«Ελλάς» Φλώρινας – «Ερμής» Βεροίας το 1952

Shares

Γράφει ο Σπύρος Παπαχαρίσης |

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζουμε έχουν ληφθεί ως αναμνηστικές του ποδοσφαιρικού αγώνα δυο ιστορικών ομάδων της Μακεδονίας. Η «Ελλάς» Φλώρινας και ο «Ερμής» Βεροίας βρίσκονται αντιμέτωπες στις 11-5-1952.

Ο Ερμής «Βεροίας» αποτέλεσε αργότερα τον έναν από τους δύο συλλόγους που συνέθεσαν την ομάδα της «Βεροίας». Ο δεύτερος σύλλογος ήταν το «Βέρμιον» Βεροίας.

Η «Ελλάς», όπως διαβάζουμε στο ιστορικό σημείωμα παρουσίασης του ποδοσφαίρου της Φλώρινας που έκανε η εβδομαδιαία εφημερίδα «Φωνή της Φλωρίνης» κατά τα έτη 1963, 1964 σε πολλές συνέχειες, αποτέλεσε για την Φλώρινα τον «θρύλο» του τοπικού μας ποδοσφαίρου. «Θρύλος» που σιγά – σιγά ξέφυγε από τα σύνορα της Φλώρινας και εξαπλώθηκε πρώτα στη Δυτική Μακεδονία και ύστερα σε όλη την Ελλάδα. Και δικαιολογημένα διότι το ποδοσφαιρικό συγκρότημα της «Ελλάδος» ήταν πράγματι ισχυρότατο από απόψεως δυναμικότητος. Η δυναμικότητα της «Ελλάδος» δεν επεδείχθη μόνον εις αγώνας εναντίον μικρών επαρχιακών ομάδων, αλλά εναντίον ομάδων της Θεσσαλονίκης και της ομάδος του Παναθηναϊκού ακόμη. («Φωνή της Φλωρίνης», φ. 94/18-1-1964»)

Η ίδρυση της «Ελλάδας» τοποθετείται χρονικά στις 14 Ιουνίου 1934. Την περίοδο εκείνη διέθετε δύο πλήρεις ομάδες και ομάδα «τσικό».

Η ιδέα και οι προσπάθειες ίδρυσης τη «Ελλάδας» ανήκουν στον τότε Διευθυντή της Εμπορικής Τραπέζης Λεωνίδα Παπαδόπουλο, ο οποίος βλέποντας με καημό τον μαρασμό του ποδοσφαίρου της Φλωρίνης ανέλαβε την πρωτοβουλία, μαζί με άλλους Φλωρινιώτες φιλάθλους να ιδρύσει μια νέα ποδοσφαιρική ομάδα. Η ομάδα συγκροτήθηκε από τα πιο ικανά στελέχη των συνοικιακών ομάδων «Νικηφόρου», «Προποντίδος», «Μεγάλου Αλεξάνδρου», «Αστέρος» και «Ενώσεως Μοναστηριωτών».

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο πρώτος αγώνας της «Ελλάδας» εκτός Φλώρινας ήταν με το «Βέρμιον» Βεροίας το οποίο και κατατρόπωσε με 5-0. («Φωνή της Φλωρίνης», φ. 95/25-1-1964»)

Η «Ελλάδα» περιόρισε τις αγωνιστικές της δραστηριότητες στη διάρκεια της κατοχής για να τις επαναλάβει τον Απρίλιο του 1944 με φιλικό αγώνα με μια ομάδα Άγγλων στρατιωτών (22-4-1945).

Επανερχόμαστε στις δημοσιευόμενες φωτογραφίες μας οι οποίες προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο ΦΣΦΑ, συλλογή Γ.Ι. Θεοδοσίου. Είναι από τον αγώνα της «Ελλάδας» με τον «Ερμή» Βεροίας στις 11-5-1952, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν 3-1 υπέρ της «Ελλάδας» (ημίχρονο 1-1).

Στην πρώτη φωτογραφία εμφανίζονται οι παίκτες της ομάδας της «Ελλάδας» και στην δεύτερη από κοινού με τους παίκτες του «Ερμή» Βεροίας.

Για την χρονιά του 1952 πληροφορούμαστε επίσης από το σχετικό ιστορικό σημείωμα στην «Φωνή της Φλωρίνης»:

Αναδρομή στα περασμένα – Παλιές δόξες του ποδοσφαίρου της Φλωρίνης «Η Ελλάς» – ο θρύλος της σκέπασε ολόκληρη την Ελλάδα

Το 1952 η κατάστασις της ομάδος της «Ελλάδος» βελτιώθηκε σημαντικά. Αυτό διαφαίνεται από τα στοιχεία που έχω στη διάθεσί μου για το χρονικό διάστημα από 1-1-1952 μέχρι 31 Αυγούστου 1952. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά επί 19 αγώνων η «Ελλάς» επέτυχε 10 νίκας, 4 ισοπαλίας και 5 ήττας. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η επίθεσις της «Ελλάδος» επέτυχε 37 τέρματα, ενώ η εστία της δέχθηκε 25.

Για την ιστορία σημειώνω ότι από το 1938 μέχρι την 31-8-1952 η «Ελλάς» έδωσε εν συνόλω 108 αγώνες. Από αυτούς οι 59 ήσαν νίκαι, οι 23 ισοπαλίαι και οι 26 ήτται. Στο ίδιο διάστημα η «Ελλάς» επέτυχε 244 τέρματα και δέχθηκε 153.  («Φωνή της Φλωρίνης», φ. 128/19-9-1964»)

Κατά το έτος 1954 διαφαίνεται έντονα η αγωνιστική πτώση της «Ελλάδας». Το καλοκαίρι του 1954 οι διοικήσεις της «Ελλάδας» και του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» συγκροτούν ένα μικτό σχήμα το οποίο μπορεί να θεωρηθεί και ο προάγγελος της αναγέννησης του «Νικηφόρου». Το έτος 1961 σε μια ιστορική συνέλευση στο κινηματογράφο «Ολύμπιον», η «Ελλάς» θα λάβει το νέο της όνομα «Νικηφόρος». Στο σχήμα προσχώρησε τότε και ο «Μέγας Αλέξανδρος». Μια νέα ένδοξη πορεία για την ιστορία του ποδοσφαίρου της Φλώρινας ξεκινούσε…

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »