To χρονικό της ίδρυσης του ΦΟΟΦ

Τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, πολύς λόγος γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος, γενικότερα της φύσεως, πλην, όμως, τα ουσιαστικά αποτελέσματα δεν ακολουθούν τα μεγαλεπήβολα λόγια. Στην Φλώρινα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειχναν, κυρίως οι ορειβάτες, οι οποίοι ήσαν και φανατικοί λάτρεις της φύσεως. Από τους παλαιούς πρωτοπόρους φυσιολάτρες και ορειβάτες, ήταν ο αείμνηστος Ηλίας Βυζάντης, ο οποίος, μέσω του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου (Ε.Ο.Σ.) και τους συντρόφους του αγωνίζονταν για την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό και ακολουθώντας την έμφυτη αγάπη του προς την φύση, εμπνεύστηκε την ίδρυση ενός νέου σωματείου, του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Ομίλου Φλώρινας, γνωστού με το όνομα Φ.Ο.Ο.Φ.

Ο συνταξιούχος Οφθαλμίατρος και δεινός φυσιολάτρης και ορειβάτης κ. Νικόλαος Κωνσταντινίδης, είχε την ευγενή καλοσύνη να ανταποκριθεί σε σχετικό αίτημά μας να μας παραχωρήσει ένα σύντομο χρονικό της ιδρύσεως του Φ.Ο.Ο.Φ., του οποίου, σημειωτέον, διετέλεσε πρόεδρος επί περίπου 2 δεκάδες χρόνια. Το χρονικό αυτό μετεδόθη από τον ραδιοφωνικό σταθμό Φλωρίνης στις 14 Νοεμβρίου 1991, σε τακτική εβδομαδιαία εκπομπή του ΦΟΟΦ., με θέματα περιβαλλοντικά, φυσιολατρικά, ορειβατικά και προστασίας της φύσεως. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα γραφόμενα του κ. Κων/νίδη, ο Φ.Ο.Ο.Φ. ιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1960.

Πρωτοπόροι, με επικεφαλής τον Ηλία Βυζάντη, ήσαν οι Βασίλειος Αγγελίδης, Αναστάσιος Τελαλίδης, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου και Αθανάσιος Πέτρου, οι οποίοι την πρώτη συνεδρίαση την έκαναν στο εργαστήρι ζωγραφικής, στην οδό Μητροπόλεως 20, του Ηλία Βυζάντη, ο οποίος πρότεινε ως ονομασία του Ομίλου, “Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος Φλωρίνης”, στα πλαίσια, όπως σημειώνεται στο σχετικό πρακτικό, “του Ελληνοχριστιανικού πνεύματος, παραδόσεων και ήθους προς το καλόν του τόπου μας και των ανθρώπων και γενικώς της πατρίδος μας Ελλάδος”. Ακολούθησαν οι προκαταρκτικές διαδικασίες για την αναγνώριση του σωματείου. Ο ΦΟΟΦ περιβλήθηκε με την νόμιμη υπόσταση στις 28-2- 1960, από το Πρωτοδικείο, οπότε τα 33 ιδρυτικά μέλη, εξέλεξαν το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποτέλεσαν οι: Ηλίας Βυζάντης, πρόεδρος, Θωμαή Τσομπάνου, αντιπρόεδρος, Γεώργιος Κρητικός, γενικός γραμματέας, Βασίλειος Αγγελίδης, ταμίας, Μιχαήλ Τάχος, έφορος, Βασίλειος Κοϊδης και Γεώργιος Κοϊδης, μέλη.

Ως επιτροπή εκδρομών ορίσθηκαν οι Γεώργιος Λούστας, Μενέλαος Καλυβιάνος, Σωτήριος Νικολάου, Ιωάννης Φίλιος και Λεωνίδας Ιγνατίου. Με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός των μελών αυξάνονταν συνεχώς, από 160 που ήσαν στα τέλη του 1960 ανήλθαν στα 300 περίπου εγγεγραμμένα. Σκοποί του ΦΟΟΦ ήσαν και φυσικά είναι και σήμερα, η συστηματική καλλιέργεια και ευρύτερα διάδοση της Φυσιολατρικής ιδέας και ορειβασίας, η προστασία της φύσεως, του τοπίου και των αρχαιοτήτων, η δημιουργία και ανάπτυξη τουριστικής κινήσεως, η καλλιέργεια και η δημιουργία κάλους εις τα τοπία της περιοχής Φλωρίνης.

Φιλοδοξία είχαν, ακόμη, να ιδρύσουν ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΣΤΑΥΡΟ Σωτηρίας, προστασίας και παραδεισιακής αναπτύξεως της φύσεως, με πανελλήνια εμβέλεια. Ο κ. Κωνσταντινίδης σημειώνει στην ομιλία του, ότι: “Έτσι στην παραδεισιακή αγκαλιά της φύσης γεννήθηκε ο Φ.Ο.Ο.Φ.. Ξεκίνησε με λίγου αγνούς φυσιολάτρες, που ένας δεσμός τους συνέδεσε, η αγάπη προς την φύση και τους ένωνε αυτή η αγάπη που ισοπεδώνει τις τάξεις, εξομοιώνει τους ανθρώπους και δεν ξεχωρίζει φύλα και που μόνο προσφορά προς την φύση και τους ανθρώπους γνωρίζει και δεν ζητά ανταπόδοση. Γεννήθηκε, λοιπόν φτωχικά και ταπεινά ο Φ.Ο.Ο.Φ. για να μεγαλουργήσει, να ανδρωθεί, να εργασθεί σκληρά για να δικαιώσει την καταγωγή του από την μητέρα φύση, παίρνοντας δύναμη από αυτήν, σαν τον μυθικό Ανταίο”. Έκτοτε ο ΦΟΟΦ δραστηριοποιήθηκε και συνέβαλε και συμβάλει μεγάλως στην γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος.

Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι χάρις στην επιμονή του Ηλία Βυζάντη ο αείμνηστος φαρμακοποιός Μιχαήλ Δοσίου, παρεχώρησε ένα οικόπεδό του στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονος, όπου σήμερα υψώνεται το περικαλές περίπτερο του ΦΟΟΦ. Κάποια ημέρα άρχισε η ανέγερση του περιπτέρου, ελλείψει, όμως, χρημάτων, έμειναν ολόρθες μερικές κολώνες επί αρκετά χρόνια, όταν με την συμβολή του νομαρχιακού υπαλλήλου Κάσσανδρου Κούκα, ο τότε Νομάρχης Φλωρίνης κ. Ιωάννης Βοϊλας, ενέταξε το έργο σε κάποιο πρόγραμμα και χρηματοδότησε την ανέγερση του περιπτέρου. Μπροστά από το περίπτερο ο ΦΟΟΦ, τιμώντας τον δωρητή του οικοπέδου Μιχαήλ Δοσίου και τον πρωτεργάτη Ηλία Βυζάντη και εις ένδειξη ευγνωμοσύνης, έστησε τις προτομές τους.

Γράψαμε τα λίγα αυτά λόγια για το χρονικό της ιδρύσεως του ΦΟΟΦ και τις δραστηριότητές του, παίρνοντας αφορμή από την δημοσιευομένη φωτογραφία μελών του ΦΟΟΦ, από εκδήλωσή του στις 21 Ιανουαρίου 1964, την οποία μας την παρεχώρησε ευγενώς η κ. Κούλα Αριστείδου – Οικονομίδου, την οποία ευχαριστούμε θερμώς. Ευχαριστούμε επίσης και τον κ. Νικ. Κων/νίδη για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

Στην φωτογραφία, από αριστερά, καθήμενοι είναι:

Βασίλειος Οικονομίδης, μηχανικός, Βασίλειος Οικονομίδης, κτηνίατρος, Ηλίας Βυζάντης, Τάσος Γκώγκος, Ιωάννης Ρώμπαπας, άγνωστη, Κων/νος Παπαγεωργίου, άγνωστος, (;) Κούτρας.

Όρθιοι από αριστερά: Γεώργιος Κρητικός, Πέτρος Τσούλης, άγνωστος, Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Γεώργιος Μηλώσης, Μήτσος Κρούλης, Ευριπίδης Ιωαννίδης, Κώστας Ζόρδας, Αθανάσιος (;) και Βασίλειος Παπαχαρίσης, στο καφενείο, επί της οδού Φουλεδάκη, του οποίου έγινε η συγκέντρωση.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »