Η χιονοδρομία στη Φλώρινα

Shares

Η χιονοδρομία στην Φλώρινα, λόγω και του χειμερινού κλίματος της περιοχής και των καταλλήλων προς τούτο ορεινών όγκων, ξεκίνησε πολύ πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο διάβα του χρόνου αναδείχθηκε πολύ.

Πολλοί ήσαν οι Φλωρινιώτες χιονοδρόμοι που κατέλαβαν υψηλές πρώτες και άλλες διακρίσεις, τόσο σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο, όσο και σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα ελήφθησαν στο Κάτω Σέλι του Βερμίου, στις 16 Φεβρουαρίου του 1953, όπου πραγματοποιήθηκαν οι 13οι Πανελλήνιοι Χιονοδρομικοί Αγώνες, και στους οποίους επέτυχαν πρωτιές και άλλες διακρίσεις, οι χιονοδρόμοι μας.

Θα αναφέρουμε μόνο ότι στους αγώνες αυτούς η ομάδα της Φλωρίνης αναδείχτηκε πρωταθλήτρια στο δύσκολο αγώνισμα 20 χιλμ. Χ 4, με αγωνιστές τους Παπανέστορα, τότε υπολοχαγό, Λάζαρο Γούναρη, Παντελή Παπαηλία, και Λάζαρο Κοϊδη.

Στην πρώτη φωτογραφία μας είναι: από αριστερά όρθιοι: Τσάμης Παύλος, ταγματάρχης, Κανέλος Ρήγας, ταγματάρχης, Λάζαρος Γούναρης, Δημήτριος Παπανέστορας, Παντελής Παπαηλίας, Ευάγγελος Παρασκευαϊδης, Ευάγγελος Μπάρας, Λάζαρος Κοϊδης, Γεώργιος Θεοδοσίου, άγνωστος. Καθήμενοι: Πίσω με τ’ άσπρο αμπέχωνο, Σοφοκλής Φίσκας και Γεώργιος Περδίκας.

Στην δεύτερη φωτογραφία ο μικρός τότε πρίγκιπας – διάδοχος και μετέπειτα βασιλιάς της Ελλάδος Κωνσταντίνος, επιδίδει στον Παρασκευαϊδη, την τιμητική διάκριση. Στο κάτω άκρο αριστερό, διακρίνεται καθήμενη, με γυαλιά η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη.

* Ο Ευάγγελος Παρασκευαϊδης έφυγε από την ζωή πριν λίγες ημέρες στα τέλη Φεβρουαρίου του 2012. Στην μνήμη του αφιερώνουμε το παρόν άρθρο.
* Τα στοιχεία του άρθρου αντλήθηκαν από δύο δημοσιεύσεις της Φ.Φ. στα φύλλα 2358/2009 και 2361/2009

Σπύρος Παπαχαρίσης

Διαβάστε επίσης...
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απαντήστε στην παρακάτω πράξη πριν υποβάλετε το σχόλιό σας *

Translate »