Απόκριες του 1951 στη Φλώρινα

Shares

Την αίσθηση ότι «μεταφέρεσαι» σε έναν άλλο κόσμο, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, προσφέρουν οι Αποκριές στους ανθρώπους. Μασκαρεύονται και ευθυμούν. Είναι η περίοδος που από αρχαιοτάτων χρόνων είναι συνυφασμένη με την διασκέδαση. Ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά την χαίρονται και κοντά σε αυτά και οι γονείς και οι παππούδες.

Η σημερινή μας φωτογραφία ανάγεται στην Αποκριά του 1951.

Είναι στην αυλή της κατοικίας των αδελφών Κομνηνού, του Πέτρου και του Μιχάλη, στην συμβολή της Λεωφόρου Ολυμπιάδος με την οδό Μαγνησίας, όπου επίσης, εκείνη την περίοδο, κατοικούσε και η οικογένεια Αθανάσιου Σιδέρη.

Μια παρέα παιδιών, μερικά με αποκριάτικες στολές, ποζάρει στον φωτογράφο της πόλης μας Λάζαρο Αδάμ.

Στο κέντρο της φωτογραφίας, με το ναυτικό καπέλο είναι ο Κώστας Αθανασίου Σιδέρης (δικηγόρος Θεσσαλονίκης και βασικό μέλος του μουσικού συγκροτήματος “Χειμερινοί Κολυμβητές”) και ακριβώς πίσω του, όρθιος, ο Λευτέρης Δημητριάδης (του Ευτύχη και της Ελένης Γαρδάνη – Δημητριάδου, κάτοικος Νέας Υόρκης). Στο άκρο δεξιά της φωτογραφίας είναι ο Στάθης Βογδάνος, γνωστός αθλητής και χιονοδρόμος, και δίπλα του η Κούλα Χατζηιωάννου. Το κοριτσάκι που έχει αγκαλιά το κατσικάκι πιθανόν να είναι η Νίκη Βογδάνου ή Πόπη Κύρου.

Καλή Σαρακοστή.

Ευχαριστούμε πολύ τον Κώστα Αθαν. Σιδέρη, που μας παραχώρησε τη φωτογραφία καθώς και τον Στάθη Βογδάνο και τη Βέττα Κομνηνού – Κωνσταντινίδη για τη βοήθεια.

Πηγή: “Φωνή της Φλωρίνης”, φ. 2861/28-2-2020

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »