Οι πλανόδιοι παγωτατζήδες της Φλώρινας

Shares

Γράφει ο Θεόδωρος Βόσδου |

Η γραφική εικόνα του υπαίθριου γυρολόγου παγωτατζή στην Φλώρινα εδώ και αρκετά χρόνια έχει ολότελα χαθεί. Την ανασύραμε από το αρχείο με αφορμή που με τις πρώτες ζέστες του Ιουνίου, είδαμε πιτσιρικάδες, αλλά και μεγάλους να προστρέχουν στα περίπτερα και σε ορισμένα ζαχαροπλαστεία που προσφέρουν διαφόρων ποικιλιών παγωτά, τυποποιημένα ή και παραγωγής από ντόπιους ζαχαροπλάστες, όπως των αδελφών Δάφκου και του Fresh και άλλων, και να γλύφουν με έκδηλη την ικανοποίηση το παγωτό τους.

Την παλιά εποχή, προπολεμικά και αρκετά χρόνια μετά τον πόλεμο, υπήρχαν στην Φλώρινα αρκετοί ζαχαροπλάστες που στα καταστήματά τους πουλούσαν παγωτά σε χωνάκια, σε κασάτα ή σε κύπελλα, αλλά και χύμα για το σπίτι. Για την ιστορία θα αναφέρουμε μερικούς από τους ζαχαροπλάστες, όσους θυμόμαστε: Πέτρος Σταυρόπουλος, Βασίλειος Καραλίβανος, αδελφοί Πέτρος και Θεόδωρος Τσαπάνου, αδελφοί Βασίλειος και Ιωάννης (Τζιούβης) Τούσης, αδελφοί Θωμάς και Στέργιος Τερπίνας, Παντελής Χατζηϊωάννου, Γιάτας, Δημήτριος και Κώστας Τσελίκας κ.ά.

Παράλληλα, όμως, με τα ζαχαροπλαστεία που πουλούσαν και παγωτά, την παλαιότερη εποχή υπήρχαν και οι γυρολόγοι παγωτατζήδες, όπως ο Στέφανος Πέτρου, ο Μάντης, ο Τσελίδης, ο Φώνης Αγγελίδης, ο Πέτρος Μπόλες, κ.ά., που με τα δίκυκλα καρότσια τους, σαν το καρότσι της φωτογραφίας μας, γύριζαν στο κέντρο και στις μαχαλάδες της πόλεως, διαλαλώντας τα παγωτά τους, μερικά από τα οποία ήσαν με σοκολάτα. Φυσικά η δραστηριότητα των γυρολόγων παγωτατζήδων ασκούνταν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Την φωτογραφία μας, η οποία ανάγεται στον Αύγουστο του 1956, μάς την παραχώρησε ευγενώς ο κ. Δημήτριος Τσερκέζος, τον οποίο και ευχαριστούμε. Στην φωτογραφία από αριστερά είναι: ο Στέφανος Πέτρου με το καρότσι των παγωτών του, ο λοχίας Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος (ο κάτοχος της φωτογραφίας κ. Τσερκέζος, πιθανολογεί ότι πρόκειται για τον αείμνηστο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Κοσμόπουλο και το σημειώνουμε με πάσαν επιφύλαξη), ο Δημήτριος Τσερκέζος και ο στρατιώτης Δημήτριος Μπαζόπουλος.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »