H επίδοση των πρώτων βιβλιαρίων συντάξεων του ΟΓΑ στη Φλώρινα το 1962

Shares

Γράφει ο Σπύρος Παπαχαρίσης |

O Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, ο γνωστός μας ΟΓΑ, ιδρύεται το 1961 με το νόμο 4169.

Σκοπός του κατ αρχήν, ήταν η χορήγηση συντάξεων γήρατος, χηρείας και η παροχή ιατρικής περίθαλψης στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας. Θεωρείται έργο της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η επίδοση των πρώτων βιβλιαρίων συνταξιοδότησης σε αγρότες και αγρότισσες της Ελλάδας γίνεται συμβολικά στο Ζάππειο στις 9 Ιουνίου του 1962 από τον ίδιο τον Καραμανλή.

Στην ομιλία του σε εκείνη την εκδήλωση θα πει: «και εγώ είμαι από χωριό και έχω άμεσον προσωπικήν αντίληψιν του τι σημαίνει να ημπορή ο πτωχός αγρότης να εξασφαλίζη την ιατρικήν περίθαλψιν, καθώς και ένα φάρμακο που πολλές φορές η έλλειψίς του συνεπάγεται θάνατον». [1]

Στο νομό Φλώρινας τα πρώτα 85 βιβλιάρια συντάξεων απονέμονται στο Αμύνταιο στις 25 Ιουλίου 1962 σε ισάριθμους υπερήλικες αγρότες της περιοχής. Στην τελετή απονομής είχαν μιλήσει για την κοινωνική σημασία των αγροτικών ασφαλίσεων ο τότε νομάρχης Φλώρινας Παναγιώτης Μάτσος και ο Δήμαρχος Αμυνταίου Τρύφων Χατζής. [2]

Και στην πόλη της Φλώρινας αντίστοιχα η τελετή απονομής 147 βιβλιαρίων συντάξεων θα πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου του 1962 στη αίθουσα της δημοτικής βιβλιοθήκης.

Για εκείνη την ημέρα η «Φωνή της Φλωρίνης» [3] θα γράψει:

Εις σεμνήν τελετήν
147 αγρόται της πόλεώς μας έλαβον βιβλιάρια συντάξεων
Ήδη επληρώθησαν αι συντάξεις του πρώτου τριμήνου

Εκατόν τεσσεράκοντα επτά υπερήλικες αγρόται της πόλεώς μας εδικαιώθησαν αγροτικών συντάξεων και ήδη έλαβον τα σχετικά συνταξιοδοτικά βιβλιάρια. Η επίδοσις των βιβλιαρίων εγένετο την 12ην μ. της παρελθούσης Τετάρτης εις την δημοτικής βιβλιοθήκην, κατά την διάρκειαν σεμνής τελετής. Σχετικώς με την κοινωνικήν σημασίαν των χορηγηθεισών αγροτικών συντάξεων ωμίλησαν ο δήμαρχος κ. Θεοδοσίου, ο δ/ντής Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών κ. Βασιλόπουλος και ο Νομάρχης κ. Μάτσος, οι οποίοι εν τέλει επέδωσαν εις τους συνταξιούχους αγρότας τα βιβλιάρια.

Ως πληροφορούμεθα το πλείστον των συνταξιούχων αγροτών, έλαβον ήδη τας συντάξεις του τριμήνου Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, ενώ η τοιαύτη του επομένου τριμήνου θα καταβληθή περί την 15ην Νοεμβρίου.

Θα ακολουθήσουν οι απονομές βιβλιαρίων και σε διάφορες κοινότητες του νομού μας.

Τα πρώτα βιβλιάρια συντάξεων του ΟΓΑ στη Φλώρινα το 1962

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι από την ημέρα επίδοσης των βιβλιαρίων στους αγρότες της Φλώρινας την 1η Αυγούστου 1962. Σε αυτές διακρίνονται ο Δήμαρχος Γεώργιος Θεοδοσίου και ο Νομάρχης Παναγιώτης Μάτσος να επιδίδουν τα βιβλιάρια σε αγρότες. Στην πρώτη φωτογραφία ανάμεσα στον Δήμαρχο Γ. Θεοδοσίου και τον γέροντα που παραλαμβάνει το βιβλιάριο διακρίνεται ο δημοτικός υπάλληλος Θεόφιλος Σεχίδης.

Προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ, συλλογή Γ. Θεοδοσίου.

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης


1. Σβολόπουλος Κωνσταντίνος (επιμ.), Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αρχείο, Γεγονότα και Κείμενα, τόμος 5, σ. 395. (Αθήνα: Εκδοτική Αθηνών, 1997).
2. «Φωνή της Φλωρίνης», φύλλο 20/28-7-1962
3. «Φωνή της Φλωρίνης», φύλλο 21/4-8-1962

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »