Ένα όμορφο ζευγάρι Φλωρινωτών στα ξένα – Βασίλειος και Φωτεινή Μπούτζιου

Shares

Η συμπατριώτισσά μας κ. Βιολέττα Μπούτζιου – Ρασάϊκου, που κατοικεί στην Νύμφη του Θερμαϊκού, την πανέμορφη Θεσσαλονίκη μας, είχε την ευγενή καλωσύνη να μας παραχωρήσει την όντως ωραία φωτογραφία του ζεύγους Βασιλείου και Φωτεινής Μπούτζιου, με το εντυπωσιακό ντύσιμο της εποχής και που δείχνει την ευημερία του ζεύγους όταν αυτό ήταν μετανάστες στην Αμερική.

Όπως μας σημειώνει η Βιολέττα Μπούτζιου – Ρασάϊκου, η φωτογραφία ελήφθη το 1909 και θυμάται από διηγήσεις των προγόνων της ότι ο Βασίλειος Μπούτζιος, είχε πει ότι όταν το 1912 επέστρεφε ατμοπλοϊκώς στην Ελλάδα (σ.σ. πιθανότατα εν όψει απελευθερώσεως της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό) είδε το ναυάγιο του Τιτανικού.

Ερχόμενος στην Φλώρινας ο Β. Μπούτζιος ασχολήθηκε αμέσως με την αρτοποιϊα και μάλιστα ήταν από τους πρώτους Φουρναρέους της εποχής στην Φλώρινα, την οποία αρτοποιία άσκησε με ευσυνειδησία και αγάπη στους πελάτες του, το υπόλοιπο του βίου του. Η κ. Βιολέττα Μπούτζιου δεν γνωρίζει σε ποιο μέρος της Φλώρινας είχε στήσει τον πρώτο φούρνο του ο προπάππος της, σημειώνει, όμως, ότι εκτός από ψωμιά παρασκεύαζε και αρτοσκευάσματα, κουλούρια, σιμίτια, κου- λουράκια, παντεσπανάκια και άλλα είδη. Γνωστό, όμως, είναι ότι το 1925 είχε στήσει τον φούρνο του στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, κοντά στο σημερινό κτίριο του Οικοτροφείου, και κοντά στο τότε μανάβικο του Βοϊκου και λίγο πιο κάτω το κατάστημα ποτών των αδελφών Χάσου.

Αργότερα ο Μπούτζιος μετέφερε το φούρνο του στην οδό Πρεσπών 6, τον οποίον κατά την γερμανική κατοχή επίταξαν οι Γερμανοί, οπότε αναγκάστηκε να μεταφέρει το αρτοποιείο του σε παρόχθια περιοχή του Σακουλέβα, κοντά στο Δημαρχείο. Μετά το 1949 – 1950, επέστρεψε οριστικά στην οδό Πρεσπών 6, όπου συνέχισαν το αρτοποιητικό έργο του οι απόγονοί του.

Ευχαριστούμε την κ. Βιολέττα Μπούτζιου – Ρασάϊκου για την ευγενή παραχώρηση της φωτογραφίας και τις σχετικές πληροφορίες για την αρτοποιητική δραστηριότητα του μετανάστη και μετέπειτα επί πολλά χρόνια αρτοποιού προγόνου της στην Φλώρινα.

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »