Επίσκεψη υπουργών στο νοσοκομείο της Φλώρινας το 1961

Shares

Επίσκεψη υπουργών στο νοσοκομείο της Φλώρινας το 1961

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε έχει ληφθεί στην κεντρική είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας το 1961.

Η φωτογράφιση έγινε με αφορμή την επίσκεψη του τότε υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Ιωάννη Ψαρρέα και του Υπουργού Εσωτερικών και βουλευτή Νομού Φλώρινας Δημητρίου (Τάκου) Μακρή τη Δευτέρα στις 24 Ιουλίου 1961.

Ανατρέχοντας στα φύλλα της «Ελληνικής Φωνής» [1], διαβάζουμε το σχετικό με εκείνην την επίσκεψη ρεπορτάζ:

Του ήδη υπάρχοντος μετατρεπομένου εις Γηροκομείον
Θα ανεγερθή νέον σύγχρονον νοσοκομείον
13ο κλινών εις την πόλην μας
Το ενδιαφέρον των υπουργών κ.κ. Μακρή και Ψαρρέα

Την πρωίαν της παρελθούσης Δευτέρας αφίκοντο εις την πόλιν μας ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μακρής και ο υφυπουργός Κοινωνικής Προνοίας κ. Ψαρρέας.
Τους κ.κ. υπουργούς υπεδέχθη εις τα όρια του νομού ο νομάρχης κ. Μάτσος και αι λοιπαί αρχαί. Άμα τη αφίξει των οι κ.κ. υπουργοί κατηυθύνθησαν εις το Γενικόν Νοσοκομείον Φλωρίνης, τας εγκαταστάσεις του οποίου και επιθεώρησαν.
Κατά την επακολουθήσασαν σύσκεψιν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου κ. Τσάπανος έθεσεν υπ΄όψιν του υπουργού κ. Ψαρρέα άπαντα τα απασχολούντα το ίδρυμα ζητήματα. Ιδιαιτέρως ο κ. Τσάπανος εζήτησε την διάθεσιν πιστώσεων δια την ανέγερσιν νέου συχγρονισμένου Νοσοκομείου 130 κλινών, το δε υπάρχον να μετατραπή εις Γηροκομείον Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Ψαρρέας υπεσχέθη ότι θα διαθέση τας απαιτουμένας προς τούτο πιστώσεις, έδωσεν δε εντολήν εις το διοικητικόν συμβούλιον του Νοσοκομείου, όπως προβή εις την σύνταξιν της σχετικής μελέτης. Ο κ. Υπουργός υπεσχέθη εξ άλλου ότι θα ικανοποιήση και τα άλλα αιτήματα του Νοσοκομείου, ως και τα υπεβληθέντα εις αυτόν αιτήματα του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου.
Ο Υπουργός κ. Μακρής επ΄ ευκαιρία επεσκέφθη και τον εις το Νοσοκομείον παλέμαχον δημοσιογράφον και τέως επιθεωρητήν δημοτικών σχολείων κ. Κων. Ιωαννίδην.
Αργότερον οι δύο υπουργοί ανεχώρησαν δια Θεσσαλονίκην.

Στην φωτογραφία διακρίνονται: δεύτερος από αριστερά στην πρώτη σειρά, ο Γεώργιος Σημαντήρας, Διευθυντής του Νοσοκομείου, ακολούθως ο βουλευτής Φλώρινας Ευστάθιος Κωστελίδης, ο υφυπουργός Ιωάννης Ψαρρέας, ο υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Φλώρινας Δημήτριος (Τάκος Μακρής), ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Σοφοκλής Τσάπανος, ο Νομάρχης Φλώρινας Παναγιώτης Μάτσος, ο Δήμαρχος Φλώρινας Γεώργιος Θεοδοσίου.

Πίσω από τον βουλευτή Κωστελίδη, ο βουλευτής Φλώρινας Αντώνιος Ζούγκας και δίπλα του ο τότε πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Θεόδωρος Λούστας. Στην ομάδα των φωτογραφιζομένων διακρίνονται επίσης και οι γιατροί Ανδρέα Μπέικος, Αναστάσιος Σούλας, Νίκος Κωνσταντινίδης, ο εκδότης του «Έθνους» Στέφανος Κωνσταντινίδης.

Τα της ανέγερσης νέου νοσοκομειακού ιδρύματος που ανήγγειλε το ρεπορτάζ της «Ε.Φ.» θα γίνουν τελικά πραγματικότητα, περίπου τριάντα χρόνια αργότερα το δε Γηροκομείο θα επωμισθεί να το ιδρύσει και να το λειτουργήσει η Ιερά Μητρόπολις Φλωρίνης.

Η φωτογραφία προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ – συλλογή Γ. Θεοδοσίου.

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης


1. «Ελληνική Φωνή», φ. 1405/2-7-1961

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »