H Αποκριά του 1930 στη Φλώρινα

Γράφει ο Σπύρος Παπαχαρίσης |

Το 1930 βρίσκει την Ελλάδα και την Φλώρινα στην αρχή της δίνης που προκαλεί η «Μεγάλη Ύφεση» του 1929 η οποία ξεκινάει με την κατάρρευση του αμερικανικού χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Στην κυβέρνηση βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Από τις αρχές του 1930 άρχισαν να φαίνονται  τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης και στην Ελλάδα. 1

Στις απαρχές μιας δύσκολης εποχής για την πατρίδα μας οι Φλωρινιώτες φαίνεται να διασκεδάζουν με περισσή ένταση την περίοδο της Αποκριάς.

«Ο κοσμάκης το έρριξεν έξω δεν λογάριαζε τα έξοδα ούτε ελάμβανε υπόψιν την οικονομική κρίσην» μας πληροφορεί η  «Μακεδονική», φ. 46/Τετάρτη, 5-3-1930 ενώ ο χορός των Δημοσίων Υπαλλήλων δεσπόζει στην κοσμική κίνηση.

Η παρέα των Φλωρινιωτών που εμφανίζεται στην φωτογραφία μας φαίνεται ότι συμμετείχε ενεργά στους εορτασμούς εκείνης της αποκριάς. Το σύνηθες εκείνη την περίοδο ήταν η φωτογράφιση με τις καρναβαλικές αμφιέσεις. Η φωτογραφία ανήκει στο Ιστορικό Αρχείο του ΦΣΦΑ, συλλογή Ν. Αποστολίδη.

Για να μεταφέρουμε την ατμόσφαιρα της αποκριάς, του 1930, αναδημοσιεύουμε τα ρεπορτάζ της «Μακεδονικής» φ. 46/Τετάρτη 5-3-1930.

Η κίνησις την Κυριακήν

Η κίνησις κατά την προχθεσινήν Κυριακήν τελευταία ημέρα των απόκρεων ηπήρξεν ζωηρή, ζωηρωτάτη, όση δεν είχε παρατηρηθή κατά τα προηγούμενα έτη. Ο κοσμάκης το έρριξεν έξω δεν λογάριαζε τα έξοδα, ούτε ελάμβανε υπόψι την οικονομικήν κρίσιν.

Όλη η πόλις εκείνην την ημέραν ευρίσκετο στο πόδι. Οι μασκαρευμένοι ήσαν πολλοί τόσοι ώστε δεν είνε υπερβολή το ότι αυτοί ήσαν και οι περισσότεροι. Παιδιά (μαθήτριαι των Διδασκαλίων, Γυμνασίου, Δημοτικών Σχολείων και άνδρες φορούσαν οιανδήποτε ιδιότροπη στολή με μπογιά στο πρόσωπον και καμαρωτοί διέσχιζαν τους δρόμους δια να φθάσουν στον φωτογράφον όπως απαθανατίσουν την μασκαρευμένην φιγούραν των.

Άλλοι πάλιν με όργανα μουσικά ή και τα εγχώρια τύμπανα και ζουρνάδας έστησαν στα κεντρικότερα μέρη και τας πλατείας και εις το Ζαχαροπλαστείον Ολύμπια του κ. Σπουδαίου χορούς τρελλούς.

Και χοροί έγιναν. Όπως ο χορός των Δημοσίων Υπαλλήλων στον Κινηματογράφο «Πάνθεον».

Ο χορός των Δημοσίων Υπαλλήλων Φλωρίνης

Ο υπό των Δημοσίων Υπαλλήλων Φλωρίνης δοθείς ετήσιος χορός την παραμονήν της Απόκρεω εις την πλουσιώτατρα διακεκοσμημένην και ευρυτάτην αίθουσαν του κινηματοθεάτρου «Πάνθεον» εσημείωσεν δια την πόλιν Φλωρίνης μίαν από τας αξιολογωτέρας κοσμικάς συγκεντρώσεις της εφετεινής περιόδου. Τόσον η ποικιλόχρωμος των ηλεκτρικών ηλίων φωτοχυσία όσον και ο έξοχος καλλιτεχνικός διάκοσμος της αιθούσης προσέδιδον όψιν φαντασμαγορικήν και εξαιρετικήν μεγαλοπρέπειαν. Από ενωρίς πλήθος κόσμου της εκλεκτοτέρας κοινωνίας της πόλεως προσήλθε και κατέκλυσε την αίθουσαν και τα θεωρεία.

Εις την είσοδο με εξαιρετική προθυμία και με πολλή ευγένεια υποδέχονται τους προσερχομένους συμπαθητικοί και υποχρεωτικώτατοι υπάλληλοι. Εις την καάμεστον από το πλήθος αίθουσαν και τα θεωρεία, μεταξύ του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου και λοιπών ιδιωτών διακρίνονται ο αξιοαγάπητος Νομάρχης κ. Καλλιγάς, ο Πρόεδρος και Εισαγγελεύς Πρωτοδικών μετά του δικαστικού σώματος, οι προϊστάμενοι όλων των δημοσίων υπηρεσιών, ο Γυμνασιάρχης κ. Φιλιππίδης, ο διευθύνων το Διδασκαλείον κ. Κάστανος, ο Διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζης, ο Επιθεωρητής της Δημοτικής Εκπαιδ. Άγγελος Γιούρτσης, ο Συμβολαιογράφος κ. Χρήστος Κώττας, οι έγκριτοι ιατροί Τραϊαννός Μήρτσος, Σιάκος, Βαλασιάδης, Λιάκος, οι δικηγόροι Παπακωνσταντίνου, Δάικος, Μόδης, Σπυρόπουλος, Κωστούλας, οι έμποροι Ρώμπαπας, Γούναρης, Καπουλίτσας και άλλοι ων τα ονόματα μας διαφεύγουν.

Υπό τους γλυκείς ήχους της ορχήστρας διυεθυνομένης υπό του μαέστρου κ. Μάρκου την 8 ½ μ.μ. αρχίζει ο χορός με τον Αθάνατον Καλαματιανό.

Πρώτος σύρει το χορό μέσα στα ατελείωτα χειροκροτήματα του πλήθους ο Νομάρχης κ. Καλλιγάς με λεβεντιά και χάρι, μετ΄αυτόν δεν και άλλοι όλο ζωή και ευθυμία.

Επακολουθούν διάφοροι Ευρωπαϊκοί χοροί, εις τους οποίους διαπρέπουν ο κ. Θ. Μέλλιος μετά της δεσποινίδος Φωτεινής Στεργιοπούλου, ο κ. Σχοινάς μετά της κυρίας του, ο κ. Καπουλίτσας μετά της δος Νίνας Βαλασιάδου, ο κ. Μήρτσος ιατρός μετά της δος Σοφίας αδελφής του, ο κ. Κάστανος μετά της δος Θεοδοσ. Παναγιωτίδου, ο κ. Χ. Κώττας μετά της δος Καίτης, ο κ. Πετρόπουλκος μετά της δος Καραγιαννίδου, ο κ. Γ. μετά της δος Κάλφογλου, αι δες Παπάζογλου, Βασιλική Ραδίση, Σμαρώ Εμμανουηλίδου, Αιμιλίτσα Δρόσου, Τσάνα, Γούναρη μετ΄άλλων ων τα ονόματα αγνοούμεν.

Εις το τέλος της Βας σειράς του χορευτικού προγράμματος εγένετο και η εκκύβευσι λαχείου τυχηροί του οποίου υπήρξαν ο αγαπητός μας Χ. Κώτττας και Ρώμπαπας.
Ο χορός διήρκεσε έως το πρωί με πολύ ευθυμία και ζωηρότητα και καθ΄όλην την διάρκειαν αυτού παρετηρήθη εξαιρετική τάξις και ευπρέπεια.

Δι΄ ο και συγχαίρομεν τόσον την διοργανωτικήν επιτροπήν δια τους κόπους και την δραστηριότητα ην επέδειξαν, όσο και τον κ. Μαυρίαν καλλιτέχνην πάνυ ευγενώς προσφερθέντα και μετά προθυμίας και πολλού κόπου δια τον διάκοσμον της αιθούσης εργασθέντα.

Νηρεύς

Στη «Φωνή του Λαού», φ. 646/8-3-1930 υπάρχει επίσης ρεπορτάζ του «Παρατηρητή» για τον αποκριάτικο χορό των Δημοσίων Υπαλλήλων καθώς και για τον χορό που διοργάνωσε το «Εθνικόν».

Σπύρος Χρ. Παπαχαρίσης


1. Θάνου Κονδύλη, Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η Ελλάδα 1928-1932
1929 – 1932: Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και η Ελληνική Πτώχευση

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »