 4 Απριλίου του 1944 γράφεται η μαύρη σελίδα της ιστορίας του χωριού μας που ακόμη και τώρα αποτελεί επώδυνη ανάμνηση. Το πρωί της μέρας αυτής ξεκινώντας τη φωτιά από την εκκλησία, οι Γερμανοί έκαψαν ολοσχερώς το χωριό ως αντίποινα για τους στρατιώτες τους.

Οικογένειες φιλοξενήθηκαν σε γειτονικά χωριά όπως Σκοπιά και Υδρούσα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 1952 μπαίνουν τα θεμέλια του νέου μας χωριού, της Δροσοπηγής μας, σε νέα τοποθεσία που αποτελεί κόσμημα και συνέχεια του Παλαιού χωριού έως και σήμερα.

ΔΕ ΞΕΧΝΑΜΕ! Τιμή και δόξα σε όσους χάθηκαν, ευγνωμοσύνη σε όσους τους στάθηκαν! Ήρωες και μαχητές που δε δίστασαν να προστατεύσουν τον τόπο τους! Αιωνία σας η μνήμη!

* Μάρου Μιχαήλ, Πρόεδρος Μαρτυρικής Κοινότητας Δροσοπηγής

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Translate »