Φλωρινιώτες ορειβάτες το 1975

Γράφει ο Θεόδωρος Βόσδου |

Η πανέμορφη φύση της Φλώρινας, τα γύρω δασωμένα βουνά της, αλλά και τα ξέφωτα και τα γραφικά μονοπάτια τους, έγιναν αφορμή να αναπτυχθεί στους κατοίκους, η ξεχωριστή φυσιολατρία και η ορειβασία που τους διακρίνει. Λέγεται ότι η συστηματική ορειβασία στα γύρω βουνά, αλλά και μακρύτερα από την Φλώρινα, ξεκίνησε γύρω στο 1930.

Εκείνη την εποχή ιδρύθηκε και ο πρώτος ορειβατικός όμιλος. Από τους ιδρυτές αναφέρεται, (το σημειώνουμε με επιφύλαξη) ήσαν ο τότε διευθυντής του Στρατολογικού Γραφείου Φλώρινας Λυριτζής, ο δικηγόρος Γεώργιος Θ. Μόδης, ο Ραδίσης Μενέλαος, ο Θωμάς Μπέλλης, ο Γεώργιος Θεοδοσίου, ο αξιωματικός Ρήγας Κανέλλος και άλλοι. Τους ακολούθησαν πρόθυμα και άλλοι Φλωρινιώτες, με πρωτοπόρους τον Ηλία Βυζάντη και άλλους, με αποτέλεσμα γρήγορα να φουντώσει η ορειβατική ιδέα και να αρχίσουν οι συστηματικές ομαδικές αναβάσεις στα δασοσκεπή βουνά της περιοχής μας, πλαισιώνοντας, ταυτόχρονα και τον νεοϊδρυθέντα Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο, έχοντας ως σύνθημα “να ανεβούν σε πιο ψηλά βουνά”, όπως έλεγε ένα ορειβατικό τραγούδι.

Παράλληλα αναπτύχθηκε και η χιονοδρομία, τα μέλη της οποίας στην συνέχεια κέρδισαν μεγάλες τοπικές, πανελλήνιες και εκτός Ελλάδος νίκες. Για τους χιονοδρόμους μας η “ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ” έχει αφιερώσει αρκετά δημοσιεύματα. Επίσης συν τω χρόνω, οργανώθηκαν τις Κυριακές και οι ημερήσιες ορειβατικές εκδρομές στον πανέμορφο λόφο του Αγίου Παντελεήμονος και ιδίως στην τοποθεσία “Γιούτς Μπουνάρ” με την αστέρευτη βρύση, που πλημμύριζε από φυσιολάτρες, οι οποίοι έστρωναν στο γρασίδι τις κουρελούδες και απολάμβαναν το πρωινό κολατσιό τους, το γάργαρο νερό της βρύσης αλλά και το “καλαμπούρι τους”. Το ίδιο συνέβαινε και στα βόρεια βουνά της Φλώρινας, στην Μονή του Αγίου Μάρκου, ακόμη και στην περιοχή της Βίγλας. Σε μια τέτοια φυσιολατρική ορειβατική εκδρομή, κοντά στην Μονή του Αγίου Μάρκου, ελήφθη η φωτογραφία μας την άνοιξη του 1975.

Οι 11 ορειβάτες είναι:

Καθήμενοι από αριστερά: Χαράλαμπος Αριστείδου, Αθανάσιος Κηπουρός, Ιωάννης Χατζηεφραιμίδης και Νίκος Τογκαρίδης.

Όρθιοι από αριστερά: Ισαάκ Χαραλαμπίδης, Μήτσος Λουκίδης, Νίκος Κωνσταντινίδης, Νικόλαος Βασιλείου (γνωστός και ως Κονιόρδος), Χειμώνας, Περικλής Φίσκας, άγνωστος.

Την φωτογραφία μάς την παρεχώρησε ευγενώς ο φανατικός ορειβάτης και χιονοδρόμος Αθανάσιος Κηπουρός. Τον ευχαριστούμε θερμά.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »