Θεατρική παράσταση του Ορειβατικού Τμήματος του ΦΣΦ “Ο Αριστοτέλης”

Shares

Στο προηγούμενο φύλλο της “ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ” και στην δημοφιλή στήλη “ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ”, δημοσιεύσαμε φωτογραφία και κείμενο από την πατριωτική εξόρμηση του Ορειβατικού Τμήματος του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ” στην γειτονική Έδεσσα, όπου έδωσε και θεατρική παράσταση.

Συνεργάτης της “ΦΩΝΗΣ” αναδιφώντας στο πλούσιο και μοναδικό αρχείο παλαιών εφημερίδων που διαθέτει ο ΦΣΦ “Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ”, ανακάλυψε το φύλλο του Σαββάτου της 5ης Σεπτεμβρίου 1942,  της τοπικής εβδομαδιαίας εφημερίδος “ΕΘΝΟΣ”, η οποία συνεχίζει να εκδίδεται και σήμερα ακόμη. Το “ΕΘΝΟΣ”, ήταν τότε η μόνη εφημερίδα που εκδίδονταν στην Φλώρινα (οι άλλες είχαν αναστείλει την έκδοση), ήταν, όμως, και η μόνη επαινετή Ελληνική Φωνή, που είχε απομείνει κατά την μαύρη κατοχή, με οργιάζουσα τότε την βουλγαρική προπαγάνδα.

Στο φύλλο, λοιπόν, αυτό του “ΕΘΝΟΥΣ”, υπάρχει στην 2η σελίδα, δημοσίευμα, που αναφέρεται στην “θεατρική παράσταση του Ορειβατικού Τμήματος του “Αριστοτέλη” (για την οποία γράψαμε στο προηγούμενο “παράθυρο στο παρελθόν”), το οποίο υπογράφει ο Χάρης Δέλος, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον αείμνηστο Χάρη Γρηγορίου, συνεργάτη του “ΕΘΝΟΥΣ” και στελέχους του “Αριστοτέλη” και μετέπειτα θεατρικού συγγραφέα (“Ανάμαρτη Αμαρτωλή”, “Νεομάρτυρες Μακεδόνες”, “Κόνιτσα, το Κάστρο που δεν έπεσε”, “Νικηταί” κ.ά.) και επί σειρά ετών γενικός γραμματέας και πρόεδρος του Συλλόγου Φλωρινιωτών Τορόντο Καναδά.

Προς χάριν των αναγνωστών μας δημοσιεύουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ της εποχής, για να τιμήσουμε τα μέλη του “Αριστοτέλη”, που στα μαύρα χρόνια της κατοχής αγωνίζονταν για να προβάλλουν την πολιτιστική Φλώρινα και το υψηλό εθνικό της φρόνημα, που για την εποχή εκείνη ήταν και πράξη αντιστασιακή. Επίσης από εκείνη την εξόρμηση του Ο.Τ. δημοσιεύουμε και μια δεύτερη φωτογραφία:

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ Ο.Τ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Μέσα σ’ ένα φαντασμαγορικό πλαίσιο, μέσα σ’ ένα παραλήρημα ενθουσιασμού από το άμετρο πλήθος των θεατών, δόθηκε την περασμένη Παρασκευή η ιστορική για την Φλώριναν θεατρική παράστασις των Νέων του Ο.Τ.Α. (σ.σ. Ορειβατικού Τμήματος Αριστοτέλους) “Ο Μπαμπάς Εκπαιδεύεται” του Σ(πύρου) Μελά.
Δεν βρίσκω λόγια, ούτε και ο χώρος μου επιτρέπει, να περιγράψω το μεγαλείο της παραστάσεως αυτής, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σε επιτυχία.
Το αριστούργημα αυτό του έλληνος συγγραφέως, ομολογουμένως ήταν βαρύ για τους ώμους των νεαρών ερασιτεχνών. Τούτο, όμως, δεν εμπόδισε τους Νέους μας να σταθούν με ευσυνειδησία ο καθένας ξεχωριστά στο ρόλο του και να μας παρουσιάσουν ένα θαύμα.

Θα μας μείνει αξέχαστος ο Ζήκος Κ(ώστας) στο ρόλο του Προκόπη, που με το πλούσιο ταλέντο του δίκαια μπορεί να σταθεί πλάϊ στους μεγάλους πρωταγωνιστάς του Ελληνικού Θεάτρου. Η δις Ζηκίδου Α(θηνά) στο ρόλο της πεθεράς, σκόρπισε ρίγη ενθουσιασμού στο πλήθος με το δυνατό της παίξιμο. Άφθαστοι επίσης στάθηκαν ο Χορομίδης Α(λέκος), η δνις Λιότση, ο Βελουδάκης Γ(εώργιος), η δνις Σταμπουλή Β. η δνις Όλγα Χάρη και η μικρούλα Αργυροπούλου Α. στον ρόλο της Δωρούλας.Κάθε έπαινος αξίζει επίσης στις δνίδες Δασκαλάκη Α., Λουκίδου Β(ιολέττα), Γεωργοπούλου Δ(ροσούλα) και στους Βρίτσιο Ι(ωάννη), Λούσταν Ν(ικόλαον), Πασσάν Π., Τριανατφυλλίδην Δ(ημήτριον), Πασακιωτίδην Α(γγελον), Μίχον Α(πόστολον), και Αλεξίου Σ(ταύρον), που ομολογουμένως μας παρουσίασαν ένα εξαιρετικό σύνολο στην όλη επιτυχημένη προσπάθεια.
Η εκλεκτή σκηνογραφία και σκηνοθεσία οφείλεται στον μοναδικό μας καλλιτέχνη κ. Ηλία Βυζάντη, που εργάσθηκε με ακούραστη υπομονή για να μας παρουσιάσει κάτι το υπέροχο μ’ όλες τις ελλείψεις της σημερινής καταστάσεως.

ΧΑΡΗΣ ΔΕΛΟΣ

Σε επόμενο φύλλο του “ΕΘΝΟΥΣ”, της 19ης Σεπτεμβρίου 1942, ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ, εκ των συμμετασχόντων στην εκδήλωση, σημειώνει, μεταξύ άλλων: ” Η υποδοχή και η φιλοξενία της οποίας έτυχον τα μέλη του Ο.Τ.Α. εκ μέρους του εκεί φιλοπροόδου  Συλλόγου “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”, όσον και των αξιοτίμων κ.κ. Νομάρχου Πέλλης και Δημάρχου Εδέσσης υπήρξε ομολογουμένως ανωτέρα πάσης προσδοκίας” Και συμπληρώνει ότι “οι εισπράξεις διετέθησαν υπέρ του Ασύλου του Παιδιού της Εδέσσης”.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »