Πάρτι νεαρών Φλωρινιωτών στη δεκαετία του ΄50

Μετά την λήξη των πολεμικών γεγονότων της περιόδου 1940 έως 1949, οι νεαροί Φλωρινιώτες (κι όχι μόνο), αν και η τσέπη τους ήταν άδεια, διασκέδαζαν στην “ΑΚΡΟΠΟΛΗ”, στο “ΑΡΑΡΑΤ”, στην “ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ” και σε άλλα ψυχαγωγικά κέντρα και την έβγαζαν με λίγα κεμπάπια και λιγοστό κρασί. Την ίδια εποχή στην δεκαετία του 1950, είχαν βρει κι’ άλλη διέξοδο για “γλέντι”. Οργάνωναν πάρτι στα σπίτια τους υπό την άγρυπνη επίβλεψη των οικοδεσποτών γονέων, που τους φιλοξενούσαν. Το “μενού” ήταν κυρίως σταφίδες και στραγάλια και κάπου κάπου και κανένα κεφτεδάκι που έφτιαχνε και πρόσφερε η οικοδέσποινα.

Από ένα τέτοιο πάρτι είναι και η φωτογραφία μας, κάποιο καλοκαίρι του 1950. Το πάρτι έγινε στο ωραίο νεοκλασικό αρχοντικό του αείμνηστου δημάρχου Τέγου Σαπουντζή, όπου διέμενε και η οικογένεια του Τραπεζιτικού Θεοδώρου Λιάτση, που βρίσκεται στην νότια όχθη του Σακουλέβα και ομορφαίνει ακόμα, έστω και ακατοίκητο*, την γειτονιά του Βαρωσίου. Οικοδεσπότης του πάρτι ο αείμνηστος Ιατρός Γιάννης Λιάτσης, εγγονός του Τέγου Σαπουντζή. Αγόρια και κορίτσια λικνίστηκαν στην μεγάλη σάλα του μεγάρου, κάτω από την χορευτική μουσική του (αείμνηστου πια) γραμμοφώνου. Όλα ήσαν όμορφα. Όλοι ήσαν χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

Φωτογραφήθηκαν μόνο τα αγόρια, τα οποία από αριστερά είναι: Ευάγγελος Λιάκος, ο και κάτοχος της φωτογραφίας, Θέμις Γροσδούλης, ο οικοδεσπότης Γιάννης Λιατσης, με το παπιγιόν να σφυρίζει, Παντελής Δογούλης, που τους διασκέδασε με μελωδίες της κιθάρας του, Ευάγγελος Μπάρας, επίσης με παπιγιόν, πίσω από την ουρά της κιθάρας, Γιάννης Βούλτσης, γενειοφόρος και μυστακοφόρος, πάντα χωρατατζής, Άκης Πύρζας και Θεόδωρος Βόσδου. Ήταν μια εποχή ανέμελη για όλους τους τότε νέους και νέες. Και ήσαν ευχαριστημένοι με τα λίγα, αφού δεν μπορούσαν να έχουν τα πολλά.

———————

Προσθήκη 20/10/2012

* Το αρχοντικό του αείμνηστου δημάρχου Τέγου Σαπουντζή, όπως μας πληροφορεί η κ.  Δούφου Αθηνά – Μαρκία, κατοικείται ακόμα και σήμερα. Εκτός του σχολίου που εμφανίζεται πιο κάτω παραθέτουμε και το σχετικό e-mail που μας απέστειλε. Να σημειώσουμε ότι το κείμενο και η φωτογραφία της ανάρτησής μας δημοσιεύθηκε στην “Φωνή της Φλωρίνης” από τον κ. Θεόδωρο Βόσδου στο φύλλο της 5ης Φεβρουαρίου 2012.

———————

Κύριοι, ονομάζομαι Δούφου Αθηνά – Μαρκία, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, κόρη Γεωργίου Δούφου ιατρού, και της Χρυσάνθης Λιάτση. Η μητέρα μου ήταν κόρη Θεοδώρου Λιάτση, δ/ντου ΕΤΕ και της μοναχοκόρης του αειμνήστου Μακεδονομάχου και πρώτου Δημάρχου Φλωρίνης Τέγου Σαπουντζή. Στο ποστ σας “πάρτι νεαρών Φλωρινιωτών” στις 5/02/10,στην περιγραφή της φωτογραφίας, εσφαλμένα παραθέτετε ότι το αρχοντικό του Τέγου Σαπουντζή, κοσμεί ακόμα την πόλη της Φλώρι νας, αν και ακατοίκητο. Σπεύδω με το παρόν να σας πληροφορήσω ότι καθόλου ακατοίκητο δεν είναι. Το ισόγειο ανήκει και κατοικείται απο τους κληρονόμους Θωμά Σαπουντζή, αδερφού του προπάππου μου Τέγου Σαπουντζή, και ο πρώτος όροφος απο εμένα και την αδερφή μου Περσεφόνη Δούφου και απο τις οικογένειες μας. Το γεγονός ότι οι επαγγελματικές μας κατοικίες είναι αλλού, δεν μας επιτρέπουν να κατοικούμε συνέχεια εκεί, αλλά κατοικούμε όποτε οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις το επιτρέπουν. Το σπίτι του προπάππου μας είναι για εμάς ιδιαιτέρας συναισθηματικής αξίας, προπύργιο της ιστορίας της οικογενείας μας, αγαπημένο καταφύγιο και γεμάτο ιστορία και αγάπη. Σας παρακαλώ άλλη φορά να διασταυρώνετε τις πληροφορίες σας, καθώς όλοι σχεδόν οι Φλωρινιώτες, ειδικά οι παλιοί, γνωρίζουν ποιοι μένουν σε αυτήν την οικία και γιατί, ήτοι ότι νομικώς και προ ετών η οικία περιήλθε εις ημάς, ήτοι εμένα και την αδερφή μου δια διαθήκης απο της γιαγιάς μας Αθηνάς Σαπουντζή, χηρ. Θεοδώρου Λιάτση. Η αδερφή μου κι εγώ θεωρούμε υποχρέωσή μας, και προς προφύλαξη της μνήμης του προπάππου μας, Τέγου (Στέργιου) Σαπουντζή, όπως σας βοηθήσουμε στο έργο σας. Για αυτό το λόγο σας δίνω τα τηλέφωνά μου και την δ/νση μου για να επικοινωνήσετε μαζί μου όποτε θέλετε και να σας βοηθήσω με φωτογραφικό υλικό.

Σας ευχαριστώ!!!

Διαβάστε επίσης...
Shares

3 thoughts on “Πάρτι νεαρών Φλωρινιωτών στη δεκαετία του ΄50

  1. Ονομάζομαι Αθηνά – Μαρκία Δούφου του Γεωργίου και της Χρυσάνθης και είμαι Δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Η μητέρα μου Χρυσάνθη Λιάτση ήταν εγγονή του Τέγου Σαπουντζή, κόρη του Θεόδωρου Λιάτση και της μοναχοκόρης του Τέγου, Αθηνάς, αδερφή του Ιωάννη Λιάτση που αναφέρεται στην φωτογραφία. Οφείλω να σας αναφέρω, αφού προσέχω πολύ την σελίδα σας σε ό,τι αναφέρεται στην παλιά Φλώρινα, ότι το σπίτι του αειμνήστου Μακεδονομάχου και προπάππου μου δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ ακατοίκητο. Το ισόγειο κατοικείται απο την οικογένεια τους κληρονόμους Θωμά Σαπουντζή, αδερφού του προπάππου μου Τέγου, ενώ ο πρώτος όροφος κατοικείται απο εμένα και την αδερφή μου Περσεφόνη Δούφου και τις οικογένειές μας. Μόνο που επειδή οι επαγγελματικές μας έδρες είναι αλλού, δεν είναι η κύρια κατοικία μας. Θα παρακαλούσα αν θέλετε και άλλες πληροφορίες, αλλά και φωτογραφικό υλικό να επικοινωνήσετε μαζί μου στο 6944/285-482. Κατά τα άλλα συγχαρητήρια για την σελίδα,η οποια προκαλεί σε εμένα και την αδερφή μου, μεγάλη συγκίνηση, αφού η Φλώρινα είναι η αγαπημένη μας πατρίδα!

  2. Ευχαριστούμε για την διόρθωση. Επίσης ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια για τον ιστότοπό μας. Το συγκεκριμένο κείμενο που αναδημοσιεύουμε εδώ, έχει δημοσιευθεί στην “Φωνή της Φλωρίνης” τον Φεβρουάριο του 2010.

  3. Σας ευχαριστώ κι εγώ για την άμεση ανταπόκρισή σας. Μόλις είδα ότι μπορώ να στείλω φωτογραφίες. Με το πρώτο θα συμβάλω στην όμορφη προσπάθειά σας να κρατήσετε ζωντανό το πνεύμα της όμορφης πόλης μας.

    Φιλικά
    Δούφου Αθηνά – Μαρκία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »