«Αυριανή» – Η φιλοσοφική θεωρία του Ηλία Βυζάντη

Shares

avriani

Για τον Ηλία Βυζάντη έχουμε αναφερθεί σε παλαιότερες αναρτήσεις μας. Υπήρξε για τη Φλώρινα, πρωτοστάτης στην ίδρυση συλλόγων όπως η «Πρώτη Χορωδία Φλωρίνης», «Ο Αριστοτέλης», ο «ΦΟΟΦ», ο ΕΟΣ, η «Στέγη Φιλοτέχνων» κ.ά. Φιλότεχνος, φιλόμουσος, φιλοπρόοδος, φυσιολάτρης και φιλόσοφος.

Και ως απόδειξη για τον τελευταίο χαρακτηρισμό παρουσιάζουμε σήμερα το φιλοσοφικό του πόνημα «ΑΥΡΙΑΝΗ – ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ – ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΤΕΧΝΗ» το οποίο εξέδωσε το Φθινόπωρο του 1948 σε ένα μικρό τευχίδιο 43 σελίδων.

Η φιλοσοφική του θεώρηση στηρίζεται στον «Γεγονισμό». Όρο τον οποίο δημιουργεί o ίδιος ο Βυζάντης. Στην θεώρησή του προσθέτει και άλλους νέους όρους όπως: «Εύσις», «Αλεκτρόνησις», «Πανέκτασις», «Χρονοδήλωσις».

vizantis_ilias
Ηλίας Βυζάντης (1910-1980)

Το αντίτυπο που παρουσιάζουμε προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ και μάλιστα πρόκειται για αντίτυπο υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον Ηλία Βυζάντη δωρηθέν τότε στην Βιβλιοθήκη του «Αριστοτέλη» με την εξής αφιέρωση: «Στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Φλωριναίων «Αριστοτέλης» για θύμηση», Ηλ. Βυζάντης, Φλώρινα, 14.10.1953

Στους αναγνώστες που επιχειρούν να διαβάσουν το βιβλίο θέτει έναν όρο: «αναγιγνώσκετε βραδέως».
Και στο τέλος του βιβλίου προσθέτει ιδιογράφως: «Για κάθε απορία και πάντοτε σε όποιον δήποτε θα απαντώ πρόθυμα αρκεί να μου το ζητούν εγγράφως δι΄ αλληλογραφίας._ Ο ίδιος».

Δυστυχώς για τους νεότερους αναγνώστες της φιλοσοφικής θεωρίας του Ηλία Βυζάντη το παραπάνω είναι πλέον ανέφικτο!

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης

Πατήστε στην παρακάτω παρουσίαση για να δείτε το βιβλίο σε μεγέθυνση.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »