Η αναγέννηση του Προσκοπισμού της Φλώρινας το 1945

Shares

Γράφει ο Θεόδωρος Βόσδου |

1939, οι Πρόσκοποι της Ελλάδος και φυσικά και της Φλώρινας, αναγκάστηκαν να υποστείλουν τις σημαίες τους και να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους, ύστερα από απόφαση του τότε κυβερνήτη της χώρας Ιωάννου Μεταξά. Μερικοί από τους Φλωρινιώτες Προσκόπους προσχώρησαν στην νέα Εθνική Οργάνωση Νέων (Ε.Ο.Ν.), που ίδρυσε η τότε κυβέρνηση.

Ευθύς μετά την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τριπλό ζυγό των Γερμανών, των Ιταλών και των Βουλγάρων, στις 1η Νοεμβρίου 1944 και ύστερα από την σύντομη Εαμοκρατία, η οποία χαρακτηρίσθηκε από κρούσματα λεηλασίας καταστημάτων Φλωρινιωτών επιχειρηματιών (σ.σ. ονόματα αυτών έχει δημοσιεύσει παλαιότερα ο Μανώλης Παρίσης) και η οποία έληξε με την εγκατάσταση στην Φλώρινα αγγλικών στρατιωτικών μονάδων, στις αρχές Μαρτίου 1945, αναγεννήθηκε στην Φλώρινα από την τέφρα του Μυθικού αρχαίου Φοίνικα ο Προσκοπισμός και σε σύντομο χρονικό διάστημα ανασυντάχθηκαν προσκοπικές ομάδες, οι οποίες, μάλιστα, και παρήλασαν κατά τον πρώτο μεταπελευθερωτικό εορτασμό της 25ης Μαρτίου, στις 25 Μαρτίου 1945.

Έκτοτε ο Προσκοπισμός στην Φλώρινα δραστηριοποιήθηκε πολύ, συγκροτήθηκαν τέσσερις ομάδες και συμμετείχαν σε πολλές εθνικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, προσφέροντας αργότερα τις υπηρεσίες τους ακόμα και τραυματίες στρατιώτες. Όπως μας πληροφόρησε ο παλαιός πρόσκοπος και αρχηγός της 4ης Ομάδος Πρόδρομος Λαζαρίδης, που κατοικεί στο Λαγονήσι Αττικής, την 1η ομάδα, μετά την διάλυση του Προσκοπισμού, στην Φλώρινα, την ίδρυσε ο Γεώργιος Αναγνωστόπουλος στον χώρο των δύο δημοτικών σχολείων. Πέραν των προσκοπικών ομάδων, ιδρύθηκαν και Αγέλες Λυκόπουλων, που τις πλαισίωσαν πολλές δεκάδες παιδιών της Φλώρινας.

Χαρακτηριστικό δείγμα της αθρόας προσέλευσης Λυκόπουλων στις Αγέλες, είναι η δημοσιευόμενη φωτογραφία μας, από μια εκδρομή τους στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, στις 18 Αυγούστου 1948, πριν ακριβώς 63 χρόνια. Επικεφαλής είναι ο Θεόδωρος Βόσδου, αριστερά όρθιος, στην μέση Γεώργιος Καλτσούνης, που απεβίωσε στις Η.Π.Α. και δεξιά όρθιος ο Γεώργιος Χατζητάσης, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ζει οικογενειακώς στο Τορόντο του Καναδά. Όσον αφορά τα εικονιζόμενα Λυκόπουλα δεν τα γνωρίζουμε. Ίσως μερικοί ψάχνοντας στην φωτογραφία να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους. Με την ευκαιρία, θα κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε βαθμοφόρους των προσκοπικών ομάδων εκείνης της μακρινής εποχής. Από τα ιδρυτικά μέλη του προσκοπισμού στην Φλώρινα, το 1919, αναφέρουμε τον Περικλή Μήτκα και τον Αλκιβιάδη Παπαγεωργίου.

Κατά καιρούς βαθμοφόροι στις 4 ομάδες διετέλεσαν, χωρίς ιδιαίτερη ιεράρχηση: Στέργιος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος διετέλεσε τοπικός και περιφερειακός Έφορος, Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αργότερα διαφωνήσας, προσεχώρησε στο σώμα των Αλκίμων, Απόστολος Μίχος, Νίκος Κωνσταντινίδης, Σταύρος και Αλέκος Αλεξίου, Γιάννης Αργυρόπουλος, Θέμις Άλτας, Νεοπτόλεμος Γκέρκας, Δημήτριος Σημαντήρας, Πρόδρομος Λαζαρίδης, Αθανάσιος Σιέρος, Ακύλας Μήτκας, Νικόλαος Γιαννάκης, Λαζαράκης Γούναρης, Θεόδωρος Βόσδου, Τάκος και Πέτρος Καρακατσάνης, Ευάγγελος Λιούλιος, Πέτρος Γκερτσάκης, Βρίτσιος Ιωάννης, Λεωνίδας και Βασίλειος Γεωργιάδης και πλειάδα άλλων, των οποίων τα ονόματα δεν θυμόμαστε, κάτι για το οποίο ζητούμε συγγνώμη.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι το καλοκαίρι του 1945, στην Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, λειτούργησε σε δύο περιόδους εκπαιδευτική κατασκήνωση για ανάδειξη Αρχηγών Προσκόπων, με επικεφαλής τον Έλληνα αρχιπρόσκοπο Θεσσαλονίκης και τον Άγγλο εκπαιδευτή Σμάϊλερ. Και στις δύο περιόδους συμμετείχαν Πρόσκοποι από την Φλώρινα, μάλιστα στην πρώτη αποστολή επικεφαλής ήταν ο τοπικός έφορος Φλώρινας Στέργιος Τριανταφυλλίδης. Στην δεύτερη αποστολή συμμετείχαν 10 Φλωρινιώτες Πρόσκοποι, δυστυχώς, όμως, δεν τους θυμόμαστε όλους. Ήσαν: Νίκος Αγγελάκης, Φώτης Τσαρούχας, Γιώργος Μουλιέρης, Γιάννης Πιτόσκας, Ζήσης Γεωργάκης και Θεόδωρος Βόσδου.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »